Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Akú spotrebu majú motorky na 100 km [POROVNANIE]

Motorkárov, ktorí by si vyberali novú mašinu iba podľa spotreby, asi nebude veľa. Pre mnohých je však motocykel (najmä potom v kategórii skútrov) dopravným prostriedkom, ktorý slúži na každodenné presuny do práce, školy alebo za rodinou. V takom prípade už má zmysel začať skutočne uvažovať nad spotrebou. Pripravili sme pre vás porovnanie spotreby motoriek v jednotlivých kategóriách ako aj tipy na motocykle s nadpriemerne nízkou spotrebou paliva, ktoré vám uľahčia výber.

žena tankuje motorku

Prečítajte si, ako sa líši spotreba paliva v jednotlivých kategóriách motocyklov.

Chcete poriadny výkon? Počítajte s vyššou spotrebou

Ak sa chcete vyblázniť na litrovom superbiku, nemôžete počítať s nízkou spotrebou. Čím vyšší výkon, objem a počet valcov bude mašina mať, tým vyššia bude aj spotreba. V každej kategórii sa však nájdu ako úspornejšie mašiny, tak aj naozajstní žrúti benzínu.

Okrem technických listov jednotlivých modelov sa rozhodne oplatí dať na reálne skúsenosti motorkárov – spotreba v „papieroch“ sa totiž často výrazne líši od skutočnej spotreby v prevádzke. A samozrejme záleží aj na štýle jazdy. Ak máte vo zvyku hnať motor do vysokých otáčok, rýchlo akcelerovať a prudko brzdiť, k udávanej spotrebe sa asi ani nepriblížite. Na druhej strane sa vám pri úspornom štýle jazdy môže podariť prekonať papierový dojazd a jazdiť lacnejšie.

Nízka spotreba – prednosť malých aj veľkých skútrov

Ak sa obzeráte po svižnom jednostopovom vozidle, ktoré bude mať nízku spotrebu, vyberte si skúter. Vďaka variátoru budú otáčky motora vždy tak akurát, k lacnej prevádzke tiež prispeje nízka hmotnosť skútra. Aj v kategórii skútrov platí, že čím je výkonnejší, tým viac benzínu spotrebuje. Kým malý skúter s motorom s objemom 125 ccm spotrebuje medzi 2,5 až 3,5 litrami na 100 km, maxi skúter s päťstovkovým motorom si vezme asi 3,5 až 5 litrov.

Porovnanie spotreby motocyklov v jednotlivých kategóriách

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, koľko by ste ušetrili za benzín, keby ste svoju silnú mašinu vymenili za trochu slabšiu, ale úspornejšiu? Pre predstavu sme pre vás vybrali zopár reprezentatívnych modelov v rôznych kategóriách motocyklov, kde je rozdiel v spotrebe skutočne poznať.

Mestský skúter Honda PCX 125 2,5 l/100 km
Enduro KTM 350 EXC 3,8 l/ 100 km
Univerzálny naked bike Honda NC 750X 3,5 l/100 km
Veľké cestné enduro BMW R1250 GS 4,75 l/100 km
Chopper Harley-Davidson Iron 1200 4,9 l/100 km
Superšport Kawasaki Ninja H2 5,7 l/100 km

Moderné technológie prispievajú k znižovaniu spotreby paliva

Výrobcovia motocyklov postupujú v súlade s celosvetovým dôrazom na znižovanie ekologickej stopy a sústavne vyvíjajú nové technológie s cieľom znížiť množstvo emisií a spotrebovaného paliva. Veľký pokrok v znižovaní spotreby nastal už pred nejakým časom, keď bol karburátor nahradený elektronicky riadeným vstrekovaním. Nejakú tú kvapku benzínu potom ušetríte napríklad aj so štart-stop systémom. Ten má síce množstvo odporcov, na druhej strane však najmä v hustej mestskej premávke spotrebu trochu zníži.

Spoločnosť Honda urobila krok vpred a v roku 2020 predstavila ľahkú motorku Honda CB125F s novým motorom, ktorý využíva technológiu na znižovanie trenia eSP (enhanced Smart Power). Technológia stavia na využití predradeného valca, olejovej trysky v pieste a ihlových ložiskových vahadlách. Štartér je kombinovaný s alternátorom, a tak je ľahší o celých 7 kilogramov.

Kombinácia týchto zlepšených výrobných postupov vedie k bezkonkurenčne nízkej spotrebe, ktorá je podľa parametrov udávaných výrobcom iba 1,5 litra na 100 km. S plnou palivovou nádržou tak najazdíte úctyhodných 800 kilometrov. Znovu sa však bavíme o motocykli z kategórie nižšieho výkonu, ktorý má jednovalcový, vzduchom chladený a dvojventilový motor.

Pneu Metzeler

Pneumatiky Metzeler sa pýšnia prepracovaným dezénom.

Spotrebu vašej mašiny ovplyvní aj výber pneumatík

Existuje veľa spôsobov, ako znížiť spotrebu paliva. Jedným z nich je aj výber kvalitných pneumatík, ktoré sa vďaka špeciálnemu profilu a mäkšiemu materiálu vyznačujú nízkou hlučnosťou a zníženým valivým odporom. Prepracovaným dezénom, ktorý prináša solídnu odozvu pri brzdení a súčasne znižuje spotrebu, sa pýšia napríklad pneumatiky Metzeler ME22 a mnohé ďalšie z vyššej triedy pneumatík od renomovaných výrobcov.

Od roku 2012 musia byť pneumatiky pre osobné automobily označené energetickým štítkom, na ktorom sú uvedené informácie o hlučnosti aj o miere valivého odporu. Povinné označovanie však neplatí pre motocyklové pneumatiky, rovnako tak pre dojazdové, pretekárske či iné špeciálne typy pneumatík. Pri výbere potom nezostáva nič iné, ako dať na konkrétne skúsenosti motorkárov alebo si prejsť niektoré z nezávislých testov motocyklových pneumatík, v ktorých sa často zohľadňuje aj spotreba.

 

Vybrat kvalitní moto pneu

 

Zdroj fotografií: AZ pneu, Depositphotos

Nahoru