Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako správne vybrať nosič bicyklov na vaše auto?

Či si už chcete užiť dovolenku na bicykli v našich končinách, alebo plánujete objavovať cyklotrasy v zahraničí, budete sa musieť s bicyklom nejako dostať na miesto činu. S kvalitným nosičom odveziete autom bicykle všetkých členov rodiny, a to pohodlne a bezpečne. Ako veľmi bude cesta komfortná, bude závisieť okrem iného aj od toho, pre aký typ nosiča bicyklov sa rozhodnete.

Auto so strešným nosičom bicyklov

Strešný nosič je najrozšírenejším a cenovo najdostupnejším typom, ideálnym predovšetkým na prepravu menšieho počtu bicyklov.

Typy nosičov bicyklov podľa spôsobu umiestnenia

Nosiče bicyklov sa podľa konštrukcie umiestňujú na strechu, kufor alebo ťažné zariadenie. Každý typ má svoje výhody a nevýhody, a tak sa nedá jednoznačne povedať, ktorý je najlepší. Zoznámte sa s vlastnosťami jednotlivých nosičov, porovnajte plusy a mínusy a vyberte si takú konštrukciu, ktorá vám sadne.

Nosiče na strechu

Najrozšírenejším a cenovo najdostupnejším typom sú strešné nosiče. Inštalujú sa na priečniky, ktoré využijete aj na kotvenie strešných boxov alebo na prepravu rozmernejších bremien. Na streche môžete spoľahlivo prepraviť až 4 bicykle. Každý nosič sa kupuje zvlášť, a tak vás pri preprave jedného alebo dvoch bicyklov nosič s montážou na strechu vyjde najlacnejšie.

Nosiče bicyklov na strechu sú skladné a v garáži alebo v pivnici zaberú len minimum miesta. Prístup do kufra bude bezproblémový a počas cesty vám nebudú prekážať vo výhľade. Na druhej strane je montáž nosičov časovo a fyzicky náročnejšia. Auto s niekoľkými bicyklami na streche má navyše horšie jazdné vlastnosti, vyššiu hmotnosť a spravidla sa nevojde do garáží alebo parkovacích domov.

Nosiče na ťažné zariadenie

Ak máte auto vybavené ťažným zariadením, dlho váhať nebudete. Stále častejšie stretávame na cestách autá s nosičmi bicyklov na ťažnom zariadení a má to svoje dôvody. Ľahko sa inštalujú a poskytujú jednoduchý prístup k bicyklom bez toho, aby ich bolo treba zdvíhať do výšky. Dá sa s nimi kdekoľvek parkovať a chránia bicykle pred nárazmi vetra.

Na druhej strane bude prístup do batožinového priestoru auta komplikovanejší, pri jazde neuvidíte v spätnom zrkadle čo je za vami a bicykle sa vám rýchlejšie zašpinia. Vyriešiť musíte aj ŠPZ, ktorá musí zostať viditeľná. Buď môžete pri každom nasadení nosiča na ťažné zariadenie ŠPZ prehadzovať, alebo si necháte za nízky poplatok vystaviť na inšpektoráte druhú značku, ktorú natrvalo necháte na nosiči.

Nosiče na zadné dvere

Ak nemáte auto vybavené ťažným zariadením a z rôznych dôvodov nemôžete umiestniť bicykle na strechu (napríklad kvôli náročnejšej montáži priečnikov), nezúfajte. Riešením je inštalácia nosiča na zadné dvere, pri ktorom zostáva výška auta skoro rovnaká. Ani nosiče na zadné dvere sa však nedajú namontovať na všetky typy áut. Takáto konštrukcia sa nedá použiť hlavne na sedanoch.

Aby bola inštalácia bezproblémová, vyberte si typ priamo určený na montáž na vašu značku a model auta. Dajte si pozor, aby nosič nezakrýval osvetlenie alebo ŠPZ. V takom prípade by ste si museli zaobstarať doplnkové svetlá a držiak na poznávaciu značku. Na trhu narazíte na dva typy nosičov na zadné dvere. Jeden je vybavený lyžinami na upevnenie bicyklov, druhý tieto lyžiny nemá. Odporúčame, aby ste vždy dali prednosť kvalitnejšiemu (ale aj o niečo drahšiemu) typu s lyžinami, ktorý zabráni vzájomnému odieraniu bicyklov a eliminuje riziko poškriabania laku.

Pozor na zlodejov! Kúpte si nosič so zámkami

Kvalitný bicykel nestojí pár eur. Zlodeji to dobre vedia, preto si často rovno vyhliadnu autá, ktoré prevážajú bicykle. Neuľahčujte im prácu a kúpte si taký typ nosiča, ktorý bude mať zámky a ďalšie ochranné mechanizmy. Najvyššiu mieru ochrany vám poskytnú nosiče, ktoré sa jednak samy zamykajú k automobilu (časté je to v prípade nosičov na ťažné zariadenie) a súčasne zamykajú bicykle k nosiču.

Koľko bicyklov potrebujete prepravovať?

Výber konkrétneho typu nosiča by mal závisieť aj od toho, koľko bicyklov chcete prepravovať. Investícia do nosiča na ťažné zariadenie má zmysel vtedy, keď prevážate bicykle pre celú rodinu, pri preprave jedného alebo dvoch bicyklov by bola zbytočná. Ak vyrážate na bicykli sami alebo dvaja, zvážte nákup dvoch strešných nosičov, ktoré vás vyjdú najlacnejšie.

Zamerajte sa na kompatibilitu, nosnosť a elektroinštaláciu

Už viete, po akom konštrukčnom type sa budete obzerať? Potom začnite porovnávať ďalšie parametre. Dôležitá je kompatibilita s vaším modelom auta a v prípade nosiča na ťažné zariadenie aj so zásuvkou, ktorá sa vyrába buď ako 7-pinová alebo 13-pinová. Ak máte v aute iný typ zásuvky než má ťažné zariadenie, budete si musieť zaobstarať redukciu. Nepodceňujte ani nosnosť nosiča a nezabúdajte, že aj vaša strecha má obmedzené možnosti zaťaženia. Väčšina moderných bicyklov je ľahká, a tak k preťaženiu auta len tak nedôjde. Napriek tomu nezabudnite pred cestou správne nahustiť pneumatiky a zohľadniť plné zaťaženie auta, ktoré má vplyv aj na jazdné vlastnosti.

Myslíte si, že stačí naložiť bicykel na nosič a vyraziť na dlhú cestu? Radšej spomaľte. Svoje auto pripravte na dovolenku a skontrolujte technický stav. Častým kameňom úrazu sú ojazdené pneumatiky, ktoré sú nebezpečné najmä pri preprave bicyklov. Ak sú vaše pneumatiky na hranici životnosti, pozrite sa na nezávislé testy pneumatík a vyberte si nové.

 

Vybrať nové kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru