Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako si vybrať minikaravan

Cestovanie s minikaravanom si dnes môže užiť naozaj každý, kto má na svojom vozidle ťažné zariadenie a vlastní vodičský preukaz skupiny B. Má to však jeden háčik. Aký?

cestovanie s minikaravanom

Nepripútajte sa k jednému miestu a vyrazte na cestu s minikaravanom.

Prečo práve minikaravan

Minikaravany sa od tých klasických líšia najmä veľkosťou. Sú menšie, ľahšie a ich použitie je o niečo flexibilnejšie. Zvyčajne majú oválny tvar a ľahšie sa ťahajú, čo umožňuje, aby boli zapojené aj za menšie vozidlá alebo za vozidlá s nízkym výkonom. Rovnako tak aj za trojkolky, štvorkolky alebo niektoré výkonnejšie motocykle. Ďalšou výhodou minikaravanov je, že vďaka najvyššej povolenej hmotnosti, ktorá pre väčšinu modelov najmä českých výrobcov predstavuje maximálne 750 kg, si po EÚ vystačíte s vodičským preukazom skupiny B. 

Účelné vybavenie bez zbytočností

Skromné rozmery minikaravanu síce neumožňujú rozdeliť priestor na niekoľko zón, ako je to zvyčajne vo veľkých karavanoch, ale aj tak v ňom nájdete všetko, čo potrebujete. Štandardne vybavený minikaravan má veľké dvojlôžko, na ktorom sa pohodlne vyspia dvaja dospelí a malé dieťa. Niektoré modely sa môžu pochváliť aj ďalšími vymoženosťami, ako je kuchynka, vonkajšia sprcha alebo dokonca gril. K minikaravanu si môžete zaobstarať aj nafukovací stan na posedenie počas daždivých dní alebo na vytvorenie druhej spálne.

Postel v minikaravanu

V minikaravane sa bez problémov vyspia dvaja dospelí.

Minikaravan pre všetkých cestovateľov

Na českom trhu existuje hneď niekoľko spoločností ponúkajúcich minikaravany, ktoré sú vhodnejšie skôr na kratšie výlety a potulky prírodou. Sú ideálne pre nenáročných cestovateľov, najmä pre mladšie páry, rybárov, poľovníkov a všeobecne pre všetkých, ktorí uprednostňujú väčšie pohodlie a pokoj v porovnaní s klasickým stanom. 

Ako si vybrať váš vysnívaný minikaravan?

Skôr ako si začnete vyberať svoj vysnívaný minikaravan, premyslite si, čo od neho vlastne očakávate. Chystáte sa s ním len občas vyraziť na krátky výlet, alebo plánujete s ním precestovať celú Európu? Na pár dní pri vode vám určite postačí minikaravan, ale ak v ňom plánujete stráviť dlhé týždne, zvážte, či by nebol pre vás vhodnejší klasický karavan, alebo si aspoň dajte záležať na výbere vybavenia. Okrem štandardnej výbavy môžete pridať skrinky na odkladanie vecí, strešné a bočné okná, nosiče na bicykle alebo solárne panely na výrobu elektrickej energie.

Za koľko si môžete kúpiť minikaravan 

Cena minikaravanu závisí od výbavy, ale aj od rozmerov a konštrukcie. Kvalitný model plne vyhovujúci každodenným potrebám je možné získať za 4 700 eur. Ak nemáte skúsenosti so spaním v karavane, je lepšie si ho najprv vyskúšať. Možno zistíte, že vám tento štýl cestovania vlastne vôbec nevyhovuje. Cena za prenájom je približne 30 eur za noc. S rezerváciou však neváhajte. Karavany a obytné vozidlá všetkých druhov sa tento rok predávajú a prenajímajú ako na bežiacom páse.

Na čo si dať pozor

Pri jazde s minikaravanom musíte dať pozor na prevádzkovú hmotnosť prívesu, ktorá nesmie prekročiť zákonom stanovených 750 kg a maximálna prípustná hmotnosť celej jazdnej súpravy nesmie byť vyššia ako 4250 kg. Pre optimálnu stabilitu je veľmi dôležitý výber správnych pneumatík. Ak v minikaravane prevážate ťažšie predmety, nezabudnite ich rovnomerne rozložiť po celom karavane, aby nebol preťažený na jednej alebo na druhej strane. Dôležité je tiež pamätať na správnu rezervnú pneumatiku, ktorá musí byť rovnakého typu a veľkosti ako tá, ktorú máte na karavane. Bez nej vám totiž hrozí pokuta. 

 

Kúpte si nové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

 

Nahoru