Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Kedy hrozí odtiahnutie vozidla a koľko vás bude stáť?

Odtiahnutie vozidla predstavuje pre každého vodiča nepríjemnú skúsenosť a môže sa stať aj tomu najsvedomitejšiemu. Stačí, keď nepoužívate automobil pár dní v dobe vyznačeného blokového čistenia alebo si nevšimnete značku vyhradeného parkovacieho státia, a máte „zarobené“. Odtiahnutie auta nie je najlacnejšou záležitosťou, najmä vo väčších mestách.

Odtah vozidla

Odtiahnutie vozidla vám hrozí napríklad vtedy, keď auto necháte zaparkované na komunikácii, na ktorej prebieha blokové čistenie, alebo stojíte na vyhradenom parkovacom mieste.

Za aké priestupky hrozí odtiahnutie vozidla?

Všeobecne možno povedať, že zvýšené riziko odtiahnutia vozidla hrozí vtedy, keď bráni prevádzke alebo stojí na parkovacom mieste neoprávnene, čiže aj napriek tomu, že je tam bližšie špecifikovaný zákaz parkovania.

  • Najčastejším dôvodom odtiahnutia auta je ponechanie vozidla na komunikácii, na ktorej prebieha blokové čistenie.
  • Značka vyhradené parkovacie státie je obvykle umiestnená viditeľne a dopĺňa ju vodorovné značenie. Nie je preto žiadnym prekvapením, že keď ju nerešpektujete, pošle vás majiteľ parkovacieho miesta tam, kam si zaslúžite, teda na záchytné parkovisko.
  • Podobný prípad nastane aj vtedy, keď blokujete výjazd.
  • Odtiahnutie vozidla hrozí aj v prípade, keď zaparkované auto bráni smetiarskemu autu v plnení povinností, čiže ak nemôže kvôli vám prejsť daným úsekom.
  • Vlastník parkovacích plôch môže nechať odtiahnuť aj staré, viditeľne dlhodobo opustené vozidlá nespôsobilé na prevádzku v cestnej premávke.

Cena za odtiahnutie auta

Cenník za odtiahnutie vozidla nie je v každom meste alebo obci rovnaký. Každý územný celok však má limity udávajúce maximálne možné poplatky, ktoré možno vymáhať od vodičov.

Maximálne ceny za úplné odtiahnutie:

Praha 1 900 Kč
Brno 1 920 Kč
Ostrava 1 500 Kč
Olomouc 2 400 Kč
Plzeň 1 550 Kč
Hradec Králové 1 600 Kč
Pardubice 1 500 Kč
České Budejovice 1 912 Kč
Ústí nad Labem 1 900 Kč
Karlove Vary 1 600 Kč
Liberec 2 000 Kč

Cena za odtiahnutie vozidla však nemusí byť konečná. Niektorí prevádzkovatelia odťahovej služby si môžu sumu ďalej navýšiť o denné parkovné na záchytnom parkovisku. V prípade dlhšej dovolenky majiteľa vozidla, v priebehu ktorej je vozidlo odtiahnuté, sa cena za odtiahnutie auta môže vyšplhať aj na niekoľkonásobok základnej ceny.

A ďalšou položkou bude pokuta za samotný dopravný priestupok, ktorá nie je zahrnutá v cene za odtiahnutie vozidla, ale budete ju musieť na základe výzvy uhradiť príslušnému úradu.

Dávať pozor na dopravné značenie sa preto určite oplatí a ak odchádzate na dovolenku, neváhajte zveriť kľúče od auta blízkej osobe, ktorá môže pokute jednoducho predísť.

Prečítajte si tiež: Poznáte nové dopravné značky a ich význam?

Odťahovú službu ale môžete potrebovať aj v prípade dopravnej nehody. Nech už preto vyrazíte kamkoľvek, nezabudnite na kvalitné pneumatiky, ktoré môžu nehode zabrániť. 

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com 

Nahoru