Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako správne odtiahnuť nepojazdné auto z vozovky?

Každý vášnivý motorista by mal mať vo svojej výbave ťažnú tyč alebo lano, pomocou ktorých v prípade núdze zvládne odtiahnuť nepojazdné auto z vozovky. Viete ale, ako auto správne odtiahnuť a na čo si dať pozor pri upevňovaní ťažného lana či tyče? Prečítajte si, na čo by ste mali myslieť, skôr ako sa do takej akcie pustíte.

Nasadzovanie ťažného lana na auto

Pri upevňovaní ťažného lana nezabudnite na červenú zástavku alebo štítok, ktorým musí byť lano označené.

Z čoho na trhu vyberať a aké sú alternatívy

Nepojazdné vozidlo môžete vliecť iným autom s použitím ťažného lana, ktoré musí byť uprostred označené červenou zástavkou alebo štítkom s rozmermi najmenej 300 x 300 mm, alebo pomocou ťažnej tyče. V obidvoch prípadoch však platia určité pravidlá, niektoré sú súčasťou § 34 – Vlečenie motorových vozidiel, Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z. 

Bez ohľadu na to, či na vlečenie použijete tyč, alebo lano, ich dĺžka musí byť taká, aby vzdialenosť medzi ťažným a vlečeným vozidlom nebola väčšia ako 6 metrov. V prípade tyče nesmie byť menšia než 1 meter, v prípade použitia lana je to 2,5 metra.

Ťažné tyče existujú v niekoľkých modifikáciách, líšia sa od seba v závislosti od váhy vozidla, predovšetkým toho ťažného. Pre osobné vozidlá bohato stačí tyč do 3,5 tony. Ak sa rozhodnete zaobstarať si ťažnú tyč, myslite na to, že by mala byť označená priečnymi červenými a bielymi pruhmi širokými 75 mm.

Dodávku na ťažnom lane neodtiahnete 

Ťažná tyč alebo lano síce nie sú súčasťou povinnej výbavy vozidla, napriek tomu sa z praktických dôvodov odporúča mať aspoň jedno z nich. Vzhľadom na väčšiu dostupnosť veľa vodičov využíva na vlečenie vozidla lano. Vlečenie auta na lane však vyžaduje určité skúsenosti, a  napriek tomu je to pre obidvoch vodičov pomerne riskantná záležitosť. Okrem toho sa bežné ťažné laná môžu používať iba na vlečenie vozidiel s celkovou hmotnosťou do 1900 kg, čiže nie sú vhodné na vlečenie veľkej dodávky a pod. Z tohto dôvodu sa považuje za výhodnejší variant použitie ťažnej tyče.

Ako sa používa ťažná tyč?

Súprava ťažnej tyče sa skladá z troch častí, dvoch koncových hákov a jednej stredovej tyče, ktoré sa veľmi ľahko spoja. Celková dĺžka je približne 1,5 metra, ale v zloženom stave zaberá len 60 cm. Pred zostavením ťažnej tyče nezabudnite skontrolovať jednotlivé diely, či nedošlo k ich poškodeniu a či správne fungujú západky hákov. Zároveň nezabudnite skontrolovať stav ťažných ôk na obidvoch vozidlách. Použitie ťažnej tyče je veľmi jednoduché. Stačí spojiť jednotlivé diely pomocou perových kolíkov a háky prevliecť do jednotlivých oceľových očiek na oboch automobiloch. 

Kedy zvážiť pomoc asistenčnej služby

Či sa už rozhodnete pre vlečenie vozidla pomocou tyče alebo lana, vždy sa presvedčte, že technický stav vozidla vlečenie vôbec dovoľuje. Vlečené vozidlo nesmie svojimi poruchami bezprostredne ohrozovať bezpečnosť cestnej premávky a nesmie ničiť životné prostredie či vozovku. Ak už dopredu viete, že ide o vážnejší problém, radšej zavolajte asistenčnú službu, ktorá za vás vozidlo odtiahne do dohodnutého servisu, kde sa oň náležite postarajú. Odtiahnutie vozidla je vždy komplikovaná a nepríjemná záležitosť. Či sa už preto vydáte kamkoľvek, nezabudnite sa uistiť, že máte kvalitné pneumatiky, vďaka ktorým je možné nehode v mnohých prípadoch predísť.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru