Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Aké motonovinky nás čakajú v roku 2021?

Blížiaci sa koniec roka je vždy obdobím bilancovania a predstavovania noviniek na nadchádzajúcu sezónu. Ani v čase koronavírusovej krízy výrobcovia mašín, motocyklových pneumatík alebo príslušenstva nezaháľali a pokračovali vo vývoji. Namiešali sme pre vás koktail najzaujímavejších motonoviniek na rok 2021, v ktorom nechýbajú ani tipy na plánované akcie či zmeny na českých cestách a diaľniciach.

Motocyklista na stroji

Na rok 2021 chystajú výrobcovia motocyklov, motocyklových pneumatík a príslušenstva hneď niekoľko noviniek.

Nové skútre od taiwanského výrobcu Kymco

Výber noviniek roku 2021 začíname netradične predstavením skútrov taiwanského výrobcu Kymco, ktoré sú na tuzemskom trhu dlhodobo obľúbené pre svoj dobrý pomer ceny a kvality. Medzi štyri novo predstavené skútre patrí DT X360, ktorý má byť prvým terénnym skútrom v portfóliu značky. Agresívne tvarovaný skúter s LED svetlometmi si dobre rozumie nielen s asfaltom, ale aj so štrkom a nespevnenou cestou.

Ďalšou novinkou od Kymca je trojkolka CV3 s objemom motora väčším ako 550 ccm. Na skútri by ste márne hľadali tradičný variátor. Zmena prevodov totiž prebieha v tele stroja, sila na zadné koleso je potom vedená cez ozubený remeň. Ak sa obzeráte po štýlovej a silnej trojkolke, je CV3 dobrou alternatívou napríklad k obľúbenému maxiskútru Piaggio MP3. Medzi ďalšie novo predstavené skútre Kymco patrí model KRV s objemom 175 kubíkov a elektrický skúter F9, ktorý je však zatiaľ v štádiu konceptu a na trhu sa zrejme ešte chvíľu neukáže.

Inovovaný roadster od BMW

Od skútrov sa presuňme k silnejším motocyklom, ktoré na budúci rok čaká tiež mnoho noviniek. Napríklad BMW už pred časom predstavilo inovovanú verziu obľúbeného naháča S 1000 R. Mašina je oproti modelu z roku 2020 ľahšia o viac ako 6 kilogramov a vyniká novým asymetrickým predným svetlom. BMW mašinu zdokonalilo o nový protiblokovací systém ABS, ktorý vás podrží v krízových situáciách. Inžinierom sa potom podarilo zlepšiť prevodové pomery tak, aby bola akcelerácia ešte o poznanie rýchlejšia.

Retro motocykle od Yamahy v novom kabáte

S predstavením inovácií na starších modeloch nečakala ani Yamaha, ktorá si posvietila na motocykle XSR700 a XSR900 s typickým retro vzhľadom, ktoré úspešne predáva už tri roky. Symbolicky sa s nimi vrátila k obľúbenému modelu RZ350, ktorý sa vyrábal v 80. a 90. rokoch. Modely predstavené na rok 2021 sa však líšia len v detailoch, jednoduchosť a ladnosť ostala na obidvoch modeloch zachovaná. Za zmienku stoja aj pneumatiky, ktoré si výrobca vybral. Zatiaľ čo na retro modeli XSR700 nájdete v základnej výbave pneumatiky Pirelli Phantom Sportcomp, v prípade modelu XS900 stavila Yamaha na pneumatiky z dielne Bridgestone.

Pneumatiky Pirelli Phantom Sportscomp

Motocyklové pneumatiky Pirelli Phantom Sportscomp nájdete v základnej výbave modelu XSR700.

Nové pneumatiky od firmy Metzeler

Novinky na rok 2021 postupne predstavujú aj výrobcovia pneumatík. Napríklad Metzeler ukázal nové pneumatiky Tourance Next 2, ktoré predstavujú už štvrtú generáciu motocyklových pneumatík Tourance. Starší model Metzeler Tourance Next dlhodobo patrí medzi špičku v kategórii cestných enduro pneumatík, ktoré vynikajú vyrovnaným výkonom na suchej aj mokrej vozovke. Počkajme si, ako nová generácia pneumatík obstojí v nezávislých testoch.   

Pneumatiky Metzeler Tourance Next

Motocyklové pneumatiky Metzeler Tourance Next vynikajú svojím výkonom na suchej aj mokrej vozovke. 

Motosalon 2021 by mal byť v Prahe

Aj napriek množstvu obmedzení a komplikácií spôsobených pandémiou sa Motosalon v roku 2020 uskutočnil a usporiadatelia samozrejme počítajú aj s ďalším ročníkom. Ak sa na najväčšiu odborovú prezentáciu motocyklov a všetkého súvisiaceho chystáte, nezabudnite, že sa koná striedavo v Brne a v Prahe. Budúci ročník sa uskutoční v Prahe v areáli výstaviska PVA EXPO. Ponúkne bohatý sprievodný program vrátane vyhlásenia súťaže prestavieb Royal Enfield.

MotoGP odštartuje na konci marca

Tohtoročný ročník slávnych pretekov MotoGP bol v mnohých ohľadoch netradičný. Neobišiel sa bez presunov či zrušenia niektorých pretekov a uskutočnil sa väčšinou bez divákov. Je ťažké odhadovať, ako bude MotoGP 2021 vyzerať. Provizórny kalendár pretekov však bol už predstavený a snáď sa nebude príliš meniť. Prvé preteky by sa mali uskutočniť 28. marca v Katare, druhé potom 11. apríla v Argentíne. Pre zlú kvalitu trate nenájdete v tejto chvíli v kalendári pretekov Brno. Je otázne, či sa podarí tento problém vyriešiť, alebo sa MotoGP bude musieť po mnohých rokoch zaobísť bez pretekov v moravskej metropole.

Autodróm v Brne

Jedny z pretekov MotoGP sa každoročne konali aj na brnianskom okruhu.  

Po našej diaľnici môžete jazdiť bez poplatku aj v roku 2021

Ministerstvo dopravy si na budúci rok pripravilo novinku v podobe elektronických diaľničných známok, ktoré majú nahradiť terajšie papierové. Povinnosť kúpiť si diaľničnú známku sa však ani na budúci rok nebude týkať jednostopových vozidiel. Na diaľnicu tak so svojou mašinou môžete bez výčitiek vyraziť aj v budúcnosti. Ak plánujete dovolenku na motorke, zistite si, aké podmienky platia v jednotlivých krajinách. Kým na Slovensku, v Nemecku alebo v Rumunsku nemusíte mať diaľničnú známku, v Rakúsku, vo Švajčiarsku, v Slovinsku alebo v Maďarsku sa bez nej nezaobídete ani na motorke.

Kamión na diaľnici

V roku 2021 by mali byť v Českej republike papierové diaľničné známky nahradené elektronickými známkami. 

Pribudne počet zón s rýchlostným limitom 30 km/h

V mnohých európskych krajinách (najmä vo Francúzsku, Španielsku či Belgicku) je trendom zvyšovanie počtu zón s limitom 30 km/h. Ministerstvo dopravy nevylučuje, že sa taktiež inšpiruje týmto trendom a zvýši počet zón s obmedzenou rýchlosťou, a to predovšetkým na komunikáciách s vysokým počtom dopravných nehôd. Pri jazde na motocykli si všímajte všetky dopravné značky a nejazdite popamäti. Tam, kde bola včera päťdesiatka, už môže byť dnes tridsiatka.

Počkajme si, čo ešte prinesie rok 2021 a ako sa situácia bude vyvíjať. O novinkách zo sveta motocyklov vás budeme aj naďalej priebežne informovať.

 

Kúpiť kvalitné pneumatiky na motorku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru