Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako bezpečne prepravovať domáce zvieratá v aute?

Domáce zvieratá sú právoplatnými členmi rodiny, ktorí často sprevádzajú svojich majiteľov pri cestovaní autom. Nie vždy sa však prepravujú bezpečným spôsobom. V našom novom článku sa dozviete, ako najlepšie zabezpečiť svojho štvornohého miláčika, aby počas jazdy neublížil sebe ani ostatným členom posádky.

pravidlá prepravy psa

Pre prepravu psa v aute platia určité pravidlá, za ich porušenie môžete dostať pokutu.

Pes sediaci voľne na sedadle, na kolenách spolujazdca alebo nedajbože samotného vodiča. Aj takýmito spôsobmi prepravujú chovatelia svojich domácich miláčikov. Neuvedomujú si však, akému riziku vystavujú zvieratá, seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky. 

Nezabezpečené zviera v aute rozptyľuje pozornosť vodiča počas jazdy a pri prudkom brzdení sa stáva nebezpečnou zbraňou. A určite nemusíme podrobne rozoberať, čo by sa stalo, keby pes sedel na prednom sedadle, došlo by k nárazu a aktivovali by sa airbagy.

Aby ste predišli týmto situáciám, dodržujte pravidlá prepravy zvierat v aute. A nezabudnite, že na nezodpovednú prepravu zvierat sa tiež vzťahuje nariadenie a polícia by vás mohla potrestať pokutou.

Čo o preprave zvierat v aute hovorí legislatíva?

Podľa Zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke je vodič:

  • povinný zaistiť bezpečnosť prepravovanej osoby alebo zvieraťa a bezpečnú prepravu nákladu
  • a pri preprave zvierat nesmie ohroziť bezpečnosť seba, cestujúcich ani zvierat. A ani inak ohroziť bezpečnosť cestnej premávky.

Jednoducho povedané: vodič musí preventívne všetko zabezpečiť a prispôsobiť štýl jazdy tak, aby zvieratá ani predmety neohrozili zdravie účastníkov cestnej premávky.

Ak vás polícia prichytí pri opačnom konaní, hrozí vám bloková pokuta vo výške 50 eur.

Pri preprave svojho domáceho miláčika by ste mali myslieť aj na to, aby:

  • zviera bolo spôsobilé na prepravu (zdravotne, psychicky alebo vekom),
  • dostalo počas jazdy najesť a napiť,
  • pri preprave v boxe malo dostatok priestoru a mohlo zaujať prirodzenú polohu,
  • malo v prepravke dostatočný prísun vzduchu.

Prebýva kuna pod kapotou vášho auta? Poradíme vám, ako ju zahnať, aby sa nevracala. >>

Ako prepravovať domácich miláčikov na sedadle?

Zákon nepredpisuje konkrétne spôsoby prepravy domácich miláčikov, ale je vhodné riadiť sa veľkosťou zvieraťa. Malé a stredne veľké plemená môžete prevážať na zadnom sedadle, ale nikdy ich nezabudnite zabezpečiť proti voľnému pohybu v kabíne.

Psa pripútate špeciálnym fixačným postrojom. Klasický postroj na vychádzky, ktorý už doma možno máte, nie je vhodný, pretože má slabé popruhy a nie je dostatočne pevný. Existujú dva typy postrojov do auta pre psov. 

  • Jeden so zapínaním priamo do zámku bezpečnostného pásu. Určite ho ale vyskúšajte, aby ste zistili, či doň pasuje. 
  • Druhý sa obopína okolo bezpečnostného pásu

Ak chcete ochrániť svoje poťahy pred nečistotami a chlpmi, bude sa vám hodiť aj deka so zaistením na opierkach hlavy. Myslite ale na vhodné rozmery, aby vám deka pasovala na otvory na zámky pásov.

Poradíme vám tiež, ako bezpečne a podľa zákona prepravíte motorku do servisu. >>

pripútanie psa pomocou postroja

Pripútanie psa pomocou postroja zabráni jeho voľnému pohybu po aute a vy sa tak môžete bezpečne venovať šoférovaniu.

Prepravka musí byť upevnená

Na prepravu malého psa alebo mačky pokojne použite prepravku alebo plastový box. Pre mačky je to, vzhľadom na ich povahu, jediný možný spôsob prepravy v aute. Prepravka je ale batožina ako každá iná. Preto ju musíte upevniť tak, aby vás v prípade nehody neohrozila. Na jej upevnenie použite bezpečnostný pás alebo ju umiestnite za sedadlo v priestore pre nohy.

Ako prepravovať domácich miláčikov v kufri auta?

Najbezpečnejšou možnosťou prepravy veľkých a malých domácich miláčikov je kovová prepravka zafixovaná v kufri auta. Je síce drahšia a vášho psa vám možno bude ľúto, keď ho zatvoríte do klietky, ale pre vás aj pre psa je to najbezpečnejšie. Možným riešením je aj kovová mriežka ukotvená do stropu a do podlahy, ktorá spoľahlivo drží aj v prípade nárazu.

klietka pre psa do auta

Väčšie plemená možno bezpečne prepravovať len v kufri auta. Mali by ste v ňom mať mrežu alebo kovovú klietku.

V lete nenechávajte svojho domáceho miláčika samotného v aute

Aj keď si myslíte, že to bude len chvíľka, keď si v horúcom letnom dni odskočíte na rýchly nákup, tento moment môže byť pre vášho štvornohého miláčika osudný. Nenechávajte ho samého v zatvorenom aute, ani s pootvoreným okienkom. 

Problém nerieši ani miska s vodou. Zvieratá majú inú termoreguláciu ako ľudia a k prehriatiu dochádza veľmi rýchlo. Nákup si radšej rozmyslite alebo si so sebou vezmite niekoho, kto miláčika vonku postráži.

Plánujete dovolenku so svojím domácim miláčikom v zahraničí? Zistite si na príslušnom úrade, aké pravidlá pre prepravu psov platia v danej krajine. Rakúsko a iné členské krajiny EÚ vyžadujú mikročip a cestovný pas, ako aj očkovanie proti besnote od 12 týždňov veku. Nečlenské krajiny však majú iné pravidlá.

Či už cestujete so svojím domácim miláčikom alebo bez neho, nezabudnite na kvalitné pneumatiky, ktoré sú základným predpokladom vašej bezpečnej jazdy.

 

Vybrať si kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, AZ pneu

Nahoru