Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ktoré chrániče na motorku si vybrať? V každom prípade zaraďte na zoznam chrbtičák

Chrániče na motorku môžu motocyklistovi v prípade pádu alebo nehody pomôcť zmierniť následky zranenia alebo dokonca zachrániť život. Každý milovník jednej stopy by preto mal dobre zvážiť investíciu do ochrany dôležitých častí svojho tela. To, koľkými chráničmi budete chrániť svoje telo, je len na vás. V tomto článku vám predstavíme možnosti a kritériá, podľa ktorých si chrániče môžete vyberať.

Chrániče tela na motorku

Pri jazde na motorke je dôležité chrániť dôležité časti tela, najmä hlavu, chrbticu a kĺby.

Motocyklisti patria medzi najohrozenejších účastníkov cestnej premávky. V prípade nehody ich nechráni bezpečnostný pás a plechy ako vodičov automobilov, preto je výber správnych chráničov dôležitým krokom. Absolútnou samozrejmosťou je motocyklová prilba vhodná pre váš štýl jazdy, nevyhnutnou súčasťou výbavy sú však aj vhodné rukavice a správna obuv. Tento základ by ste mali v ideálnom prípade doplniť ďalšími chráničmi, ktoré pomôžu udržať vašu telesnú schránku „v celku“. 

Ako si vybrať dokonale padnúce a bezpečné rukavice na motorku? >>

Typy chráničov na motorku

V súčasnosti je na trhu široká škála chráničov, ktoré spĺňajú všetky vaše potreby, či už je vašou vášňou jazda na okruhu, motokros alebo cestovanie. Odporúčame vám, aby ste pri každom motocyklovom dobrodružstve vždy mali chrániče lakťov, kolien, ramien a hlavne chránič chrbtice. Jej poranenie by totiž mohlo spôsobiť ochrnutie, v horšom prípade by mohlo ohroziť aj život. Chránič chrbtice pri tvrdom náraze vyvinie odpor a rozloží silu na svoju plochu, čím zabráni vážnym zraneniam.

V závislosti od vašich preferencií si potom môžete vybrať ďalšie prvky na podporu väčšej bezpečnosti. Napríklad:

  • chránič krku, ktorý v prípade nehody drží váš krk v osi, 
  • chránič hrudníka, ktorý poskytuje stabilitu hornej časti tela a tiež zmierňuje následky v prípade nehody,
  • chránič bedier, ktorý ochráni bedrá a boky pred nárazom,
  • chrániče zápästia, predlaktia a píšťaly, 
  • alebo ľadvinový pás, ktorý chráni bedrovú chrbticu a obličky a zabraňuje prechladnutiu tejto časti tela.

Samostatné verzus integrované chrániče

Chrániče na motorku si môžete kúpiť samostatne alebo ako súčasť oblečenia na motorku. Ak nie sú integrované, dajú sa externe pripevniť pomocou pevného suchého zipsu, ale kvalitná motorkárska bunda alebo nohavice väčšinou majú všité vrecká, do ktorých sa chrániče vkladajú. Chrániče chrbtice sa predávajú samostatne s nastaviteľným zapínaním, ale aj tie zoženiete ako súčasť motorkárskej bundy.

Ako funguje airbagová vesta na motorku a prečo sa ju oplatí zaobstarať? >>

Chránič hrudníka a chrbta

Chrániče tela na motorku sú variantom „All in One“. Chránia hrudník, chrbát a ramená, v prípade celotelového typu aj lakte a predlaktia.

Podľa akých kritérií si vyberať chrániče?

Pri výbere chráničov na motorku by ste mali v prvom rade zohľadniť svoj štýl jazdy. Nie je potrebné vyzerať za každú cenu ako Robocop. Dôležité je vaše pohodlie, samozrejme s prihliadnutím na bezpečnosť. Jazdci na chopperech si tak pravdepodobne zvolia menej bezpečnostných doplnkov ako jazdci na krosových motocykloch. Ďalším kritériom je materiál, z ktorého sú chrániče vyrobené. Väčšinou ide o špeciálnu penu, ktorá tlmí nárazy, ale motokrosári budú skôr vyhľadávať chrániče z plastu, prípadne z ľahkých kovov. 

Dôležitá je aj veľkosť chráničov. V ideálnom prípade tak choďte do kamennej predajne (s oblečením, v ktorom jazdíte) a všetko si dôkladne vyskúšajte. Chrániče by mali byť pohodlné, ale nie príliš voľné, a pri ohýbaní by vás nemalo nikde nič tlačiť. Pri chrániči chrbtice si dajte pozor na jeho dĺžku. Správne by mal začínať kúsok pod švom goliera bundy alebo v úrovni ramien a končiť zhruba 5 až 10 cm nad kostrčou. Príliš dlhý by vám prekážal a krátky by nemal očakávaný efekt.

Ako si vybrať správnu obuv na motorku? >>

Venujte pozornosť homologizácii

Aby chrániče na motorku plnili svoju funkciu a pri páde alebo pri nehode vás skutočne ochránili, musia spĺňať príslušné normy. Tieto výrobky patria od roku 2018 do kategórie osobných ochranných prostriedkov a podrobujú sa schvaľovaniu na použitie v cestnej premávke rovnako ako pneumatiky alebo disky. Na aké označenie sa teda zamerať?

  • chránič chrbtice musí spĺňať normu EN 1621-2
  • chrániče ramien, lakťov, kolien a ďalších častí tela musia spĺňať požiadavky normy EN 1621-1
  • airbagové vesty musia mať označenie EN 1621-4
  • ochranné prvky pre motokros musia spĺňať požiadavky normy EN 14021

Bez ohľadu na to, aké ochranné doplnky si pre vašu jazdu na motorke vyberiete, nezabudnite na kvalitné motocyklové pneumatiky, ktoré vás podržia na asfalte, štrku aj v bahne. S ich výberom vám radi poradia naši motocykloví špecialisti.

 

Vybrať si osvedčené motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

 

Nahoru