Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Oblečenie na motocykel z kože, alebo z textilu? Každý materiál má svoje pre i proti

Správne oblečenie na motocykel sa dá zaradiť medzi ochranné prostriedky, ktoré vám môžu v prípade havárie doslova zachrániť život. Len čo nastane kríza, bude vám jedno, či vyzeráte ako tvrdý chlap alebo elegantná dáma. Dizajn je teda to posledné, čo by ste pri výbere mali riešiť. Ako si ale vybrať oblečenie na motocykel, aby bolo bezpečné, funkčné a pohodlné zároveň?

 

Textilní moto oblečení

Kombinézu z textilu oceníte aj na okruhu – so zabudovanými ochrannými prvkami sa rozhodne nemusíte báť položiť sa poriadne do zákrut.

V prvom rade si ujasnite, na aký účel si motocyklové oblečenie kupujete. Budete jazdiť iba po ceste, po teréne, alebo kombinovať oboje? Vydávate sa na cesty iba za ideálneho počasia, alebo sa nebojíte ani jazdy za nepriaznivých poveternostných podmienok? Rovnako ako výber vhodného motocykla podriaďujete účelu využitia, tak mu prispôsobte aj oblečenie na motocykel.

Základné rozdelenie oblečenia na motocykel je podľa materiálu, z ktorého je vyrobené. Na výber nemáte veľa možností. K dispozícii máte buď kožu, alebo textil. Každý z týchto materiálov má svoje pre a proti, ako si ďalej rozoberieme. Nezabudnite ale vždy na vybavenie ochrannými a reflexnými prvkami, ktoré sú v každom prípade nevyhnutné pre bezpečnú jazdu.

Pre istotu si zopakujte, ako jazdiť bezpečne na motocykli, aby ste radšej nepotrebovali žiadne ochranné prostriedky.

Kožené oblečenie na motocykel

Prírodná koža má nespornú výhodu nielen v tom, že vyzeráte ako drsný motocyklista alebo sexy kosť, ale predovšetkým je vysoko odolná proti predratiu. Aj keď technológia výroby textilného motocyklového oblečenia išla v posledných rokoch dopredu míľovými krokmi, ešte stále ani veľmi kvalitné produkty nemajú takú odolnosť ako stará dobrá hovädzia koža. Motocyklové oblečenie z nej navyše prilieha tesne na telo a udržuje chrániče na svojom mieste aj keď spadnete.

Kožené motocyklové oblečenie však nie je vhodné pre každého a má aj obmedzenia, ktoré vám nemusia vyhovovať. Tým hlavným nedostatkom pre vás môže byť menšie pohodlie oproti textilným výrobkom, čo platí najmä pre kombinézy, ktoré sa navyše zložitejšie obliekajú. Ďalšie negatíva, na ktoré môžete „v koži“ naraziť:

  • žiadne odvetrávanie
  • slabá odolnosť proti dažďu
  • nemožnosť navlečenia ďalších vrstiev v chladnom počasí
  • vysoká cena za kvalitné výrobky

Z vyššie uvedených dôvodov sa kožené oblečenie na motocykel nehodí na jazdu po teréne a v nepriaznivom počasí, pre ktoré sú dôležitými faktormi funkčnosť, väčšie pohodlie a možnosť pohybu aj ochrana proti dažďu. Oproti textilu je naopak koža vhodnejšia na jazdu na pretekárskom okruhu. Tam však okrem vyladeného motocyklového oblečenia nezabudnite ani na poriadne obutie mašiny. Pretekárske pneumatiky vášmu stroju pristanú rovnako, ako vám koža.

Textilné oblečenie na motocykel

Ako už bolo spomenuté vyššie, výhodu textilu oceníte predovšetkým v teréne a tiež na dlhých cestách, pri ktorých sa musí počítať so zmenami počasia. Kvalitné textilné oblečenie na motocykel by malo byť vybavené systémom na odvetrávanie, chráničmi chrbta, ramien, lakťov a kolien, nepremokavou membránou a možnosťou zaobstarať mu zimnú vložku. V takejto výbave sa už veľmi priblížite bezpečnosti koženého motocyklového oblečenia s výhodou oveľa väčšieho pohodlia pri jazde. Aby sme boli féroví, aj v textilnej verzii nájdete nejaké to proti:

  • menšia odolnosť proti predratiu oproti koži
  • vyššie riziko otočenia chráničov pri páde
  • kratšia životnosť

Oblečenie na motocykel z textilu si teda vyberte v prípade, že sa vydávate na dlhšiu cestu, vyžívate sa v jazde za každého počasia alebo ste milovníkmi jazdy po teréne.

Bezpečnosť nadovšetko

Či si už vyberiete textilné alebo kožené motocyklové oblečenie, vždy dajte prednosť kvalite pred cenou, venujte čas výberu správnej veľkosti a umiestneniu ochranných prvkov. Starajte sa tiež o pravidelnú údržbu odporučenú výrobcom, ktorá vám predĺži životnosť oblečenia na motocykel a zároveň zachová jeho funkčnosť.

Správna voľba vám môže zachrániť zdravie, v krajných situáciách aj život. Aj tak nezabúdajte na ďalšiu dôležitú súčasť výbavy na motocykel, ktorou je povinná motolekárnička.

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru