Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako uviesť motocykel do prevádzky pred začiatkom sezóny?

Ak ste motocykel správne pripravili na zimu, bude hračkou jeho príprava na sezónu. Ani v opačnom prípade sa ale nemusíte báť, že zmeškáte prvú jazdu. Stačí len včas zobudiť motocykel zo zimného spánku. Ako teda uviesť motocykel do prevádzky?

Odzimování motorky

Začiatok sezóny už pomaly klope na dvere! Máme pre vás užitočné tipy, na čo sa zamerať, keď chcete svoj motocykel uviesť do prevádzky.

Skontrolovali ste všetko, čo je potrebné?

Jediný spôsob, ako zaistíte bezpečnú jazdu, je dôkladná starostlivosť o váš stroj. Niektorí motocyklisti na to úplne zabúdajú, iní niečo prehliadnu alebo svoj stroj len zbežne omyjú a vyrazia na cesty. Venujte svoj čas a energiu všetkým komponentom, aby bola vaša jazda bezproblémová.

  • Skontrolujte, či z motocykla neunikol olej, chladiaca alebo brzdová kvapalina. V opačnom prípade musíte vyriešiť problém ešte pred prvou jazdou.
  • Nedoplnili ste pred zimou olej, palivo a iné kvapaliny? Teraz to napravte.
  • Všetko dôkladne vyčistite od prachu a drobných nečistôt. Potom premažte reťaz a ďalšie súčiastky, ako sú lanká, zámky, páčky a pod. Použite špeciálne prípravky určené na tento účel.
  • Venujte pozornosť aj tomu, čo nie je bežne vidieť – vzduchovému filtru, na ktorý sa často zabúda. Keď je zanesený, výkon motocykla ide dole. Nezabudnite ho preto vyčistiť alebo vymeniť.
  • Skôr ako nasadnete na motocykel, skontrolujte reťaz, či je správne napnutá. Odporúčané parametre nastavenia nájdete v manuáli od výrobcu.

Ak si s vyššie uvedenými problémami neviete rady, pomôžu vám naši skúsení odborníci. S objednáním do servisu však neotáľajte, ako sa blíži sezóna, zmenšuje sa šanca na rýchlu opravu.

Nezabudli ste na batériu?

Motocyklisti často zabúdajú na baterku, ktorú nechajú bez akejkoľvek starostlivosti cez zimu vo svojom stroji. Batériu by ste mali skontrolovať a dobiť aspoň raz za mesiac. Navyše, ak ste ju nemali schovanú v teple, s najväčšou pravdepodobnosťou nenaštartujete. Preto ju na hodinu či dlhšie pripojte k špeciálnej nabíjačke určenej pre daný typ. Ak takúto nabíjačku doma nemáte, batériu vám dobijú v akomkoľvek servise.

Zdravé brzdy = bezpečná jazda

Po dlhej zime by ste mali skontrolovať brzdy a doplniť brzdovú kvapalinu. Navyše z dlhého státia vo vlhkom prostredí môžu začať hrdzavieť kotúče, čo však nie je závažná chyba. Len čo na motocykli začnete jazdiť, hrdza väčšinou odpadne.

Väčšiu pozornosť venujte brzdovým platničkám. Medzi kovovou časťou a kotúčom by mal byť priestor veľký aspoň 3 milimetre. Väčšinou vám to jasne naznačia kontrolné drážky, malé priehlbiny v materiáli. Jazdou sa opotrebujú a keď nie sú viditeľné, musíte sa poobzerať po nových platničkách.

Časom sa kvalitné pneumatiky a brzdy opotrebovávajú, v ideálnom prípade rovnomerne. Ak dochádza k nerovnomernému opotrebovaniu bŕzd, nechajte si v servise správne nastaviť brzdové strmene.

Kontrola tlaku v pneumatikách

Pred uvedením motocykla do prevádzky nezabudnite skontrolovať pneumatiky a tlak v pneumatikách. Nedostatočne nahustené alebo prehustené pneumatiky môžu negatívne ovplyvniť jazdné vlastnosti.

Venujte pozornosť pneumatikám

Aj stav pneumatík po zime závisí od toho, ako ste stroj pripravili na zimu. V zlých podmienkach, napríklad ak sú motocyklové pneumatiky vystavené pôsobeniu chemických látok alebo UV žiareniu, môžu sa na ich povrchu objaviť praskliny, aj keď ste si ich kúpili iba nedávno. V takom prípade zvážte nákup nových pneumatík.

Skontrolujte tiež tlak v pneumatikách, ktorý by mal byť taký, aký odporúča výrobca. Ten ho odvodil od hmotnosti modelu, konštrukcie a nastavenia podvozka. Tlak nie je vo všetkých pneumatikách rovnaký, závisí od počtu jazdcov a typu pneumatiky – cestnej, „polopretekárskej“ alebo pretekárskej.

Ak vyžadujete od motocykla vyšší výkon na okruhu, môžete ho podfúknuť. V opačnom prípade, málo alebo naopak veľa nahustené motocyklové pneumatiky negatívne ovplyvňujú jazdné vlastnosti,  napríklad znižujú ovládateľnosť stroja alebo netlmia nerovnosti na ceste.

Posledná kontrola pred prvou jazdou

Aby ste mali istotu, že ste prípravu motocykla na sezónu nepodcenili, skontrolujte ešte stav a hrúbku brzdových doštičiek, tesnosť hadičiek, sviečky, káble, svetlá a povinnú výbavu. Ak je všetko v poriadku, naštartujte a zahrejte motocykel. V prípade motocyklov s karburátorom nie je výnimkou, že sa podarí naštartovať až na niekoľký pokus. Vyhnite sa nepríjemnému zdržaniu na cestách a udržujte karburátor čistý aj počas sezóny.

Vašu motorku prezujeme, ale aj prepravíme. Dajte si ju pripraviť na jar včas. >>

3, 2, 1,… ŠTART sezóny!

Každý motocyklový nadšenec zažíva počas prvej jazdy po zime eufóriu. Ale treba sa správať rozumne. Telo nie je po zimnom odpočinku zvyknuté na jazdu na motocykli, a preto ho treba na jazdu pripraviť. Ako a kde si môžete precvičiť jazdu a zlepšiť svoju kondíciu si prečítajte v našom článku Ako si v zime udržíte formu na motorku.

Nezabudnite, že aj stav vozovky po zime je na mnohých miestach zhoršený. Na ceste môžu byť zvyšky štrku, nové trhliny, ale tiež vodiči automobilov, ktorí si po zime ešte nezvykli, že i motocyklisti sú bežnou súčasťou cestnej premávky. Preto je treba jazdiť obozretne.

S prvou jazdou pravidelná starostlivosť o motorku nekončí. Nepodceňujte pravidelnú údržbu motorky aj počas sezóny – pomôže vám včas odhaliť problémy a minimalizovať riziko poruchy.

Už ste uviedli svoj motocykel do prevádzky? Prajeme vám šťastný vjazd do novej sezóny a bezpečnú cestu, ktorú si môžete poistiť aj kvalitnými pneumatikami z nášho e-shopu.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru