Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Spolujazdec na motorke nemusí byť príťažou

Jazda na motorke vo dvoch znamená nielen spoločné prežívanie všetkého krásneho, čo cestovanie na motocykli ponúka, ale predovšetkým veľkú zodpovednosť. Spolujazdec na motorke ľubovoľného pohlavia by mal vedieť, ako sa pri jazde chovať, aby bol vítaným partnerom, a nie príťažou.

Jízda na motocyklu se spolujezdcem

Nezabúdajte, že aj spolujazdec musí mať helmu a odev vhodný na jazdu na motorke.

Čo sa o jazde vo dvoch uvádza vo vyhláške?

Jazda na motorke vo dvoch vyžaduje disciplínu obidvoch osôb. Podľa vyhlášky musia mať obaja účastníci ochrannú prilbu schváleného typu, spolujazdec si však prípadný postih za nedodržanie predpisu musí vyriešiť sám. Vodič musí upozorniť spolujazdca nielen na chýbajúce ochranné prvky, ale aj na nevhodné chovanie, ktoré by mohlo spôsobiť nutnosť použiť lekárničku pre motocykle. Pri jazde na motorke je zakázané fajčiť, hocijakým spôsobom obťažovať alebo ohrozovať ostatných účastníkov premávky, odhadzovať predmety a prepravovať osobu mladšiu ako 12 rokov.

Spolujazdec na motorke musí dbať na pokyny vodiča, nohy musí mať vždy na stúpačkách na to určených, s výnimkou vystupovania a nastupovania. Bočné sedenie nie je spolujazdcovi na motocykli v žiadnom prípade dovolené.

Vodič motocykla za spolujazdca zodpovedá

Je treba počítať s tým, že motorka sa so spolujazdcom bude správať vždy inak, ako bez neho. Vodič by mal byť skúsený a mal by zaistiť, aby motocyklové pneumatiky zvládli vyššiu záťaž a neovplyvnili jazdné vlastnosti. Rovnako ako pri akomkoľvek inom náklade je vhodné pneumatiky mierne dofúkať.

Jako sa stať vítaným spolujazdcom na motocykli?

Vodič musí zaistiť bezpečnosť spolujazdca a poučiť ho o tom, aké problémy môže na ceste očakávať. Aj spolujazdec na motocykli má však svoje úlohy, ktoré je treba plniť pre bezproblémovú a plynulú jazdu.

  • Oblečenie a obuv na motocykel

Ostrieľaný motocyklista pozná výhody vhodného oblečenia na motocykel, neskúsený spolujazdec však o nich nemusí vedieť. Vodič mu musí dopredu vysvetliť, že rozviate oblečenie, minisukne alebo podpätky sú síce pekné, ale jazda na motocykli v nich nebude ani príjemná, ani bezpečná.

Aké oblečenie si si treba kúpiť na motorku?

  • Dohodnuté znamenia

Pri jazde na motorke nie je veľký priestor na rozhovory. Preto je dobré, dopredu si dohodnúť signál na zastavenie, spomalenie alebo upozornenie na problém.

  • Nasadanie na motocykel

Spolujazdec by mal vždy nasadať až po vodičovi, a to z ľavej strany, resp. zo strany, na ktorej nie je výfuk. Najprv si stúpi na ľavú stúpačku, potom sa pridrží ľavou rukou vodiča a prehodí pravú nohu cez motorku na druhú stúpačku. Vodič pri nastupovaní spolujazdca drží  motocykel rovno so stlačenou prednou brzdou.

  • Stabilita spolujazdca na motocykli

Kŕčovitým objímaním vodiča si síce spolujazdec zaistí stabilitu, ale tiež nespokojnosť dotyčného. Ideálne je jednou rukou zľahka objímať vodiča, ktorý tak vie, že je spolujazdec stále za ním, a druhou rukou sa pridržiavať držadla alebo nádrže. Pri zrýchľovaní sa spolujazdec nakloní dopredu a oprie sa o chrbát vodiča.

  • Jazda na motocykli v zákrutách

Spolujazdec na motocykli bez skúseností má vždy tendenciu naklonený motocykel v zákrutách „vyvažovať“ protipohybom. Znovu je na vodičovi, aby mu vysvetlil fyzikálne zákony týkajúce sa pohybu motocykla v zákrute.

  • Správanie v premávke

Prevážaná osoba by mala sledovať premávku, aby bola pripravená na prudké zabrzdenie, zrýchlenie, zákruty alebo kritické situácie. Akékoľvek zasahovanie vodičovi do ich riešenia však môže obidvoch ohroziť. Spolujazdec na motorke musí sedieť pokojne a nesmie sa správať nepredvídateľne.

  • Zosadanie z motorky

Keď motorka zastaví, nie je žiaduce, aby spolujazdec dával nohy dolu zo stúpačiek ešte pred vypnutím motora. Keby tak urobil, hrozí mu zranenie, lebo vodič môže v tej chvíli ešte podísť na vhodnejšie miesto na parkovanie. To platí aj v prípade zastavenia, napr. na semafore. Pre samotné zosadanie si zvoľte opačný postup ako pri nasadaní, teda spolujazdec zosadá ako prvý.

Už vás nebaví jazda na motorke vo dvoch? Ak je spolujazdcom vaša slečna, vyberte jej motorku pre dievča a užívajte si spoločnú jazdu každý na svojom stroji!

Premýšľate o kúpe nových motocyklových pneumatík? Vyberte si z našej širokej ponuky.

 

Zdroj obrázka: Depositphotos.com

Nahoru