Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Držiaky telefónov na motocykle – na ktoré sa dá spoľahnúť?

Patríte k tým, ktorí svoj mobil len tak nepustia z ruky a radi by ste ho mali pri jazde na motorke stále pred sebou? Potom pravdepodobne zvažujete, že si kúpite držiak na telefón, ktorý vám zaistí pohodlie najmä na dlhších cestách. Mobilný telefón vám totiž jednak poslúži ako plnohodnotná náhrada GPS navigácie, jednak vám uľahčí prijímanie hovorov alebo výber skladieb pri prepojení s vaším interkomom. Na trhu narazíte na rôzne typy držiakov, ktoré sa líšia spôsobom montáže, polohovaním a ďalšími funkciami. Prečítajte si, na čo všetko si pri výbere treba dať pozor.

Držiak telefónu na riadidlách motocykla

Držiak na telefón sa upevní na zrkadlo alebo na riadidlá a v obidvoch prípadoch vám zaistí pohodlie najmä na dlhších cestách.

Výber držiaka na telefón podľa spôsobu upevnenia

Na vašu mašinu môžete držiak upevniť dvoma spôsobmi – na spätné zrkadlo, alebo na riadidlá. Držiaky určené na montáž na zrkadlo sú vybavené jednoduchou kovovou plôškou s otvorom. Pri montáži je potrebné najprv zrkadlo odskrutkovať a po nasadení držiaka znovu priskrutkovať. Pevným dotiahnutím skrutiek sa držiak telefónu stabilizuje. Takéto riešenie zabráni nechcenému vypadnutiu držiaka a prípadnej krádeži, na druhej strane prináša obmedzenú možnosť polohovania. Tiež sa môže stať, že po nejakom čase skrutka na zrkadle povolí a držiak sa začne kývať.

Typy držiakov určených na montáž na riadidlá sú podobne ako kamery na motorku vybavené rôznymi kotviacimi systémami, ktoré zaistia pevné uchytenie. Lacnejšie typy sú celoplastové, tie drahšie (a spoľahlivejšie) potom majú odolné kovové časti vrátane sťahovacích skrutiek. Výhodou je možnosť umiestniť ich na riadidlách na hocijaké miesto, aby telefón neprekážal pri pohľade na budíky. Držiak tiež jednoducho demontujete a prehodíte napríklad na inú mašinu. S tým však rastie aj riziko jeho odcudzenia.

Pre silné mašiny vyberajte držiaky s robustnou konštrukciou

Oba spôsoby montáže zaistia pri správnej konštrukcii držiaka stabilné upevnenie mobilného telefónu. Tuhosť a pevnosť jednotlivých typov sa však v prípade rôznych modelov líši a do veľkej miery závisí od ich obstarávacej ceny.

Kým pre malý „päťdesiatkový“ skúter stačí ľahší a menej pevný variant, na silnú mašinu s veľkou akceleráciou je dôležité vybrať si robustný, pevný model. V opačnom prípade by ste mohli prísť o svoj telefón už pri prvom škrtnutí stúpačiek v náklone. Pri výbere sa preto zaujímajte o použité materiály – okrem pevných plastov by kvalitné držiaky mali byť vybavené aj kovovými dielmi. Dôležitá je aj tuhosť kĺbov pri polohovaní, prípadne pevnosť ohybných krkov. Pri jazde by sa nemal držiak ani pohnúť.

Držiaky s puzdrom ochránia telefón pred dažďom aj pred prachom

Držiaky na telefón sa nelíšia len spôsobom montáže na motocykel, ale aj upevnením samotného telefónu. Ak chcete mobil ochrániť pred dažďom, prachom, odskakujúcimi kamienkami a nečistotami, dajte prednosť variantu s puzdrom, do ktorého telefón jednoducho vložíte. Displej tak budete sledovať cez priehľadnú fóliu, ktorá ho adekvátne ochráni. Na druhej strane nebude obraz nikdy tak čistý ako pri priamom pohľade na displej.

Ak je pre vás kvalita obrazu a eliminácia odleskov dôležitejšia než ochrana telefónu, kúpte si typ s priamym upevnením do držiaka. V takomto prípade si na výbere držiaka dajte naozaj záležať, aby bolo upevnenie telefónu veľmi pevné a úchytky len tak nepovolili. Ak ale nemáte mobil odolný proti vode a prachu, radšej uprednostnite variant s puzdrom.

Zistite, s akými veľkými telefónmi si držiak notuje

Mobily sa vyrábajú v rôznych veľkostiach: od malých modelov do vrecka až po typy, ktoré svojou veľkosťou pripomínajú tablet. Aj keď sa držiaky na telefón konštruujú ako univerzálne, majú svoje medze. V prípade variantu s puzdrom výrobcovia ponúkajú väčšinou niekoľko veľkostí, aby v ňom telefón neplával. Typy s priamym upevnením pomocou úchytiek majú dané rozmedzie rozmerov. Ak sa do neho nevojdete, mobil na motorke veľmi držať nebude. Skôr ako si držiak kúpite, telefón si zmerajte a porovnajte s parametrami udávanými výrobcom držiaka.

S integrovaným powerbankom vám šťava nedôjde

Ak chcete mobil na motorke používať iba na cestu pre rožky, slabá výdrž batérie vás nebude trápiť. Ale ak vám má telefón slúžiť ako navigácia na dlhých cestách, výdrž na jedno nabitie bude nedostatočná. Preto sa dajú na trhu kúpiť aj držiaky s integrovanou nabíjačkou v podobe powerbanku, ktorý sa postará o priebežné dobíjanie mobilu.

Lacnejšie modely sa pripájajú k telefónu štandardne cez USB konektor, tie drahšie potom vedia telefón dobíjať aj bezdrôtovo. Mobil jednoducho upevníte do držiaka a neriešite žiadne pripojovanie ani zložitú manipuláciu. Ale samozrejme musíte mať telefón, ktorý podporuje funkciu bezdrôtového dobíjania.

Držiaky telefónov patria medzi šikovné motocyklové vychytávky, ktoré vám zvýšia pohodlie pri cestovaní v jednej stope. Dajte si ale pozor, aby vás telefón pri jazde veľmi nerozptyľoval. Dívajte sa pred seba, užite si korzovanie a nepodceňte výber spoľahlivých motocyklových pneumatík, s ktorými pri prípadnom zaváhaní svoj stroj okamžite zastavíte.

 

Vybrať z motocyklových pneumatík overených značiek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru