Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Motocykle pre dievčatá: Ako vybrať motocykel pre ženu?

Už dávno neplatí, že rýchle motocykle sú hlavne mužským koníčkom. Aj dámy totiž majú v motocyklovom svete nemalé zastúpenie, a to aj so strojmi výkonom porovnateľnými s mužskými náprotivkami. Voľbu prvého motocykla pre ženu sprevádza veľa povier a nepresností. Vzhľadom k fyzickým dispozíciám väčšiny žien sa ponúka zaobstarať si motocykel podľa výšky sedadla. My vám ale ukážeme, že to nie je hlavný parameter pre výber vhodného motocykla pre ženy.

Rovnako, ako sa môžete do jazdy na motocykli zamilovať, tak na ňu môžete pri zlej voľbe typu motocykla zanevrieť. Bezpečnosť, komfortná jazda a pohodlná manipulácia sú úplným základom, z ktorého by ste mali pri výbere motocykla pre ženu vychádzať.

Žena na motorce

Na tohto siláka vám normálne gumy stačiť nebudú. Vyberte si prémiové pneumatiky!

Ako si vybrať motocykel podľa terénu?

Pre úplné začiatočníčky aj začiatočníkov bude užitočné vedieť niečo o základnom rozdelení motocyklov podľa toho, na aké účely si chcete stroj zaobstarať.

  • Praktický skúter nielen do mesta

    Skútre sú veľmi obľúbené a patria medzi najpredávanejšie motocykle pre ženy, ktoré chcú využívať motocykel ako mestské „približovadlo“. Vyznačujú sa jednoduchým ovládaním a pohodlnou jazdou. Nie je však pravidlom, že skútre patria iba do mesta. Skútre s vyšším objemom motora môžeme stretnúť aj na diaľnici.

  • Cestný Naked motocykel pre zábavu v uliciach

    Tzv. naháči čiže Naked motocykle si svoj názov vyslúžili absenciou kapotáže. Sú vhodné do mesta, kde umožňujú obratnú, svižnú a štýlovú jazdu po uliciach aj obchvatoch. Tieto cestné motocykle sú veľmi obľúbené, výkonné a cenovo dostupné.

  • Silné enduro na dlhé cesty aj do terénu

    Výkonné a silné na ceste, obratné v ľahkom teréne. Enduro ponúka možnosť kombinovať adrenalínové cestovanie po prírode s pohodlnou jazdou po ceste. Ak sa chystáte zdolávať náročné terény, vyberte si motokrosový špeciál alebo ostré enduro.

  • Cestovný Touring s komfortným sedením

    Na dlhých cestách je pohodlie dôležitejšie než maximálny výkon. Cestovný Touring dopraje komfort nielen vášmu pozadiu, ale pôžitok z cestovania zaistí aj jednoduchým ovládaním, možnosťou vybaviť sa všetkým, čo potrebujete, a tiež lepšou ochranou pred vetrom. Inšpirujte sa tipmi na najlepšie cesty pre motocyklistov.

  • Štýlový chopper pre plynulú jazdu

    To nie je motocykel, to je chopper. To nie je stroj, to je životný štýl. Chopper na prvý pohľad poznáte podľa nízkeho posedu, stúpačiek pred sedadlom, náklonu prednej vidlice a vysokých riadidiel. Na ďaleké cestovanie príliš vhodný nie je, ale originalitou a exkluzívnym vzhľadom si podmaní každého milovníka motocyklov.

  • Výkonný supersport pre skúsených jazdcov

    Máte pretekárske ambície a chcete využívať výkon stroja na okruhu? Potom hľadajte v kategórii supersportov. Na tento motocykel však potrebujete veľkú dávku opatrnosti a hlavne skúseností.

Motocykle pre ženy

Teraz už viete, na aký typ sa sústrediť. Aby ste vybrali vhodný motocykel pre ženy, musíte však vziať do úvahy aj ďalšie aspekty. My sa ďalej budeme venovať hlavne motocyklom pre cestnú premávku.

Výška sedadla

Ženy nižšieho vzrastu riešia pochopiteľne najviac dilemu výšky sedadla. Vyberať však motocykel iba podľa tohto parametra je najčastejšou a tiež najväčšou chybou. Rozhodujúca totiž nie je len výška, ale spoločne s ňou zároveň aj šírka, vzdialenosť riadidiel, hmotnosť a ťažisko vzhľadom k sediacej osobe ženského pohlavia a jej proporcií. Dôležité pre bezpečnosť a riešenie častých situácií v prevádzke je, aby žena prinajmenšom dokázala mať jednu nohu na zemi a druhú na stúpačke. Táto poloha pri zastavení síce vyžaduje trochu tréningu prenášania váhy, ale umožní vám bezpečnú manipuláciu i rozjazd aj na zložitejšom úseku.

Zapáčil sa vám konkrétny motocykel, ale pár centimetrov vám chýba? Informujte sa u predajcov, či je možné zohnať originálne znížené sedadlo alebo či konštrukcia umožňuje úpravu sedadla na požadovanú výšku bez zmeny jazdných vlastností a geometrie.

Viac o tom, ako jazdiť na motocykli bezpečne.

Objem a výkon motora

Záleží na vašich skúsenostiach a na čo sa cítite. Nie je ani pravidlom, že začiatočníčka bude istejšia na slabšom stroji, aj keď bude mať výhodu ľahkého ovládania a môže postupne získať sebaistotu na silnejší motocykel. Nové motocykle už však disponujú systémami, ktoré pomôžu zvládať jazdu aj v úplných začiatkoch. Netreba sa teda obávať vyššej kubatúry, aj keď máte zatiaľ málo skúseností. Tréning z vás urobí majsterku.

Hmotnosť a stavba motorky pre ženy

Predpokladajme, že nie ste robustná žena alebo nemáte mužskú telesnú konštitúciu. Ako vybrať motocykel pre vaše proporcie vám napovie aj to, že stroj dokážete zdvihnúť zo zeme a bez problémov s ním manipulovať. Užšia stavba bude pre menšie postavy určite vhodnejšia.

Nový alebo ojazdený motocykel?

Nákup ojazdeného motocykla prináša so sebou samozrejme značné riziká. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným prekvapeniam alebo dôkladnej kontrole s odborným dohľadom, radšej zvážte obstaranie nového motocykla. Ak však nebudete mať inú možnosť iba si zaobstarať ojazdený motocykel, dáme vám niekoľko rád, na čo sa zamerať:

  • Prizvite si odborníka alebo vyžadujte prehliadku technického stavu v servise
  • Mať v poriadku doklady k motocyklu by malo byť samozrejmé
  • Nechajte si overiť v databáze značkových predajcov minulosť vozidla, či sa nejedná o kradnutý kus
  • Neoriginálny lak naznačuje, že motocykel má za sebou haváriu
  • Absolvujte skúšobnú jazdu a otestujte predovšetkým stabilitu na rovine aj v zákrutách, brzdy a riadenie
  • Nepozerajte sa na rok výroby, dôležitejší je skutočný stav motocykla a jeho história

    Nezabúdajte ani na kvalitné pneumatiky na motocykel a bezpečnostné prvky vrátane ochranného oblečenia, ktorému sa budeme venovať zase nabudúce.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Nahoru