Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Aký tlakomer si zaobstarať do auta a prečo sa neoplatí podceňovať starostlivosť o pneumatiky?

Pneumatiky sú jediným priamym spojením medzi automobilom a vozovkou. Chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie? Potom sa okrem kvalitných pneumatík oplatí zaobstarať si aj dobrý tlakomer. Prečo je starostlivosť o pneumatiky taká dôležitá a oplatí sa ju nepodceňovať?

Kontrola tlaku v pneumatikách

Viete, prečo sa oplatí pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách?

Prečo sa neoplatí podceňovať starostlivosť o pneumatiky? 

Výmenou starých pneumatík za nové starostlivosť o ne rozhodne nekončí. Práve tlak v pneumatikách a ich pravidelná údržba rozhodujú o tom, ako dlho a ako bezpečne na nich budete jazdiť. Napriek tomu, že ide o krátky a nenáročný proces, veľa vodičov ho zanedbáva. Je to ale veľká chyba, lebo správne nahustené pneumatiky majú lepšiu priľnavosť, kratšiu brzdnú dráhu, rovnomerne a pozvoľna sa opotrebovávajú, a  vďaka tomu aj dlhšie vydržia. Navyše vám v dlhodobom horizonte môžu ušetriť nemalé peniaze.

Ako zistiť správny tlak v pneumatikách

Správnu hodnotu tlaku v predných a zadných pneumatikách udáva výrobca vozidla. Jeho odporúčanú hodnotu nájdete v používateľskej príručke k vozidlu. Nálepku s týmito údajmi nájdete často aj na vnútornej strane dverí pri sedadle vodiča.

Ako skontrolovať tlak v pneumatikách?

Tlak v pneumatikách sa odporúča kontrolovať každé dva týždne a pred každou dlhšou cestou. Najvhodnejšie je kontrolovať ho pred jazdou, keď sú pneumatiky studené. Ak sú pneumatiky príliš zahriate, nameraná hodnota môže byť chybná. Často sa vedú spory o tom, či by mal byť tlak v zimných alebo celoročných pneumatikách iný ako v letných. Realita je však taká, že sa údaje o tlaku v pneumatikách pre automobil v zime v zásade nemenia.

Automechanik meria tlak v pneumatikách

Skontrolovať tlak by ste mali ideálne každé dva týždne a pred každou dlhšou cestou.

Ako jednoducho merať tlak v pneumatikách

Na trhu dnes existuje množstvo zariadení určených na meranie tlaku v pneumatikách. Podľa parametrov ich možno rozdeliť na: 

  • Analógové, ktoré patria k najlacnejším a paradoxne aj k najpresnejším.
  • Digitálne, ktoré sú vybavené podsvieteným displejom. Bývajú drahšie a meranie s nimi nebýva až tak veľmi presné. 

Mnoho meračov tlaku býva navyše vybavených meračom dezénu, a tak okrem kontroly tlaku môžete na pneumatikách skontrolovať aj hĺbku dezénu.

Systém monitorovania tlaku v pneumatikách

Požiadavky na novo vyrábané vozidlá sa neustále stupňujú. Od roku 2014 začalo platiť nové nariadenie Európskej únie, na základe ktorého majú výrobcovia vozidiel povinnosť vybaviť svoje vozidlá systémom monitorovania tlaku TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Tento systém neustále sleduje tlak v pneumatikách, a ak jeho hodnota klesne pod určitú úroveň, rozsvieti sa kontrolka tlaku v pneumatikách, ktorá upozorní vodiča na nesprávny tlak. Často si túto kontrolku môžete všimnúť pri výmene pneumatík.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru