Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako jazdiť na motorke bez skúseností? Sústreďte sa na 10 najčastejších začiatočníckych chýb

Jazda na motorke je zážitok, ktorému sa máločo vyrovná. To vám potvrdí hociktorý skúsený motocyklista. Každý nejako začínal a žiadny učený jazdec z neba nespadol, z motorky ale pravdepodobne veľakrát. Aké sú najčastejšie začiatočnícke chyby motocyklistov, ktorí sa ešte len učia jazdiť bezpečne na motorke, a ako zbytočne nebrzdiť premávku?

Chyby začínajících motorkářů

Skôr než získate dostatok skúseností, môžete na motorke spraviť veľa chýb. V našom článku vás upozorníme na tie najčastejšie.

1. „Tuhé“ telo

Nedostatok skúseností zo samostatnej jazdy a z neho plynúca nervozita a stres sú príčinou, že sa motocyklista začiatočník nedokáže uvoľniť. Svoju úlohu hrá aj to, že sa so svojím strojom ešte len zžíva a objavuje jeho vlastnosti. Obavy sú síce na mieste, ale kŕčovitý štýl jazdy na motorke plynulej jazde rozhodne neprospeje, práve naopak. Veľa nehôd začínajúcich motocyklistov sa totiž stane práve preto, že sú stuhnutí a majú väčší strach, než je v danej situácii nutné.

Skôr než sa ako „zelenáč“ zaradíte do premávky, vyskúšajte si jazdu na svojom stroji mimo frekventovanú cestu. Otestujte si rozloženie váhy na rovine aj v náklone, zdokonaľujte sa v rozjazdoch, zákrutách, pri brzdení, otáčaní a naučte sa stotožniť so správaním motorky. Postupne získate potrebnú sebaistotu a uvoľnené telo bude pre vás prirodzené. A jazdu na motocykli si samozrejme začnete tiež viac užívať.

2. Príliš vysoké sebavedomie

Jazda na motorke je nielen o radosti a zážitkoch, ale aj o veľkej zodpovednosti za seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky. S novými výjazdmi rastie sebavedomie aj opojenie z rýchlej jazdy, ale tam, kde nie sú skúsenosti, nie je ani potrebná istota a schopnosť zachovať sa správne v krízových situáciách. Všetko chce svoj čas a na to, aby ste si osvojili bezpečnú a ohľaduplnú jazdu na motorke, budete potrebovať naozaj veľa času.

Buďte trpezliví a učte sa postupne. Nepúšťajte sa hneď na začiatku do premávky „na plný plyn“, ale nejazdite ani zbytočne pomaly. Bude vás to stáť len trochu sebaovládania a disciplíny. Majte tiež na pamäti, že vodiči vozidiel vás nemusia registrovať s dostatočným predstihom.

3. Sledovanie smeru jazdy

Bežnou začiatočníckou chybou je, keď jazdec sleduje vozovku v bezprostrednej blízkosti pred sebou, protiidúce autá alebo krajnicu za zákrutou.

Pri jazde na motocykli je treba sledovať vždy úsek, po ktorom pôjdeme, a to na desiatky metrov dopredu. Okrem samotnej vozovky a prípadných výmoľov je treba mať tiež dokonalý prehľad o ostatných účastníkoch premávky a vedieť predvídať.

4. Príliš pomalá jazda

Fyziku neokabátite ani pri jazde na motorke, pri ktorej pôsobia sily ovplyvňujúce stabilitu stroja s jazdcom. Príliš pomalá jazda v prípade motorky neznamená bezpečnú jazdu, ale celkom určite znamená v prípade nedostatku skúseností bolestivý pád. So zvyšujúcou sa rýchlosťou je však treba pracovať s prenášaním váhy a naučiť sa „cvičiť“ v prospech zážitku.

5. Chyby pri brzdení

Skôr než sa naučíte jazdiť na motorke a správne brzdiť, dostanete od svojho stroja pravdepodobne „pár výchovných“. Príliš prudké brzdenie v krízových situáciách spravidla spôsobí šmyk a následný pád, aj preto je veľmi dôležité predvídať možné nebezpečenstvá. Je treba si uvedomiť, že motorka má oveľa menšiu styčnú plochu pneumatík s povrchom než auto, a teda aj brzdná dráha je oveľa dlhšia.

Brzdy pri jazde na motorke je treba dávkovať a naučiť sa pracovať správne so zadnou aj prednou brzdou.

6. Zlá rýchlosť a trajektória v zákrutách

Prejazd zákrut na motorke je na začiatku ťažká disciplína. Perfektný odhad prichádza až so zdokonalením techniky, a tak sa môže stať, že vás to „vynesie“ inde, než ste očakávali. Častou chybou začiatočníkov je, že začnú zatáčať príliš skoro.

7. Nevhodné oblečenie na motorku

Skúsení jazdci majú ohľadne vybavenia a oblečenia jasno, začiatočník ale môže podľahnúť trendom na úkor naozajstnej kvality a praktickosti.

Aké oblečenie si vybrať na motorku, sa dozviete tu.

8. Jazda na motorke pri krajnici

Začiatočníci, ktorí si nie sú istí v hustejšej premávke, majú prirodzený inštinkt držať sa viac vpravo. Šoférov áut tým však zvádzajú predbiehať v jednom pruhu, čo je pre motocyklistov veľmi nebezpečné. Príliš tesná blízkosť spôsobí poryvy vetra a jazdec je tak priamo ohrozený, čo si vodič automobilu často vôbec neuvedomuje.

9. Neznalosť neospravedlňuje

Ak neovládate pravidlá cestnej premávky, ktorej ste súčasťou, neospravedlňuje vás, že ste nováčik na dvoch kolesách. „Vychytávka“ bez riadnej homologizácie na premávku po ceste sa väčšinou nestretne s pochopením ani u policajnej hliadky, ani u pracovníkov stanice technickej kontroly. Ďalšou častou začiatočníckou chybou je nepovolený tuning, rovnako tak neúplná povinná výbava.

10. Nie je to len o jazde na motocykli

Začiatočníci sa veľmi sústreďujú na zdokonaľovanie techniky a zžívanie sa s motorkou, ale neoddeliteľnou súčasťou života motocyklistu je aj starostlivosť o motorku a pravidelná údržba. Pravidelne kontrolujte tlak v pneumatikách, neodkladajte odstraňovanie znečistenia, dodržujte pravidla zazimovania a zabezpečte stroj pred krádežou. Nie je tiež od veci, osviežiť si občas základy prvej pomoci pri nehode.

Chcete si užiť aj ako začiatočník jazdu v skupine? Najskôr sa naučte svoju rolu! A predovšetkým nešetrite na kvalitných pneumatikách. Sú úplným základom bezpečnej jazdy. Ak tie vaše majú už ojazdenú vzorku, je načase, aby ste si zaobstarali nové.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru