Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Enduro v Rumunsku? Vjazd do tamojších lesov sa komplikuje

Pri plánovaní dovolenky na terénnom motocykli mali mnohí motocyklisti jasno. Bez väčšieho rozmýšľania si zvolili ako destináciu Rumunsko, ktoré sa vyznačuje množstvom offroadových trás, krásnou prírodou aj nízkymi cenami za ubytovanie a stravovanie. Od 1. septembra 2020 však nadobudol platnosť nový lesný zákon, ktorý reguluje vjazd motorových vozidiel mimo ciest. Aj keď sa vjazd do lesov na motorkách a štvorkolkách komplikuje, nie je úplne zakázaný. Dovolenku na motorke v Rumunsku si tak možno užijete aj na budúci rok.

Motorka enduro na lesnej ceste

Nový lesný zákon síce reguluje jazdu mimo verejných komunikácií, aj tak si ale môžete užiť dovolenku na motorke s výhľadom na rumunskú prírodu. Stačí si dobre preštudovať podmienky.

Aj verejné cesty v Rumunsku sú často offroadové

Po schválení nového lesného zákona zavládla medzi českými a zahraničnými motocyklistami panika. Predstava, že si v rumunských lesoch už nikdy nezajazdia, im nedávala spať. Po podrobnejšom preštudovaní legislatívnych zmien sa však ukázalo, že to so zákazom až tak dramatické nebude. Je totiž dôležité si uvedomiť, že zákon reguluje len jazdu mimo verejných komunikácií a týka sa lesných ciest, po ktorých jazdia hlavne pracovníci zaoberajúci sa ťažbou dreva.

V Rumunsku je veľké množstvo oficiálnych verejných ciest, ktoré môžeme bez preháňania označiť za offroadové. Vedú cez lesy a sú štrkové alebo šotolinové. Tých sa zákaz nijako netýka. Je potrebné uviesť, že väčšina enduro sprievodcov zahŕňa trasy vedené práve po týchto verejných cestách. Musíte si však dávať pozor, aby ste pri jazde na endure neodbočili z verejnej cesty a nejazdili po lesnej ceste. Skrátka, mali by ste vedieť, kade presne v teréne jazdíte. O nezabudnuteľnú dovolenku na motorke po Rumunsku ale neprídete.

Do rumunského lesa v rámci organizovanej skupiny

V novom zákone sa nachádza rad výnimiek a spresnení, vďaka ktorým nie je vjazd do štátnych lesov úplne zakázaný. Výnimka totiž platí pre organizované športové, rekreačné a turistické aktivity, ktoré sa dajú realizovať iba na lesných cestách alebo na špeciálne označených a schválených trasách.

Po schválení príslušnými orgánmi sa tak môžu v Rumunsku stále konať enduro preteky a organizovať motorkárske výjazdy v rámci početnejších skupín. Ak si však budete chcieť legálne zajazdiť v srdci rumunských lesov, musíte sa obrátiť na niektorú z európskych cestovných kancelárií, ktoré organizujú nahlásené a organizované cesty. A ak patríte medzi vlkov samotárov, uspokojte sa s verejnými offroadovými cestami, ktoré vedú cez lesy.

Na cestu sa pripravte s dostatočným predstihom

Tohtoročná motocyklová sezóna pomaly končí, už teraz sa ale môžete začať pripravovať na budúci rok. Ak sa chcete vydať na dovolenku do Rumunska, začnite plánovať čo najskôr. Prečítajte si všetkých sprievodcov, a hlavne sa pozrite, ktoré cesty sú verejné, a ktoré lesné. Kúpte si súpravu na opravu pneumatík, s ktorou opravíte defekt trebárs aj uprostred lesa. Bez poriadnych enduro pneumatík potom na cesty po rumunských lesoch rovno zabudnite.

Veľa sa hovorí o tom, že s jazdou na endure v Rumunsku je koniec. Skutočnosť je však trochu iná. Aj keď sú podmienky oveľa prísnejšie a motocyklisti musia byť disciplinovanejší, dovolenku uprostred krásnej prírody si tu užijú aj v nasledujúcich rokoch.

 

Kúpte si pneumatiky na enduro

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru