Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čo potrebujete vedieť o elektronických diaľničných známkach na rok 2021?

Cestujete tu a tam cez Českú republiku? Diaľničné známky na rok 2021 sú v ČR prvýkrát v elektronickej podobe. Ako si ich môžete kúpiť, koľko stoja, aká je ich platnosť a z akých variantov si môžete vyberať? Ktoré autá sú od poplatku po novom oslobodené? Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete v našom článku a ako bonus sa dozviete, ako to so známkami majú aj v ďalších okolitých krajinách.

Diaľnica v noci s radmi idúcich automobilov

Diaľničné známky na rok 2021 sú v ČR konečne elektronické a kúpiť si ich môžete na internete aj v kamenných predajniach.

Cena a platnosť elektronických diaľničných známok 2021

Tento rok sa cena diaľničných známok v ČR nijako nemení. Za desaťdňovú zaplatíte 310 Kč, za mesačnú 440 Kč a za ročnú diaľničnú známku 1 500 Kč. Zásadná zmena sa však týka platnosti. Kým papierová známka platila od 1. januára do 31. januára nasledujúceho roka, nová elektronická známka platí presne 365 dní odo dňa zakúpenia. Ďalšia zmena sa pochopiteľne týka spôsobu nákupu, pretože diaľničnú známku si teraz môžete kúpiť predovšetkým online.

Ako a kde si kúpite českú elektronickú diaľničnú známku 

S prechodom na elektronickú známku končí doba zháňania známok na poslednú chvíľu po čerpacích staniciach či poštách, čo väčšina ľudí určite ocení. Odteraz známku jednoducho kúpite v e-shope edalnice.cz. Ale pre tých, ktorí si s internetom možno toľko nerozumejú, stále zostáva možnosť kúpiť si známku v kamenných predajniach, napr. na pošte alebo na čerpacích staniciach EuroOil.

Ako sa neviditeľná diaľničná známka kontroluje?

Keďže známka fyzicky neexistuje, nemusíte ju už vylepiť na predné sklo. Kontrolu platnosti známok vykonáva Polícia ČR a Colná správa ČR z hliadkových vozidiel vybavených kamerovým systémom na rozpoznávanie ŠPZ, prípadne prostredníctvom zariadenia na kontrolných bránach, alebo náhodnými kontrolami na diaľničných odpočívadlách.

Ktoré vozidlá musia mať diaľničnú známku?

Povinnosť mať platnú diaľničnú známku má na diaľnici každé vozidlo s hmotnosťou do 3 500 kg. Aj v prípade pripojenia prívesu. Ak ste vodičom motocykla, diaľničnú známku nepotrebujete.

Ak ste vodičom vozidla ťažšieho než 3,5 tony, od decembra 2019 sa na vás už vzťahuje zavedené elektronické mýto, ktoré prebral nový prevádzkovateľ. Bližšie informácie získate na jeho webovej stránke.

Od platenia diaľničného mýta, čiže zakúpenia diaľničných známok, sú oslobodené osoby prepravujúce držiteľa preukazu ZŤP II. stupňa (s výnimkou osôb postihnutých úplnou alebo praktickou hluchotou) a držitelia preukazu ZŤP III. stupňa, ak je vlastníkom cestného motorového vozidla osoba so zdravotným postihnutím sama, alebo osoba jej blízka.

Po novom sú od povinnosti mať diaľničnú známku oslobodené elektrinou poháňané automobily s pridelenou špeciálnou poznávacou značkou, t. j. elektromobily, ale aj plug-in hybridy, ktoré majú emisie CO2 pod 50 g/km. Zadarmo sa môžu po diaľnici preháňať aj automobily s preukazom historického vozidla.

Spoplatnené úseky diaľnice sú jasne označené dopravnými značkami Diaľnica a Koniec diaľnice. Úseky, ktoré sú zo spoplatnenia vyňaté, sa označujú dodatkovou tabuľkou Bez časového poplatku, alebo Bez časového poplatku a mýta. Okrem diaľničnej známky nezabúdajte aj na povinnú výbavu, ktorú musíte voziť stále so sebou.

Na čo si dať pozor?

Primárne na pokuty. Ak sa na diaľnicu vydáte bez platnej diaľničnej známky, hrozí vám pokuta vo výške 20 000 Kč. V nasledujúcom správnom konaní potom môžete v rámci trestu zaplatiť až 100 000 Kč. A to je už poriadna suma. A keď sme už pri pokute, tú riskujete aj s nalepenou starou známkou na čelnom skle, preto starú známku odstráňte.

A čo diaľničné známky v zahraničí?

Aj v Rakúsku platí elektronické mýto, ale dĺžka platnosti diaľničných známok sa líši a ich cena sa oproti minulému roku mierne zvýšila. Diaľničnú známku zakúpite pre vozidlo do 3,5 tony buď na 10 dní (€ 9,50), na 2 mesiace (€ 27,80), alebo na rok (€ 92,50). Podstatným rozdielom je, že v Rakúsku musia mať diaľničnú známku aj motorky. Okrem poplatku za diaľničnú známku počítajte aj s poplatkami za jazdu cez niektoré úseky – napríklad mosty, tunely alebo horské priesmyky.

V Poľsku si diaľničnú známku nekúpite. Mýto sa platí na mýtnych bránach a pre tých, ktorí často jazdia po poľských cestách, sa oplatí kúpiť si elektronickú jednotku viaTOLL.

Plánujete cestu do Nemecka? Za jazdu po spoplatnených komunikáciách platia len vodiči vozidiel s hmotnosťou nad 7,5 tony. Bežné osobné vozidlá do 3,5 tony jazdia po diaľniciach zadarmo. To sa má však už čoskoro zmeniť – Nemecko plánuje zavedenie diaľničných známok už počas roka 2021.

Jazda po českých diaľniciach vyžaduje občas pevné nervy. Nezabudnite preto vyrážať len na kvalitných pneumatikách, na ktoré sa môžete spoľahnúť aj na tom najväčšom tankodróme.

 

Kúpiť si spoľahlivé pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru