Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Čo robiť, keď motorka neštartuje

Motorka, ktorá sa nedá naštartovať, je nočnou morou každého motocyklistu. Ak sa vám nedarí rozburácať motor vášho motocykla, za chvíľku sa predstava pohodovej jazdy zmení na popoludnie plné starostí. Čo robiť, keď motorka neštartuje? Príčin môže byť veľa. Niektoré sú banálne, iné vyžadujú odborný zásah technika. Motorka potrebuje pre bezproblémový chod 3 základné veci – iskru, správny pomer paliva a vzduchu a kompresiu. Skôr ako začnete panikáriť, skontrolujte všetky elementárne súčasti motocykla.

Čo robiť, keď motorka neštartuje

Motor nechce naskočiť? Príčin môže byť viac. Skôr ako sa vydáte do odborného servisu, vyskúšajte týchto niekoľko tipov.

Slabá alebo zlá batéria

Aby mohol motor motocykla naskočiť, je dôležité, aby bola batéria v dobrej kondícii. Batéria motocykla zle znáša nízke teploty, a ak sa pravidelne nedobíja, zo dňa na deň vypovie službu. Práve dôkladná starostlivosť o batériu je zásadná pri zazimovaní motocykla. Ak nemôžete naštartovať, premerajte napätie na batérii, prípadne skúste motorku rozbehnúť pomocou štartovacích káblov. Vybitú batériu spoľahlivo poznáte podľa toho, že sa pri pokuse o naštartovanie neozývajú žiadne zvuky a motor sa nepretáča. Dlhými pokusmi o naštartovanie motocykla po zime si môžete batériu nechcene vybiť.

Zamerajte sa na sviečku

Ak je batéria v poriadku, skontrolujte zapaľovaciu sviečku. Očistite ju, prípadne vymeňte za novú. Aby mohol motor bez problémov bežať, musí sviečka hádzať silnú iskru. Pri kontrole sviečky tiež sledujte, či je vlhká, alebo suchá. Aby mohla motorka naštartovať, musí byť sviečka vlhká. V opačnom prípade to znamená, že sa palivo k sviečke vôbec nedostane, a problém je tak v palivových cestách. Problém so štartovaním môže naopak spôsobiť aj sviečka utopená v benzíne.

Problém s množstvom alebo s kvalitou benzínu

Každému je jasné, že bez paliva motorka nepôjde. Problém so štartovaním však môže vzniknúť aj v prípade, že v nádrži benzín je, ale len v malom množstve. Ak vaša motorka nebola dlhší čas využívaná a nedarí sa ju naštartovať, doplňte do nádrže nový kvalitný benzín. Pri dlhšej odstávke môže z benzínu vyprchať oktán a spaľovanie paliva nebude možné. Primiešaním čerstvého benzínu sa množstvo oktánu rapídne zvýši a motorka možno naskočí už po niekoľkých pokusoch. Problémy s palivom majú často motorky s karburátorom. Pri riešení problémov so štartovaním môže pomôcť aj špeciálny štartovací sprej na báze éteru, ktorý palivové cesty spriechodní.

Vzduchový filter a výfuk

Ak sa vám stále nedarí naštartovať motorku, skontrolujte aj ďalšie mechanické časti. Aby bol proces spaľovania dokonalý, musí sa palivo zmiešať so vzduchom. Upchatý, poškodený alebo silne znečistený vzduchový filter tak môže spôsobovať problémy so spaľovaním, teda aj so štartovaním. Pre istotu súčasne skontrolujte aj výfukový systém a jeho priechodnosť. Aj dnes sa môžete stretnúť s „vtipkármi“, ktorí naschvál upchávajú výfuky na autách a motorkách a čakajú, čo sa stane.

Zverte svoj motocykel odborníkom

Ak sa vám v priebehu krátkeho času nepodarí odhaliť príčinu problému so štartovaním a vyriešiť ho, zbytočne sa tým netrápte. Obráťte sa na profesionálny motoservis, v ktorom vyhodnotia stav stroja a dajú všetko do poriadku. Zlé štartovanie totiž môže znamenať aj závažnejšie technické problémy. Skôr ako sa vydáte na dlhšiu cestu alebo dovolenku na motorke, nechajte si skontrolovať technický stav stroja. Nezabúdajte tiež na kvalitné motocyklové pneumatiky s dostatočne hlbokým dezénom, s ktorými bude vaša jazda bezpečná a viac si ju užijete.

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru