Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Je dobrý nápad jazdiť na jar a v lete na zimných pneumatikách?

S príchodom jari a príjemných vonkajších teplôt končí pre vodičov povinnosť používať zimné pneumatiky. Mnohí z nich však s úmyslom ušetriť peniaze neriešia prezúvanie na letné pneumatiky. Tento zdanlivo dobrý nápad má ale opačný efekt. Prečítajte si, prečo sa jazda na zimných pneumatikách v letnej sezóne neoplatí, a to nielen pre vašu peňaženku.

Prečo nejazdiť na jar na zimných pneumatikách?

Jazda na zimných pneumatikách v letnej sezóne je neekonomická a nebezpečná.

Jazdné vlastnosti pneumatík ovplyvňuje vonkajšia teplota

Zimné a letné pneumatiky sa navzájom líšia zložením zmesi. Každá z nich je prispôsobená daným klimatickým podmienkam, v ktorých si pneumatiky zachovávajú ideálne jazdné vlastnosti. Vo všeobecnosti platí, že tie zimné najlepšie fungujú pri teplotách pod +7 °C. Obsahujú totiž veľké množstvo prírodného kaučuku, aby si zachovali pružnosť aj vo veľkých mrazoch. Taká vzorka lepšie prilieha k vozovke a auto potom lepšie reaguje. Keď sa ale teploty vyšplhajú nad +7 °C, zimné pneumatiky začnú pomaly strácať svoje jazdné vlastnosti:

Pri zníženej priľnavosti a s miznúcim dezénom sa odvodové drážky stávajú plytšími, čím sa zvyšuje riziko akvaplaningu. V niektorých prípadoch však môžu zimné pneumatiky s kvalitným dezénom fungovať v lete lepšie, napríklad pri prudkom lejaku. Majú väčší počet odvodových drážok, takže sa dokážu lepšie „prebrodiť“ cez príval vody. V našich podmienkach sa však s takýmito situáciami stretnete len zriedka.

Dĺžka brzdnej dráhy môže byť aj fatálna

Horšia ovládateľnosť vozidla sa prejavuje aj pri brzdení. Keďže zimné pneumatiky nemajú pri vyšších teplotách požadovanú priľnavosť, dĺžka brzdnej dráhy sa predlžuje až o niekoľko metrov. Rozdiel môže byť až 20 %, čo v krízových situáciách nie je zanedbateľné číslo. 

Nebezpečné začne byť aj prechádzanie ostrými zákrutami a rýchle manévrovanie vám prinajmenšom zdvihne adrenalín v krvi. Skrátka, zimná zmes nie je dimenzovaná na vysoké teploty, preto sú kvalitné letné pneumatiky zárukou vašej bezpečnosti.


Prečítajte si tiež: Pri výmene pneumatík je potrebné kolesá vyvážiť. Prečo, a čo hrozí, ak sú nevyvážené? >>


Prezutie zimných pneu na letné

Prezúvate pneumatiky svojpomocne? V takom prípade nezabudnite na správne vyváženie kolies, na ktoré má vybavenie len profesionálny pneuservis.

Ak chcete ušetriť nejaké peniaze a rozhodnete sa neprezuť na letné pneumatiky, neskôr to môžete ľutovať. Prečo? Ako sme už uviedli, zimné pneu sa vplyvom vyšších teplôt oveľa rýchlejšie a nerovnomernejšie opotrebujú, čo znamená, že ich aj za oveľa kratší čas zlikvidujete. A vzhľadom na to, že sú drahšie ako letné, tak si dvakrát nepomôžete.

Nehovoriac o tom, že keď sa vráti zima, vrútite sa do nej po hlave na opotrebovanom dezéne. Pneumatiky už dávno stratili svoju priľnavosť aj na snehu a ľade a bez hlbokých drážok a neporušených trakčných vlastností sa z vás stane skôr korčuliar ako vodič. Opotrebovaná vzorka bude v ďalšej zimnej sezóne ešte nebezpečnejšia ako v lete.


Prečítajte si tiež: Nechcete riešiť sezónnu výmenu pneumatík? Možno sa vám oplatia celoročné pneumatiky. >>


Kedy tento rok prezuť?

Zákon ukladá vodičom povinnosť mať obuté zimné pneumatiky v období od 15. novembra do 31. marca, ak je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu, alebo ak sa takéto počasie dá očakávať. Legislatíva je v tomto pomerne pružná, preto je de facto možné prezuť na leto ešte v marci, ak sa vonkajšia teplota ustáli nad 7 °C. Nezabudnite však na nevyspytateľný apríl, ktorý vám niekedy môže na ceste poriadne zavariť.

Veru neradno podceňovať správnu výbavu na dané obdobie. Nezabudnite sa pri prezúvaní na letné pneumatiky spoľahnúť na pomoc profesionálov a obráťte sa na náš pneuservis v Bratislave.

 

Nebudem riskovať a kúpim si nové letné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru