Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ako zvládnuť rôzne povrchy pri jazde na motorke?

Jazda na motorke na rôznych typoch povrchov má svoje špecifiká. Žiadna teória vás nenaučí dokonalú techniku jazdy na piesku alebo v bahne, naštudovať však možno úplný základ, ktorý vám uľahčí začiatky. Základom sú vhodné pneumatiky na motorku, častý tréning a dobrá fyzička.

Jízda na motorce na různém povrchu

Kvalitné pneumatiky vám uľahčia jazdu na rôznych typoch povrchov, ako je piesok, blato alebo mokrá vozovka.

 

Jazdu za mokra zažije každý motocyklista bez ohľadu na typ stroja a štýl jazdy. Prečítajte si: 6 rád, ako jazdiť na motorke v daždi a na mokrej vozovke.

Jazda na motorke v bahne

Najefektívnejší spôsob, ako zvládnuť jazdu na motorke v blate, je zostať v pohybe a vyhýbať sa hlbokému bahnu, v ktorom hrozí, že sa zasekne motor. Na plytších vyjazdených koľajach sa koleso lepšie dostane až na suchý podklad a jazda bude jednoduchšia. Vyvarujte sa prudkému pridávaniu plynu, ktoré môže na klzkom povrchu spôsobiť pretáčanie pneumatík. Snažte sa ako vždy o čo najplynulejšiu jazdu, váhu prenášajte na zadné koleso a v hlbšom bahne si pomáhajte nohami. Na jazdu v bahne si vyberte kvalitné pneumatiky na motorku s bočným vedením.

Jazda na piesku

Piesok je pravdepodobne najťažším povrchom terénu, s akým sa môžete stretnúť. Nejde v ňom len o zradnosť drobných čiastočiek, ale aj o samotný povrch pod pieskom, ktorý musíte zvládnuť. Pri jazde na motorke v piesku preneste váhu na zadné koleso, motorku pevne držte kolenami, aby ste udržali smer, a pripravte sa na vyššiu fyzickú záťaž pri manévrovaní. Na časté jazdenie po piesku sa odporúčajú pneumatiky na motorku s tzv. lopatkami. So správnym výberom pneumatík na motorku vám poradí skúsený predajca pneumatík.

Štrk na ceste

Ak narazí motocyklista na ceste na štrk v zákrute, ide o dosť nebezpečnú situáciu. Nie nadarmo sa v každej motoškole kladie dôraz na „čítanie“ vozovky pred vami. Sú ale situácie, ktoré nemôže ovplyvniť ani zvýšená pozornosť. Len čo uvidíte pred sebou štrk, spomaľte ešte pred ním, čo najviac stihnete, ale tesne predtým, ako dosiahnete nebezpečný úsek, brzdy pusťte. Významne tým znížite riziko pádu. Každá zákruta je však iná, a na to, ako sa potom zachovať, vám nikto nedá univerzálnu radu. Snáď len správať sa v každej zákrute tak, ako keby tam bol nebezpečný štrk.

Nebezpečné úseky na ceste

S nepredvídateľnou zmenou povrchu sa môžete stretnúť kedykoľvek, sú ale miesta, kde sa zvýšená opatrnosť vypláca.

  • V blízkosti čerpacej stanice hrozia vyliate pohonné hmoty alebo olejové škvrny.
  • Akékoľvek práce na ceste sú spojené so zmenou povrchu aj v ich blízkosti, najčastejšie ide o štrk alebo piesok.
  • V daždi vedľa poľa je zvýšené riziko naplavenej rozmočenej hliny.
  • V blízkosti čerstvo pokosenej trávy je možné, že sa klzká tráva dostane na okraj cesty.
  • Na veľmi hladkom asfalte sa bude šmýkať viac, ako na hrubšom.

Prečítajte si tiež: Ako začať s motokrosom?

Základom bezpečnej jazdy na motorke sú aj kvalitné pneumatiky. Vyberte si u nás vhodné pneumatiky na vašu motorku, s ktorými lepšie zvládnete jazdu na piesku, v blate aj na mokrej vozovke.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru