Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

6 rád ako jazdiť na motocykli v daždi a na mokrej vozovke

S dažďom alebo mokrou vozovkou sa môže motocyklista stretnúť aj v prípade priaznivej predpovede počasia. Netreba jazdu prerušiť, stačí ju prispôsobiť rozmarom počasia a vedieť, ako reagovať. Jazda na motocykli na mokrom povrchu vyžaduje nielen zvýšenú opatrnosť, ale prejaví sa pri nej aj zlý stav pneumatík a nedostatočná výbava jazdca.

Jízda na motorce v dešti

Ak jazdíte na motocykli v daždi, je dôležité dodržiavať základné pravidlá bezpečnosti.

 

Aj keď vám „ostrieľaní“ motocyklisti budú tvrdiť, že žiadne počasie nie je na prekážku, dovolíme si oponovať. V obyčajnom daždi stačí dodržiavať niekoľko zásad, skúsený jazdec ovládne stroj aj v silnom daždi, ale v búrke ide o vyložený hazard so životom, aj keď je vaše umenie to najlepšie. Motocykel nie je automobil a pred zásahom blesku vás neochráni. V takom prípade je najrozumnejšie jazdu prerušiť.

Jazda na motocykli na mokrom povrchu – pravidlá

Pneumatiky na motocykel

Stav pneumatík je pre bezpečnú jazdu na mokrej vozovke absolútne kľúčový. Hĺbka dezénu pneumatiky na motocykel nesmie byť menšia ako 1,6 mm, v prípade mopedov a skútrov ako 1 mm. Dostatočná drážka odvádzajúca vodu eliminuje riziko akvaplaningu, ktoré ešte znížite tým, že budete venovať zvýšenú pozornosť povrchu pred sebou a budete sa vyhýbať podozrivým miestam s nahromadenou vodou.  

Prispôsobenie rýchlosti stavu vozovky

Jedna z hlavných poučiek, ktorú ste v autoškole počuli veľakrát. Svoj motocykel poznáte najlepšie, a preto viete, ako reaguje v rôznych situáciách – a teda aj na mokrej ceste. Opatrnosť je ale vždy na mieste. Vlastnosti povrchu sa začínajú meniť už na začiatku dažďa, a to dokonca tak výrazne, že na začiatku prehánky je riziko pádu najväčšie. Prvé kvapky sa totiž zmiešajú s hlinou, prachom, olejom a lístím na vozovke a vytvoria šmykľavú zmes, ktorú po chvíli spláchne dážď. Zníženie rýchlosti je preto nevyhnutné už na začiatku dažďa.

Dávkovanie plynu

Plynulá jazda je za mokra takisto dôležitá. Aj keď budete citlivo dávkovať plyn, môže sa stať, že sa zadné koleso pretočí. V takom prípade je treba zachovať chladnú hlavu. Bez unáhlených reakcií a pri nízkej rýchlosti sa motocykel sám zrovná.

Pozor na nerovný povrch

V daždi je treba spozornieť nielen pred mlákami, pri ktorých nikdy nepoznáte hĺbku výmoľa, ale tiež na klzkých dlažobných kockách, koľajach, kanáloch a pri prejazde cez ďalšie prekážky, ktoré môžu byť nebezpečné.  

Kvalitné oblečenie

Vrstva nepremokavého oblečenia schovaná pod sedadlom sa vám môže kedykoľvek hodiť. Tým nemáme na mysli klasický pršiplášť, ale špeciálne oblečenie na motocykel, ktoré má pre tieto prípady nepremokavý povrch. Oplatí sa vám pridať k výbave aj náhradné rukavice, alebo si zadovážiť igelitové návleky.

Očistenie motocykla po jazde na mokrom povrchu

Jazda na motocykli na mokrom povrchu spôsobí, že zašpiníte nielen seba, ale aj celý motocykel. Aby sa na ňom neusadzovali nečistoty a nepôsobili dlhodobo negatívne na menej prístupné súčiastky, treba zablatený motocykel dôkladne očistiť.

Jazda na motocykli na mokrom povrchu má aj pozitíva

Aspektov, ktorým je treba venovať pozornosť pri jazde na motocykli na mokrom povrchu a v daždi, je celkom dosť. A to je obzvlášť pre začínajúceho alebo sviatočného motocyklistu zároveň pozitívny fakt. Naučí sa totiž sústrediť na viac vecí, lepšie v predstihu plánovať, upravovať štýl jazdy podľa aktuálnej situácie, zlepší si reakcie, precvičí si jazdu za zhoršenej viditeľnosti a tiež otestuje pneumatiky na motocykel. Tie musia byť v každom prípade v absolútnom poriadku, takže ak už nie je vzorka na vašich pneumatikách najhlbšia, zvážte kúpu nových pneumatík.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru