Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ergonómia sedadiel v automobile – luxus, alebo nevyhnutnosť?

Vedeli ste, že kvalita sedadiel do značnej miery ovplyvňuje to, ako sme spokojní so zakúpeným vozidlom? Pre čoraz viac vodičov je ergonómia sedadiel rovnako dôležitá, pretože majú nespochybniteľný vplyv na bezpečnosť. Najmä na dlhých cestách dokážu nepohodlné sedadlá zmeniť výlet v inak skvelom aute doslova na utrpenie. Naproti tomu pohodlné sedadlá dokážu aj obyčajné vozidlo premeniť na luxusný kočiar. Ktorí výrobcovia patria z hľadiska kvality sedadiel k tým najlepším?

Mladý muž sediaci za volantom

Ergonómiu sedadiel by sme mali zohľadniť už pri výbere vozidla. Pohodlie hrá totiž jednu z hlavných úloh pri bezpečnej jazde.

Správne sedenie v aute môže predchádzať mnohým zdravotným problémom

Často podceňovaným, ale pritom úplne zásadným kritériom pri výbere nového automobilu je tzv. ergonómia daného vozidla, ktorá si kladie za cieľ zlepšovať zdravie, bezpečnosť a výkonnosť človeka prostredníctvom optimalizácie postavenia tela. Z dlhodobého hľadiska môže nesprávna poloha vodiča za volantom spôsobiť nielen zdravotné problémy, ako je zlé držanie tela a ďalšie nepríjemnosti (stuhnutý krk a zátylok, bolesti bedrovej chrbtice, kŕče v nohách), ale aj zbytočnú dopravnú nehodu v dôsledku straty kontroly vodiča nad vozidlom.

Ergonómia ako jeden zo zásadných faktorov pri výbere nového automobilu

Ako ale najľahšie zistiť, či je konkrétne vozidlo vhodné aj z ergonomického hľadiska? Skôr ako sa pre nejaký automobil rozhodnete, neváhajte sa doň v prvom rade posadiť. Interiér vami vybraného vozidla sa musí dať ľahko upraviť tak, aby ste v ňom bez problémov:

  • dosiahli pohodlne na volant, pedále a ovládače
  • mali dostatok priestoru okolo seba
  • sedeli dostatočne vysoko
  • mali voľný výhľad cez predné sklo aj cez bočné okná
  • videli na všetky zrkadlá

Chcete masáž?

Vo vysoko konkurenčnom automobilovom priemysle sa interiéry vozidiel stali jedným z hlavných rozhodovacích kritérií pri nákupe nového automobilu, a tak sa konštruktéri viac ako v minulosti zameriavajú na maximálny komfort vodiča. Jedny z najlepšie hodnotených sedadiel garantujú nemecké luxusné autá, ktoré ponúkajú okrem pohodlia aj nevídaný počet funkcií. Príkladom sú Audi A3 a Porsche Cayenne

Neskutočný komfort vrátane relaxačnej polohy a masáže ponúkajú napríklad vozidlá značiek BMW, Mercedes-Maybach triedy S, ale aj špičkový model japonskej značky Lexus LS 600h. Pohodlné a bezpečné sú sedačky švédskych značiek Volvo a Saab, ktoré zároveň držia telo v zákrutách.

Sedadlá budúcnosti

Ako možno vidieť, ergonomické faktory stále častejšie dopĺňajú prvky pasívnej bezpečnosti, a tak automobilové sedačky už dávno nie sú iba kusom molitanu na kovovom základe. Masážou počas jazdy to rozhodne nekončí. Napríklad automobilka Jaguar Land Rover už nejaký čas pracuje na vývoji nových sedadiel s revolučnou technológiou, ktorá si kladie za cieľ znižovať zdravotné riziká spôsobené dlhým sedením za volantom. V budúcnosti by sa mohli objaviť aj také sedadlá, ktoré možno sklopiť, aby si „vodič“ mohol počas jazdy ľahnúť. Takéto vymoženosti však budú možné až v prípade plne autonómnych vozidiel.

Nielen kvalitné sedadlá, ale aj kvalitné pneumatiky zabránia ročne stovkám nehôd. Potrebujete nové? Neváhajte a prezrite si našu ponuku letných pneumatík od overených výrobcov. 

 

Vybrať kvalitné letné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: AZ pneu, Depositphotos.com

Nahoru