Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Bridgestone – od ponožiek k pneumatikám

História značky Bridgestone siaha do roku 1931, keď ju v japonskom meste Kurume založil obchodník Shojiro Ishibashi. Názov Bridgestone pochádza z prekladu mena zakladateľa do angličtiny – Ishibashi totiž znamená v japončine „kamenný most“.

Shojiro Ishibashi sa pôvodne špecializoval na výrobu japonských tradičných ponožiek tabi. Pretože ale videl potenciál v rozvoji automobilovej dopravy a v zemi v tom čase neexistoval nikto, kto by pneumatiky vyrábal, s pomocou kapitálu z pôvodnej spoločnosti rozbehol ich výrobu. Prvá pneumatika Bridgestone bola vyrobená 9. apríla 1930 a asi o rok potom Ishibashi založil firmu Bridgestone Tire Company.

Spoločnosť vyrábala pneumatiky iba s pomocou japonských technológií. Aj keď to v začiatkoch znamenalo zvládnuť mnohé technologické či obchodné výzvy, rýchlo sa zvyšovala kvalita výrobkov a firma sa rozrastala ako doma v Japonsku, tak aj v zahraničí.

Rýchla obnova po vojne

Počas druhej svetovej vojny smerovala väčšina výroby na vojenské účely. Letecký bombový útok síce úplne zničil budovu tokijského ústredia spoločnosti, našťastie ďalšie dve továrne unikli poškodeniu a Bridgestone dokázal po skončení vojny rýchlo obnoviť výrobu.

V priebehu 60. a 70. let spoločnosť expandovala do zahraničia, okrem iného založila pobočku Bridgestone Tire Company of America, ktorá slúžila ako obchodná centrála firmy v USA. V ďalších rokoch postupne otvorila továrne v Indonézii či v Iráne, kúpila závod na výrobu pneumatík v Austrálii a investovala aj na Taiwane. Bohužiaľ počas tohto obdobia rastu zomrel dňa 11. 9. 1976 zakladateľ spoločnosti Shojiro Ishibashi.

Bridgestone bol 15 sezón dvorným dodávateľom pneumatík pre preteky formuly 1.  

Partnerstvo v motocyklovom športe

V máji 1988 sa uskutočnila akvizícia spoločnosti Firestone, čím sa Bridgestonu otvoril veľký trh v celej Amerike aj v Európe a stal sa jedným z najväčších svetových výrobcov pneumatík a gumárenských výrobkov. Pre zvýšenie povedomia o značke vstúpila spoločnosť aj do motoristického športu, konkrétne do závodov Indianapolis 500 a IndyCar. Od roku 1997 sa na dlhých 15 sezón stala dodávateľom pneumatík pre seriál pretekov formuly 1. Bridgestone tiež ďalej pokračoval v rozširovaní výrobných závodov po celom svete.

Odhodlanie Bridgestonu byť svetovým lídrom vo výrobe pneumatík prinieslo ovocie, pretože dnes je táto globálna spoločnosť, ktorej špičkové motocyklové pneumatiky obúvali na svoje stroje všetky významné japonské značky ako napríklad Yamaha, Suzuki alebo Honda, najväčším výrobcom pneumatík na svete.

 

Zdroj foto: Commons.wikimedia.org

Nahoru