Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Do kvalitného zabezpečenia motocykla sa oplatí investovať

Hneď na úvod je potrebné zdôrazniť, že žiadne zabezpečenie motocykla vám stopercentne nezaistí, že si s ním skúsený zlodej neporadí. Krádež motocykla sa ale dá tak znepríjemniť, že môžete toto riziko aspoň maximálne eliminovať. Na trhu existuje obrovské množstvo reťazí, zámkov a iných „vychytávok“. Zďaleka nie všetky sú však účinné – niektoré sa dajú prekonať dokonca za niekoľko sekúnd.

Výběr kvalitního zámku na motorku

Výber kvalitného zámku je dobré nepodceňovať. Ak je to možné, je lepšie motocykel pripútať k pevnej konštrukcii – napríklad k pevnému plotu alebo k stĺpu.

 

Predtým, ako si zaobstaráte zabezpečenie na motocykel, položte si otázku, či ho budete používať iba doma v garáži, alebo aj na cestách. Pre každú z týchto možností je vhodné iné preventívne opatrenie.

Domáce zabezpečenie motocykla

Aj keď máte motocykel zdanlivo bezpečne zamknutý v garáži, „prácu“ zlodejom nijako zvlášť nesťažujete, pokiaľ teda okolie nestráži svorka krvilačných dobermanov. Ak máte motocykel v garáži, ktorá je súčasťou zabezpečeného rodinného domu, máte výhodu. Pre zlodejov sú atraktívnejšie odľahlé nestrážené garáže, kde si už so zabezpečením motocykla musíte dať väčšiu prácu.

Preventívne opatrenie by najmä v druhom prípade malo byť viacúrovňové. K dobre zaistenému prístupu do garáže pridajte ešte reťaz z kalenej ocele, ktorú priviažete na jednej strane k obidvom kolesám a na druhej k pevnej konštrukcii, napr. k stĺpu alebo kotviacemu oku na podlahe garáže. Na reťaz je dobré dať aj kvalitný zámok odolný proti mechanickému poškodeniu.

Pri dlhšom uskladnení priviazaného stroja skontrolujte, či motocyklové pneumatiky nestoja na reťazi, alebo nie sú natlačené k pevnej konštrukcii či použitému zámku. Dlhodobým tlakom by sa zbytočne deformovali.

Zabezpečenie motocykla na cestách

Brať na ďalekú cestu niekoľkokilovú reťaz a hľadať každý deň adekvátnu konštrukciu na ukotvenie nie je práve komfortný systém zabezpečenia motocykla.

Často využívaným pomocníkom proti krádeži motocykla je zámok na kotúčovú brzdu zabraňujúci otáčaniu kolesa. Odborníci odporúčajú obstarať si túto pomôcku na predný aj zadný kotúč. A pre istotu je lepšie vybrať si zámok s alarmom. Môže sa totiž stať, že namiesto zlodeja nachytá zámok vás, hneď ako na neho sami zabudnete.

Tento typ zabezpečenia motocykla je vhodný na krátke zastávky, keď sa potrebujete vzdialiť iba na chvíľu. Neodporúča sa ako jediné zaistenie pri dlhšej neprítomnosti – je dobré použiť ho v kombinácii s ďalšími zabezpečovacími prvkami.

Ako pripraviť motocykel na dlhú cestu?

Imobilizér poznáme skôr z automobilov, ale integrované elektronické zariadenie môžeme dať aj na motocykel. Ak do zapaľovania nie je vložený správny kľúč, imobilizér zabráni naštartovaniu motora. V prípade ukradnutia kľúčov môže majiteľ dokonca na diaľku zablokovať štartovací systém. Ale v prípade, že je zlodejov viac a motocykel naložia na dodávku, nebude vám nič platný.

Čo sa bude hodiť v každom prípade?

Ak ste majiteľom alebo majiteľkou drahého motocykla a nerobí vám problém investovať aj do jeho zabezpečenia, bude sa vám hodiť systém satelitného sledovania motocykla, ktorý sa namontuje do konštrukcie na nenápadné miesto. Aplikácia vás na krádež stroja a jeho neoprávnený pohyb hneď upozorní a jednoducho vysleduje trasu, ktorou motocykel jazdil, a miesto, kde sa práve nachádza.

Rovnako ako je tomu pri ďalších variantoch zabezpečenia motocykla, aj v tomto systéme nájdete veľké množstvo modifikácií rôznych funkcií a kvality. Recenzie používateľov vám však pri výbere môžu veľmi pomôcť.

O zabezpečení motocykla už máte predstavu. Je najvyšší čas naplánovať si dovolenku na motocykli! Nezabudnite ale na kvalitné pneumatiky na motocykel, s ktorými dostane jazda na motocykli ten správny drajv.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru