Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Dá sa vyhnúť zrážke s divou zverou? 6 + 1 tipov, ktoré vám môžu zachrániť život

Zrážky s jeleňmi, srnkami, premnoženými danielmi a hlavne s diviakmi môžu podľa štatistík za každú 6. nehodu. Len vlani ich bolo 15 928. Na aute dokážu napáchať značné škody, nehovoriac o stratenom živote zvieraťa. Snáď každý vodič si z autoškoly pamätá ono základné pravidlo: „Brzdite, ale nesnažte sa zvieraťu vyhnúť.“ Strhnúť volant je na ceste lemovanej stromami ešte nebezpečnejšie ako priama kolízia. Dá sa ale zrážkam nejako predchádzať?

Srnka pred autom v noci

Účinným systémom proti zrážke so zverou je plašič Siren7, ktorý ľahko nalepíte na nárazník vozidla alebo motocykla.

Nebezpečenstvo číha za každým stromom: Ako sa vyhnúť zrážke s divou zverou

Existujú spôsoby, ako sa zrážke so zverou vyhnúť, alebo aspoň minimalizovať pravdepodobnosť, že k nej dôjde. Niektoré majú skôr podobu babských rád, v súčasnej dobe sa ale začínajú objavovať aj sofistikované technológie, ktoré sa zdajú byť celkom účinné. O tom ale neskôr. Najprv sa poďme pozrieť na jednoduché rady odborníkov z dopravnej polície.

1. Najjednoduchšou prevenciou je pozorná a opatrná jazda

S prebiehajúcou zverou by ste mali počítať prakticky všade mimo obce (a v období jej migrácie aj v nej). Preto je najmä v lesných úsekoch lepšie spomaliť a byť pripravený na neočakávané stretnutie. Sledujte nielen vozovku pred sebou, ale aj okolie cesty, čiže predovšetkým stromy a priekopy. Berte do úvahy, že pri 80-kilometrovej rýchlosti má auto na suchom povrchu brzdnú dráhu približne 55 metrov.

2. Zver sa spravidla pohybuje v stádach

Ak pred sebou vidíte prechádzať jednu srnku, pribrzdite a pripravte sa na to, že budú nasledovať ďalšie. Za dospelými jedincami často vybehnú mláďatá.

3. Rešpektujte dopravné značky

Dopravné značky „Pozor, zver“ sú umiestnené v úsekoch, kde dochádza veľmi často k migrácii zveri, preto ich neberte na ľahkú váhu.

4. V noci sledujte svetlá

Pred hroziacou zrážkou vás v tme môžu zachrániť svetielkujúce oči (poľovníci im hovoria svetlá). Oslepená zver často zostane stáť na vozovke. V takom prípade stlmte diaľkové svetlomety, spomaľte a nechajte ju prejsť.

5. Poľovníci odporúčajú hmlovky

Sami poľovníci odporúčajú za súmraku v neprehľadných úsekoch rozsvietiť predné hmlovky, ktoré svietia pri zemi a do strán, vďaka čomu máte lepší prehľad o situácii na vozovke. Len vás pri tom nesmie chytiť polícia. Pravidlá cestnej premávky povoľujú použitie svetlometov do hmly len v hmle, v hustom daždi alebo keď sneží. 

6. Keď inak nejde, trúbte

V mnohých situáciách vám pomôže klaksón, ktorý zver na ceste aj mimo ňu spoľahlivo odplaší. Zatrúbiť si takto pre istotu do každej zákruty by bolo ale dosť neohľaduplné. Na trhu sa dnes našťastie začínajú objavovať systémy zvukovej výstrahy, ktoré sú účinné a zároveň šetrné k prírode aj k ľuďom. Priekopníkom v tejto oblasti je maďarský vynález nazvaný Siren7.

Plašič zveri Siren7 – účinný systém proti zrážke so zverou

Siren7 funguje na rovnakom princípe ako ultrazvukové plašiče kún do auta. Vydáva zvuk, ktorý je nepríjemný pre zvieratá, ale ľudské ucho ho nepočuje. Na rozdiel od bežných plašičov, ktoré majú z vozidla vyhnať nevítaných hostí, má Siren7 za úlohu upozorniť lesnú zver na idúce auto.

Stačí ho nalepiť na predný nárazník vozidla či motocykla. Aktivuje sa prúdením vzduchu, len čo prekročíte rýchlosť 70 km/h – nepotrebuje teda batérie a neruší domáce zvieratá v obci. Prepracovaný systém membrán v Siren7 zaisťuje mimoriadnu hlasitosť 120 decibelov. Zvuk možno počuť v okruhu 300 metrov a zver tak má dosť času utiecť.

 

Kúpiť plašič zveri Siren7

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru