Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Keď sa rozsvietia kontrolky na palubnej doske. Viete, pred čím varujú?

Kontrolky v automobile nie sú žiadnou novinkou, napriek tomu keď sa rozsvietia, dokážu zamotať hlavu aj tomu najskúsenejšiemu vodičovi. Výhodou nových áut je, že vám napovedia, o aký problém ide. Ako sa však v takej chvíli zachovať, to vám už neprezradia. Pripravili sme pre vás zoznam kontroliek, ktoré svietia na palubnej doske najčastejšia. Poznáte ich všetky?

Palubná doska s kontrolkami

Na vašej palubnej doske sa nachádza celý rad kontroliek. Zatiaľ čo niektoré len informujú o stave vozidla, iné signalizujú závažný technický problém.

Na farbe záleží – zelená je dobrá

Rozsvietená kontrolka neznamená vždy nejaký problém. Môžete sa orientovať pomocou farieb. Kontrolky zelenej farby informujú o aktuálnom stave vozidla. Určite ste si všimli napríklad kontrolky zapnutých obrysových alebo stretávacích svetiel. Spozornieť by ste mali až vtedy, keď sa rozsvieti oranžová alebo červená kontrolka. Práve tie totiž signalizujú, že s vaším vozidlom niečo nie je v poriadku. 

Keď sa rozsvieti oranžová kontrolka môžete síce pokračovať v jazde, ale je dôležité nedostatok čo najskôr odstrániť. Vo veľkej väčšine prípadov sa skôr či neskôr zmení na červenú, a to je už nebezpečné.

Rozsvietila sa vám červená kontrolka? Neváhajte a zastavte!

Červená kontrolka vo veľkej väčšine prípadov znamená závažný problém, ktorý by ste rozhodne nemali ignorovať. Ak na svojej palubnej doske zaregistrujete červenú kontrolku, okamžite zastavte a vypnite motor. Príčin môže byť niekoľko. Jednotlivé symboly vám napovedia, o aký technický problém presne ide. 

Hoci niektoré situácie zvládnete aj sami, často ste odkázaní na pomoc asistenčnej služby alebo servisu. Jedinou výnimkou medzi kontrolkami červenej farby sú tie, ktoré sa rozsvietia, keď máte zatiahnutú ručnú brzdu, alebo nemáte zapnuté bezpečnostné pásy.

Chladiaca kvapalina_kontrolka

Kontrolka chladiacej kvapaliny upozorňuje na jej prehriatie alebo nedostatok. Ak sa rozsvieti, ihneď zastavte, vypnite motor a po jeho vychladnutí skontrolujte hladinu chladiacej kvapaliny.

Čo ktorá červená kontrolka signalizuje?

Brzdy

Kontrolka Brzdy

Kontrolku bŕzd zaznamenáte vždy, keď zatiahnete ručnú brzdu. Ak však nemáte zatiahnutú ručnú brzdu, je problém niekde inde. V lepšom prípade je to nedostatok brzdovej kvapaliny, v horšom prípade ide o poruchu bŕzd. Preto najprv skontrolujte množstvo kvapaliny a v prípade potreby ju doplňte. Ak ani potom kontrolka nezhasne, navštívte najbližší servis.

Dobíjanie

Kontrolka Dobíjanie

Červená kontrolka v tvare batérie značí problém s nabíjaním autobatérie. S takouto poruchou síce môžete pokračovať v jazde do najbližšieho servisu, ale je nutné obmedziť spotrebu energie na minimum. To znamená vypnúť všetky elektrické spotrebiče, ako je rádio, klimatizácia a pod.

Chladiaca kvapalina

Kontrolka Chladiaca kvapalina

Kontrolka upozorňuje na prehriatie motora alebo na nedostatok chladiacej kvapaliny. Ak sa rozsvieti, ihneď zastavte, vypnite motor a po jeho vychladnutí skontrolujte hladinu chladiacej kvapaliny. Ak je to potrebné, doplňte ju obyčajnou vodou. V každom prípade by ste si to však mali namieriť do servisu, kde vám kvapalinu doplnia v správnom pomere.

Posilňovač riadenia

Kontrolka Posilňovač riadenia

Červená farba kontrolky upozorňuje na nefunkčný posilňovač riadenia, čo ľahko poznáte aj podľa toho, že môžete oveľa horšie otáčať volantom. Oranžová farba kontrolky posilňovača riadenia znamená, že je jeho funkcia obmedzená.

Tlak motorového oleja

Kontrolka Tlak motorového oleja

Ak by ste nejakú kontrolku rozhodne nemali ignorovať, potom je to tlak motorového oleja. Táto kontrolka signalizuje nízky tlak oleja a ak by ste si ju nevšímali, mohlo by sa vám to pekne predražiť. Môže totiž dôjsť k nevratnému poškodeniu motora. Po rozsvietení kontrolky okamžite zastavte, vypnite motor a po jeho vychladnutí skontrolujte hladinu oleja. Ak je to potrebné, doplňte olej, a ak ani to nepomôže, zavolajte odťahovaciu službu a nechajte svoje auto odtiahnuť do autoservisu, kde už sa oň postarajú.

Výber z kontroliek na palubnej doske

Kontrolka airbagov väčšinou signalizuje prerušený obvod či problém s elektronikou, iné vás upozorňujú napr. na nezapnutý bezpečnostný pás, nefunkčný protišmykový systém ABS, alebo na poruchu brzdového systému.

 

Oranžové kontrolky

ABS

Kontrolka ABS

Protišmykový systém ABS zamedzuje zablokovaniu kolies pri brzdení. Ak sa rozsvieti táto kontrolka, znamená to poruchu snímača, alebo chybu v riadiacej jednotke ABS. S vozidlom môžete aj naďalej pokračovať v jazde, len majte na pamäti, že pri razantnom brzdení môžete dostať šmyk.

Airbagy

Kontrolka Airbagy

Svietiaca kontrolka airbagu obvykle znamená problém s elektronikou. Vo väčšine prípadov sú airbagy stále funkčné, napriek tomu je dobré navštíviť servis, aby zistili skutočnú chybu.

Hladina motorového oleja

Kontrolka Hladina motorového oleja

Rozsvietenie tejto kontrolky signalizuje nízku hladinu motorového oleja, ktorý je potrebné čo najskôr doplniť. Ak tak neurobíte, riskujete zadretie motora.

Ostrekovače

Kontrolka Ostrekovače

Kontrolka so symbolom ostrekovačov sa rozsvieti v tom momente, keď v nádržke nie je dostatok kvapaliny. Riešením je jej doplnenie.

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Kontrolka tlaku v pneumatikách

Kontrolka upozorňuje na nesprávny tlak v pneumatikách. Často sa tak stáva pri ich výmene. Riešením je kontrola nahustenia pneumatík.

Opotrebenie brzdových platničiek

Kontrolka Opotrebenie brzdových platničiek

Aktivácia tejto kontrolky signalizuje nadmerné opotrebovanie brzdových platničiek. Po je rozsvietení môžete najazdiť ešte zhruba 1000 km, napriek tomu je potrebné v najbližšej dobe navštíviť servis a nechať si vymeniť brzdové obloženie. 

Riadiaca jednotka motora

Riadiaca jednotka motora

Oranžovo rozsvietená kontrolka sa môže objaviť na palubnej doske po natankovaní nekvalitného paliva alebo pri poruche, ktorá však nie je nijako závažná. Ak je to však kontrolka blikajúca, ide o vážnu poruchu. V takom prípade je potrebné okamžite navštíviť autoservis.

Varovnému červenému svetlu kontroliek môžete predísť pravidelnou údržbou automobilu, do ktorej patrí aj starostlivosť o pneumatiky. Ak začínajú byť opotrebované, neriskuje a vyberte si u nás nové.

 

Vybrať z pneumatík overených značiek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru