Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Aké sú najdrahšie autá na svete?

Predstavte si, že máte bezodnú peňaženku a môžete si kúpiť akékoľvek auto, hoci aj to najdrahšie na svete. Vozidiel, ktorých obstarávacia cena sa rovná nákupu luxusnej vily, sa vyrába veľké množstvo. Väčšinou ide o malosériovú výrobu určenú pre klientov so špecifickými požiadavkami. Extrémne drahé autá slúžia často aj ako prostriedok na exhibíciu samotných výrobcov, ktorí tak zdôrazňujú luxus a tradíciu svojej značky. Vybrali sme pre vás 10 najdrahších áut na svete, pri ktorých sa tají dych.

Modré Bugatti Veyron

K najdrahším autám na svete patrí aj Bugatti Veyron, ktoré sa dá kúpiť už za nejaké 3 milióny eur.

10. Aston Martin Valkyrie

Hyperšportové vozidlo s hybridným motorom Aston Martin Valkyrie je výsledkom spolupráce britskej automobilky Aston Martin a stajne Red Bull Racing. Vôbec prvýkrát ho bolo možné vidieť v roku 2019 pred začatím Veľkej ceny na domácej trati Silverstone. Valkyrie má pod kapotou neskutočných 1160 koní. Auto má dvanásťvalcový motor anglického výrobcu Cosworth a pomocné elektromotory. Automobilka vyrobí celkom 150 kusov týchto áut s obstarávacou cenou presahujúcou 2,8 miliónov eur.

9. Lykan Hypersport

Z auta Lykan Hypersport libanonskej výroby luxus priam srší. V roku 2013 ho na autosalóne v Katare predstavila spoločnosť W Motors sídliaca v Spojených arabských emirátoch. Celkovú produkciu predstavuje len 7 kusov. Sila nie je hlavnou prednosťou tohto auta (maximálna rýchlosť vozidla je „iba“ 240 km/h). Jedinečnosť spočíva v použití luxusných materiálov a špičkových technológií. Automobil využíva napríklad holografický zobrazovací systém s interaktívnymi pohybovými prvkami. Sedadlá sú zošité zlatými niťami a v svetlometoch nájdete na 420 pätnásťkarátových diamantov. Vozidlo kúpite za 3 milióny eur.

8. Bugatti Veyron

V rebríčku najdrahších áut na svete má svoje pevné miesto aj auto Bugatti Veyron, ktoré dostalo svoje meno po pretekárskom jazdcovi Pierrovi Veyronovi. Ide o športové vozidlo strednej triedy, ktoré vo verzii Super Sport patrí tiež k tým najrýchlejším. S nameranou rýchlosťou presahujúcou 431 km/h sa auto umiestnilo v Guinessovej knihe rekordov. Vozidlo s osemlitrovým motorom a s 1200 konskými silami kúpite za podobnú cenu ako Lykan Hypersport, teda okolo 3 miliónov eur. 

Najlepšie športové pneumatiky pre rok 2020

7. McLaren P1 LM

Legendárna stajňa McLaren dala voľnú ruku britskej spoločnosti Lanzante Motorsport a poverila ju výrobou päťkusovej série automobilov, ktoré vychádzajú z verzie okruhového P1 GTR, ale sú určené pre cestnú premávku. Za cenu bezmála 3,4 miliónov eur si môžete kúpiť luxusné auto s výfukovým titánovým systémom, ľahkými sedlami alebo špičkovými Lexan oknami. S rýchlosťou sa to vraj nemá preháňať, preto ju výrobca obmedzil na 345 km/h.

6. Lamborghini Veneno Roadster

K 50. výročiu vzniku predstavila automobilka Lamborghini v roku 2014 luxusný model Veneno Roadster. Hlavnou prednosťou vozidla vo vyhotovení bez strechy je jeho nadčasový športový vzhľad. Aj keď je auto navrhnuté najmä s dôrazom na dizajn, nemusí sa hanbiť ani za motorizáciu a technické vychytávky. Disponuje vyspelou technikou z Aventadoru, či už ide o pohon všetkých kolies, alebo zavesenie push-rod. Automobilka vyrobila iba 9 kusov áut s obstarávacou cenou takmer 4,1 milióny eur. Všetky sa predali.

5. Koenigsegg CCXR Trevita

Model vozidla CCXR Trevita od švédskej automobilky Koenigsegg, ktorá sa dlhodobo venuje vývoju luxusných áut s veľkým výkonom, patrí medzi najdrahšie vyrobené automobily na svete. Pýši sa motorom s výkonom tisíc koní, prevodovkou a riadiacou pákou F1, systémom monitorovania pneumatík či hydraulickým zdvíhacím systémom. Kapotu má nastriekanú špeciálnym diamantovým lakom s trblietavým efektom. Obstarávacia cena – 4,3 milióny eur.

4. Bugatti Divo

Luxusný automobil Bugatti Divo bol prvýkrát predstavený pred dvoma rokmi a teraz sa dostáva k prvým zákazníkom. Meno dostal po francúzskom jazdcovi Albertovi Divovi. Vychádza z Chironu, a tak má pod kapotou rovnaký osemlitrový valec preplňovaný 4 turbodúchadlami. Maximálna rýchlosť vozidla je 380 km/h (je teda pomalšie než spomínaný Chiron), zato nadchne futuristickým dizajnom a prvotriednymi technológiami. Bugatti vyrobí len 40 kusov tohto auta, a to za cenu skoro 5,2 miliónov eur.

Najlepšie pneumatiky pre osobné autá na rok 2020

3. Mercedes Benz Maybach Exelero

Dostávame sa k najdrahším autám na svete, ktoré existujú len v jedinom exemplári. Na treťom mieste parkuje automobil Mercedes Benz Maybach Exelero, ktorý bol predstavený v Berlíne už v roku 2005. Exelero poháňa silný motor Bi-Turbo V12 s maximálnou rýchlosťou vyššou ako 350 km/h. Tomu zodpovedá aj spotreba, ktorá sa približuje k 50 litrom. Cena tohto unikátneho auta bola vyčíslená na 7,1 miliónov eur.

2. Rolls-Royce Sweptail

Ručne vyrobený automobil Rolls-Royce Sweptail bol objednaný na zákazku pre jedného zákazníka, a tak je tiež unikátny a jedinečný. Auto na pohľad pripomína kráľovský kočiar a je určené len pre dve osoby. Vyznačuje sa panoramatickým strešným oknom a detailne prepracovaným interiérom zhotoveným z dreva. Až donedávna to bolo najdrahšie auto na svete. Jeho cena bola vyčíslená na viac ako 11,5 miliónov eur.

1. Bugatti La Voiture Noire

Prvé miesto medzi najdrahšími automobilmi sveta obsadilo auto Bugatti La Voiture Noire slávnostne predstavené v roku 2019 na Geneva Motor Show. Automobilka vyrobila prototyp vozidla k 110. výročiu založenia značky. Svojím vzhľadom sa vracia k slávnemu modelu 57 SC Atlantic, konštrukčne však vychádza z Chironu. Maximálny zážitok z jazdy si doprajete napríklad vďaka sedemstupňovej prevodovke s dvojitou spojkou alebo s mäkkým tlmičom. Luxusné auto so šiestimi výfukovými rúrami bolo predané za cenu presahujúcu 17 miliónov eur. Ide tak o vôbec najdrahšie auto na svete, ktoré kedy bolo vyrobené.

K luxusným automobilom patria luxusné pneumatiky. Auto však nemusí nutne stáť milióny, aby si zaslúžilo špičkové pneumatiky. Pozrite sa na našu ponuku prémiových pneumatík. 

 

Vyberte si z prémiových pneumatík

 

Zdroj fotografií: Marvin Meyer, Unsplash

Nahoru