Vážení zákazníci, dňa 2.8.2024 bude predajňa servis a sklad otvorený len do 14:00. Za pochopenie ďakujeme.

Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

4 tipy, ako znížiť spotrebu paliva pri jazde na motorke

Jazda na motocykli je skvelý spôsob, ako sa dostať z bodu A do bodu B a zároveň si užiť slobodu na ceste. V dnešnej dobe rastúcich cien pohonných hmôt vás však  prevádzka motocykla môže stáť veľa peňazí. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako znížiť spotrebu paliva a ušetriť nejaké peniaze. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko užitočných tipov, ako to môžete dosiahnuť.

Tankovanie benzínu do motorky

Na vyššiu spotrebu vašej mašiny má vplyv zlý tlak v pneumatikách, ale aj nevhodne zvolené oblečenie.

#1 Udržujte správny tlak v pneumatikách

Jedným z faktorov s najväčším vplyvom na spotrebu paliva je správny tlak v pneumatikách. Koľko atmosfér má mať správne nahustená pneumatika, zistíte z manuálu k motorke. Ideálne je kontrolovať správny tlak pred každou jazdou. Nespoliehajte však iba na manuálnu kontrolu stiskom ruky, ale tlak v pneu vždy radšej zmerajte. Správnym tlakom navyše predĺžite aj životnosť moto pneumatík a zlepšíte jazdné vlastnosti motorky.


Prečítajte si tiež: Aký vplyv majú pneumatiky na spotrebu paliva a podľa čoho si ich vyberať, aby boli šetrné k vašej peňaženke? >>


#2 Pravidelná údržba motocykla

Pravidelná údržba motorky je kľúčom k jej optimálnemu výkonu a nižšej spotrebe benzínu. Ak ju nemáte len na okrasu, ťažko zabránite opotrebovaniu súčiastok, ku ktorému dochádza počas jazdy. Silne znečistený vzduchový filter, nevhodné zapaľovacie sviečky, zanesený výfuk… Sú to drobnosti, ale v celkovom súčte zaťažujú motor a zvyšujú spotrebu. Prípadná výmena týchto komponentov nie je príliš drahá, ale mnohým drobným komplikáciám predídete práve pravidelnou údržbou. A vďaka ušetrenému palivu najazdíte viac kilometrov.

#3 Zbytočná hmotnosť navyše

Čím viac motorku zaťažíte, tým vyššiu bude mať spotrebu. Každý kilogram navyše totiž znamená viac práce pre motor. Ak používate tašky, skontrolujte si, čo všetko vlastne vozíte. Bez motolekárničky v žiadnom prípade nevychádzajte, ale veci, ktoré používate minimálne a počas cesty sotva nájdu využitie, bez výčitiek nechajte doma.


Prečítajte si tiež: Odkladacie priestory na motorku, ktoré oceníte v každom ročnom období >>


Kožená taška na motorku

Občas je dobré skontrolovať, či v kufroch nevozíte zbytočnosti.

#4 Aerodynamika

Na každé teleso, teda aj na motorku, pôsobia aerodynamické sily. Tvar motorky síce ťažko ovplyvníte, môžete však lepšie prispôsobiť svoje držanie tela. Čím viac totiž splyniete s motorkou, tým menšie aerodynamické sily na vás pôsobia. Odpor vzduchu sa kvadraticky dvíha s narastajúcou rýchlosťou – pri rýchlosti okolo 90 až 100 km/h je oveľa väčší než pri rýchlosti 50 alebo 60 km/h.

Chápeme, že si človek motorku nekupuje, aby jazdil päťdesiatkou. Ak však chcete znížiť spotrebu, jazda nižšou rýchlosťou je riešením. Čím väčší má motorka odpor, tým väčšiu má spotrebu. To isté potom platí aj pre štýl jazdy. Nádrž len tak rýchlo nevyschne, ak budete:

  • mať ľahkú ruku na plyne, 
  • jazdiť plynule
  • a rozumne reagovať na dopravné situácie.

A veľký vplyv má aj oblečenie, ktoré pri jazde nosíte. Môžete samozrejme jazdiť v rozviatej bunde, ale lepšia rozhodne bude priliehavá kombinéza. Vhodné moto oblečenie v kombinácii so správnym spôsobom sedenia zníži spotrebu a vo výnimočných prípadoch môže zachrániť aj váš život.

Platí aj, že čím viac zaťažujete pneumatiky, tým rýchlejšie sa opotrebovávajú. Preto je dobré sa z času na čas pozrieť na hĺbku dezénu a overiť si, či náhodou nepotrebujete vymeniť opotrebované pneu za nové.

 

Vybrať si nové moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru