Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako vyčistiť klimatizáciu v aute alebo nevdychujte počas jazdy plesne a baktérie

Klimatizácia dnes patrí k štandardnej výbave vozidiel. Mnoho vodičov však nevenuje dostatočnú pozornosť jej údržbe a zbystrí až vtedy, keď prestane chladiť alebo začne zapáchať. V jej útrobách sa však rady množia baktérie a plesne, ktoré je potrebné z času na čas zlikvidovať. Dnes vám povieme, ako si môžete klimatizáciu svojho auta vyčistiť sami a kedy je potrebné navštíviť špecializovaný servis.

výduchy klimatizácie v aute

Čistenie klimatizácie sprejom robte preventívne dvakrát ročne.

Počas horúcich dní si nevieme predstaviť jazdu autom bez klimatizácie. Po jej zapnutí však do interiéru vozidla prúdia baktérie, vírusy, plesne a iné nečistoty, ktoré sa neustále usadzujú v potrubí ventilácie alebo vo výparníku klimatizačnej jednotky. Dýchať vzduch zaťažený škodlivinami počas celej jazdy autom však nie je zdraviu prospešné. Ako zvyčajne, aj v tomto prípade je najlepším liekom prevencia – t. j. vedieť, ako správne používať klimatizáciu.

Ako správne používať klimatizáciu

Pri státí na horúcom slnku sa interiér vozidla môže vo veľmi krátkom čase zohriať až na 60 °C. Ak v aute prepravujete svojho domáceho miláčika a plánujete odísť, nenechávajte ho v ňom samého. Po návrate auto predovšetkým dôkladne vyvetrajte. Keď stiahnete okienka alebo otvoríte dvere, aby vznikol prievan, teplota v aute sa rýchlo vyrovná vonkajšej teplote a klimatizácia bude mať s chladením oveľa menej práce.

Prečítajte si tiež, ako fungujú vyhrievané sedadlá. >>

Dávajte pozor na teplotné rozdiely a klimatizáciu vypnite pred koncom jazdy

Keď panujú tropické teploty, každá posádka vozidla ocení výhody klimatizácie. Telu ale neprospievajú veľké teplotné rozdiely ani studený vzduch, ktorý prúdi priamo na vás. Ľahko tak môžete prechladnúť, dostať zápal stredného ucha alebo vás začne bolieť hrdlo. Pri cestách na krátku vzdialenosť si preto nastavte teplotu maximálne o 5 °C nižšiu, ako je tá vonkajšia, pri dlhých trasách bez častých zastávok môže byť rozdiel 7 až 10 °C.

Približne 10 minút pred príchodom do cieľa vypnite klimatizáciu a nechajte bežať len ventilátor, bez obáv aj na vyšší výkon. Nielenže sa vaše telo postupne aklimatizuje na vonkajšiu teplotu, ale zároveň sa vysuší aj výparník a zníži sa vlhkosť v klimatizačnom systéme, ktorú tak milujú plesne a baktérie.

Klimatizáciu používajte aj v zime

Môže to znieť nelogicky, ale klimatizácia môže byť užitočná aj za veľmi chladného počasia. Pomôže vám, aby ste sa rýchlejšie zbavili zahmlených okien a zamrznutého čelného skla, aj keď je motor ešte studený. Klimatizáciu by ste mali v zime zapnúť aspoň dvakrát mesačne. Tým predídete upchatiu systému a pri prvom spustení po polročnej pauze vás neprivíta zatuchnutý odér.

výmena kabínového filtra v aute

Kedy je potrebné vymeniť kabínový filter? Neriaďte sa odporúčaním výrobcu, ale znečistením prostredia, v ktorom sa s autom pohybujete.

Vyčistenie klimatizácie v aute zvládnete aj sami

Klimatizácia nie je bezúdržbová záležitosť a  starostlivosť o ňu vodiči zanedbávajú, rovnako ako napríklad starostlivosť o podvozok auta. Klimatizáciu by ste mali pravidelne čistiť, aby ste ju zbavili všetkých nečistôt a nepriateľských mikroorganizmov. S drobnou údržbou vždy na jar a na jeseň si poradíte aj sami. Bude vám na to stačiť sprej na čistenie klimatizácie, ktorý vás nebude stáť veľa, prípadne nový kabínový filter.

Naučte sa tiež dezinfikovať svoje auto. A vírusy a baktérie nebudú mať šancu. >>

Sprej bez hadičky

Asi najbežnejším a najpohodlnejším spôsobom čistenia a dezinfekcie klimatizácie je použitie špeciálneho spreja, ktorý sa umiestni medzi predné alebo zadné sedadlá. Jeho použitie je veľmi jednoduché.

  • Naštartujte vozidlo a zapnite klimatizáciu na najnižšiu teplotu.
  • Ventilátory pustite na najvyšší výkon a nastavte vnútornú cirkuláciu vzduchu.
  • Aktivujte tlakovú fľašu, zavrite dvere a nechajte pôsobiť 10 až 15 minút. Nezostávajte v aute.

Počas tejto doby sa z nádoby postupne uvoľní jemný aerosól, ktorý klimatizácia nasaje do svojho okruhu. Nie je to stopercentná metóda dezinfekcie, ale účinky týchto sprejov sú veľmi slušné. A navyše príjemne prevoňajú interiér.

Sprej s hadičkou

Druhým variantom je sprej s hadičkou. Funguje na rovnakom princípe, ale aplikuje sa priamo do výduchov ventilácie alebo do potrubia za kabínovým filtrom, ktorý musíte vytiahnuť. Pri tejto príležitosti by ste si mali pripraviť nový. Filter by ste mali meniť každé dva roky, ale nie je na škodu skrátiť interval na polovicu. Aj v prípade originálneho dielu nejde o položku, ktorá by ohrozila váš rozpočet. Odmenou vám bude vzduch bez zápachu a okná, ktoré sa nebudú zahmlievať.

Prečítajte si tiež, co je to autodiagnostika vozidla a ako vlastne prebieha. >>

doplnenie chladiva do klimatizácie

Profesionálny servis klimatizácie zahŕňa tlakovú skúšku a výmenu alebo doplnenie chladiva.

Čistenie klimatizácie ozónom

Najúčinnejšou cestou, ako vydezinfikovať klimatizáciu v aute, je čistenie ozónom. Tento plyn má silné oxidačné účinky a dokáže preniknúť do všetkých útrob materiálov. Preto sa v súčasnosti bežne používa v lekárstve, v hotelierstve aj v automobilovom priemysle na likvidáciu vírusov, baktérií a plesní.

Čistenie ozónovým generátorom môžete absolvovať v autoservise so špecializáciou v rámci kompletného servisu klimatizácie, ktorý by ste mali nechať urobiť každé dva roky. Okrem vyčistenia vám v servise urobia:

  • tlakovú skúšku klimatizačného systému,
  • doplnenie alebo výmenu chladiva
  • a prípadne opravu netesných spojov.

Samotné čistenie klimatizácie ozónom trvá približne pol hodiny a ceny začínajú už od niekoľkých desiatok eur. V našom autoservise vás vyjde servis klimatizácie vrátane recyklácie chladiva na 60 € a dezinfekcia interiéru ozónom na 10 € .

Plesne a baktérie v klimatizácii nie sú jediným zlom, ktoré vás môže pripraviť o zdravie. Ešte väčšie riziko predstavuje jazda na starých alebo opotrebovaných pneumatikách. Vyberte si z našej ponuky osvedčených pneumatík, ktoré vás bezpečne podržia na vozovke.

 

Vybrať si kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru