Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čo je to autodiagnostika vozidla a ako vlastne prebieha?

V súčasnej dobe je väčšina automobilov vybavená tzv. riadiacou jednotkou, ktorá ovláda nielen motor, ale aj brzdy, prevodovku a ďalšie časti vozidla. Riadiaca jednotka okrem iného obsahuje aj pamäť porúch a štatistiky prevádzky. Pre prístup k týmto údajom slúži tzv. autodiagnostika. Ako taká diagnostika vyzerá a čo všetko vďaka nej môžete odhaliť?

Automechanik vykonáva diagnostiku auta

Vďaka diagnostike môžete predísť poruchám a predĺžiť tak životnosť auta.

Čo to vlastne autodiagnostika je?

Vážnejšiu poruchu automobilu obvykle poznáte podľa toho, že sa vám na palubnej doske rozsvieti oranžová kontrolka motora, ktorá svieti dovtedy, kým nedôjde k odstráneniu poruchy. K odhaleniu porúch a ich opráv slúži tzv. autodiagnostika, pomocou ktorej možno jednoducho prečítať informácie o prípadných poruchách, vykonať ich opravu alebo zistiť niektoré ďalšie hodnoty a údaje z jednotlivých snímačov, ktoré odhalia lokalizáciu chyby a určia jej príčinu aj riešenie na báze elektronického vyladenia riadiacich jednotiek a definovaných továrenských nastavení.

Autodiagnostika odhalí aj problémy, ktoré nie sú na prvý pohľad vidieť

Väčšina riadiacich jednotiek v automobiloch je dnes vybavená pamäťovými jednotkami, do ktorých sa ukladajú informácie o zistených poruchách. Výhodou diagnostiky je, že pomocou nej možno pomerne jednoducho vyhodnotiť aj poruchy, ktoré sa objavujú len sporadicky a bez nej by sa iba ťažko odhadovali. Výsledkom diagnostiky je načítanie konkrétnych informácií o problémoch vozidla a jednotlivých snímačov a modulov, ktoré sa prípadne dajú s jej pomocou zmeniť a opraviť. Alebo aspoň zistiť, na akú chybu sa zamerať a čo je potrebné opraviť.

Čo všetko zahŕňa diagnostika vozidla 

V súčasnej dobe má už väčšina novších vozidiel diagnostickú automatickú kontrolu. Na starších autách však taká diagnostika často nefunguje tak ako má, čo môže mať za následok chybové hlásenia. Z tohto dôvodu je dobré čas od času nechať urobiť diagnostiku v autoservise. Týka sa to aj vás? Obráťte sa na nás. V našom servise vám diagnostiku radi urobíme. Diagnostika v našom servise zahŕňa:

  • Kontrolu elektronických systémov vozidla pomocou diagnostiky Bosch KTS 540
  • Kontrolu podvozku (vôľa, technický stav, hrdza)
  • Kontrolu brzdového systému (opotrebenie, technický stav)
  • Kontrolu výfukového systému (netesnosti, celkový stav)
  • Kontrolu prevádzkových kvapalín
  • Vizuálnu kontrolu motora (netesnosti, servisný interval)

Jarná motoristická sezóna sa blíži, nechajte si u nás skontrolovať vaše vozidlo

Po zimnej sezóne je veľmi pravdepodobné, že hodnoty odporúčané výrobcom budú vplyvom zlej kvality slovenských ciest rozladené, preto okrem diagnostiky ponúkame aj ďalšie služby, ako je kontrola klimatizácie, geometrie a vibrácie kolies. Práve tú sa odporúča robiť aspoň raz za rok, ideálne na jar pri prezúvaní na letné pneumatiky. Túto diagnostiku robíme pomocou techniky od popredných výrobcov Hunter. 

 

Objednať sa do autoservisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru