Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Airbag na motorku odporúčajú aj motocykloví pretekári a kaskadéri

Vzduchovým vakom, čiže airbagom, musí byť kvôli bezpečnosti posádky vybavený každý automobil. Je zabudovaný v interiéri vozidla a má veľmi dôležitú funkciu porovnateľnú s bezpečnostnými pásmi. Ako je to však v prípade motoriek, ktoré sú z hľadiska nehôd natoľko špecifické, že by zabudovaný airbag vodičovi pomohol len v malom percente nebezpečných situácií?

Airbagová vesta na motorku

Bezpečnostná airbagová vesta na motorku dokáže zmierniť následky pádu predovšetkým v oblasti chrbtice, krku a hrudníka.

Spôsobov, ktorými môže motorkár pri hocijakej vážnej nehode spadnúť zo svojho stroja, sú stovky. Airbag na motorku, ktorý by bol zabudovaný priamo do niektorej jej súčasti, by preto vo väčšine situácií vôbec nepomohol. Na tento účel boli vyvinuté špeciálne airbagové vesty a bundy, ktoré chránia jazdca priamo na tele. Bezpečnostná airbagová vesta na motorku sa nosí na klasickom motocyklovom oblečení, airbag v bunde na motorku je priamo súčasťou odevu. Tento moderný spôsob ochrany dôležitých a náchylných častí tela si pochvaľujú nielen samotní motorkári, ale aj motocykloví pretekári a profesionálni kaskadéri.  

Ako funguje airbag na motorku?

Airbagová vesta alebo bunda na motorku je založená na rovnakom princípe ako airbag v automobile, je to teda vzduchový vak, ktorý sa za zlomok sekundy nafúkne. Na rozdiel od verzie pre automobily však nie je jeho účelom zafixovať osobu v bezpečnej pozícii, ale zmierniť následky pádu predovšetkým v oblasti chrbtice, krku a hrudníka. Hlavu by samozrejme mala chrániť kvalitná helma.

Airbag na motorku sa aktivuje vo väčšine prípadov odtrhnutím šnúry pripevnenej na motorku, čím sa spustí bombička nafukujúca vzduchový vak. Na tomto mieste každému určite vyvstane na mysli otázka, čo sa stane, ak človek zabudne odopnúť šnúru po ukončení jazdy. Obava, že sa airbag v takomto prípade aktivuje, je na mieste iba v prípade výrobkov pochybného pôvodu a kvality, nie vtedy, keď si kúpite overený produkt. Sila potrebná na aktiváciu bombičky je taká veľká, že pri normálnom schádzaní z motorky ju nikdy nevyviniete.  

Koľko to bude stáť?

Na trhu existujú aj „bezšnúrové“, elektronicky riadené varianty tzv. chytrých airbagov, ktoré sa aktivujú pomocou niekoľkých snímačov. Kým ceny airbagovej vesty a bundy na motorku začínajú približne na sume 400 eur, za tieto bezpečnostné prvky si priplatíte, a to rádovo ďalšie stovky eur. Ak obľubujete jazdy so spolujazdcom, zvážte tiež, či nekúpiť airbag na motorku aj pre spolujazdca. Je to síce dvojnásobná investícia, ale ide predovšetkým o bezpečnosť vašej blízkej osoby. 

Opakované použitie airbagu

Hneď po nafúknutí sa airbag na motorku vypustí a vám stačí len vymeniť vzduchovú kapsulu (bombičku) a vestu alebo bundu použiť znovu. Vždy sa ale o možnosti opätovného použitia airbagu dopredu informujte u predajcu. 

Prečítajte si tiež, ako zmierniť následky nehody pomocou chráničov na motorku. A keď je reč o bezpečnosti, úplným základom sú kvalitné motocyklové pneumatiky s neojazdenou vzorkou, ktoré vás nezradia v zákrute ani na mokrom povrchu.

 

 

Zdroj fotografií: Unsplash

Nahoru