Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

[PODROBNÝ SPRIEVODCA] Celoročné pneumatiky: Ako sa líšia od zimných a letných, kedy sa (ne)oplatia a aké si vybrať?

Celoročné pneumatiky sú medzi motoristami čoraz obľúbenejšie. Každý rok ich používa stále viac vozidiel a na tento trend reagujú aj výrobcovia pneumatík. Na prvý pohľad praktické riešenie sa však nemusí vždy vyplatiť. Preto sme pre vás pripravili tohto podrobného sprievodcu, ktorý vám priblíži všetky výhody a nevýhody celoročných pneumatík a uľahčí vám rozhodovanie, či si ich kúpiť.

Výhody celoročných pneumatík

Celoročné pneumatiky sú kompromisom nielen z hľadiska štruktúry dezénu.

V článku sa dozviete:

1/ Čo sú celoročné pneumatiky
2/ Ako sa na používanie celoročných pneumatík pozerá zákon
3/ Aké označenie treba hľadať na celoročných pneumatikách
4/ Prečo by ste si nemali pliesť celoročné pneumatiky s univerzálnymi
5/ Ako rozoznáte celoročné pneumatiky podľa vzhľadu
6/ Aký je rozdiel medzi letnými, zimnými a celoročnými pneumatikami
7/ Aké sú výhody celoročných pneumatík
8/ Aké sú nevýhody celoročných pneumatík
9/ Čo treba zvážiť pred kúpou celoročných pneumatík
10/ Komu sa oplatia celoročné pneumatiky
11/ Komu sa neoplatia celoročné pneumatiky
12/ Ako si vybrať celoročné pneumatiky

Čo sú celoročné pneumatiky

Celoročné pneumatiky sú tzv. hybridným typom, ktorý možno požívať v lete aj v zime. Pri ich výrobe sa prelínajú technologické postupy výroby letných a zimných pneumatík, aby bola zaistená bezpečnosť pri používaní za všetkých poveternostných podmienok. Vyrábajú sa pre osobné a úžitkové vozidlá a pre vozidlá triedy SUV a 4×4. Prvú celoročnú pneumatiku vyrobila spoločnosť Goodyear v roku 1977.

Ako sa na používanie celoročných pneumatík pozerá zákon

Na Slovensku sú podľa zákona o cestnej premávke zimné pneumatiky povinné od 15. novembra do 31. marca, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu alebo ak sa takéto podmienky dajú očakávať. Vzhľadom na to, že legislatíva nepozná pojem „celoročné pneumatiky“, považujú sa v tomto období za zimné. Musia teda mať:

  • označenie M+S alebo symbol snehovej vločky na pozadí horského masívu,
  • minimálnu hĺbku dezénu 3 mm.

Pre použitie celoročných pneumatík v lete postačuje hĺbka dezénu 1,6 mm. Pred zimou si však skontrolujte, či nemáte hĺbku dezénu menšiu ako 3 mm. V takom prípade si budete musieť kúpiť na zimnú sezónu novú súpravu pneumatík, aby ste sa vyhli pokute alebo zníženiu poistného plnenia v prípade nehody.

Aké označenie treba hľadať na celoročných pneumatikách

Spôsob označovania pneumatík je rovnaký pre letné, zimné aj celoročné pneumatiky. Všetky potrebné údaje, od rozmeru, dátumu výroby DOT až po indexy rýchlosti a nosnosti, nájdete na bočnici pneumatiky. Celoročné pneumatiky majú aj označenie M+S (Mud and Snow – blato a sneh), ktoré umožňuje ich používanie aj v zimných podmienkach. 

Na túto skratku sa však radšej nespoliehajte. Majú ju aj niektoré nekvalitné ázijské pneumatiky, pričom ich výrobca nemusel dodržať európske štandardy pre výrobu a použitie v premávke, alebo to môžu byť univerzálne pneumatiky pre off-road vozidlá 4×4. 

  • Zárukou bezstarostnej zimnej jazdy je alpský symbol 3PMSF, ktorý podlieha prísnej certifikácii na prevádzku v zimných podmienkach vrátane úsekov ohraničených dopravnou značkou „Zimná výbava“.
  • Od októbra 2024 bude v zime možné jazdiť len na celoročných pneumatikách s alpským symbolom 3PMSF.

Symbol vločky na pozadí hory

Označenie M+S na celoročných pneumatikách zatiaľ stačí na zimné použitie, od októbra 2024 si však dajte pozor na certifikovaný alpský symbol.

Prečo nie sú celoročné pneumatiky univerzálne 

Celoročné a univerzálne pneumatiky bývajú v reči motoristov často považované za jedno a to isté. Táto domnienka je ale nepresná. Aký je medzi nimi teda rozdiel?

  • Celoročné pneumatiky sú vyrobené s ohľadom na použitie v zimnom období.
  • Univerzálne pneumatiky sú určené pre výkonné vozidlá SUV a 4×4 na jazdu v náročnom teréne a zmes dezénu nie je prispôsobená nízkym teplotám.

Ako rozoznáte celoročné pneumatiky podľa vzhľadu 

Tak ako sú celoročné pneumatiky z hľadiska funkčnosti kompromisom medzi zimnými a letnými pneumatikami, ich vzhľad ponúka kombináciu oboch typov. Štandardne býva dezén smerom k stredu usporiadaný do tvaru písmena V a drážky sa tak starajú o lepšiu priľnavosť a trakciu na snehu a ľade, po stranách behúňa vedú zase pozdĺžne drážky, ktoré majú efektívne odvádzať vodu. Na rozdiel od nových letných pneumatík majú tie celoročné hlbší dezén, oproti zimným zase taký hlboký nie je.

Riešiť alebo neriešiť typ dezénu pneumatiky? >>

Aký je rozdiel medzi letnými, zimnými a celoročnými pneumatikami

Letné pneumatiky sú vyrobené tak, aby odolali vysokým teplotám. Vyznačujú sa väčšou pružnosťou a priľnavosťou, takže sa aj pri vyšších rýchlostiach skvele ovládajú na suchej aj rozpálenej vozovke. Široké drážky a podporné kanáliky po celom behúni zaručujú ochranu pred akvaplaningom.

Zimné pneumatiky majú hlbokú vzorku a mäkkú zmes. Vďaka tomu sa môžete spoľahnúť na skvelú trakciu a priľnavosť pri vonkajších teplotách pod 7 °C, pričom si zachovávajú svoju pružnosť. Veľké množstvo drážok zabezpečuje rýchly odvod vody. V zimných podmienkach sa vyznačujú tiež krátkou brzdnou dráhou.

Celoročné pneumatiky sú v porovnaní s letnými menej pružné, vo vysokých teplotách majú preto menšiu priľnavosť a horšie sa ovládajú. Majú menej hrán, takže nemajú takú dobrú trakciu na snehu a ľade ako zimné pneumatiky. Zaostávajú za nimi aj z hľadiska dĺžky brzdnej dráhy. Nemusia sa však hanbiť za svoju priľnavosť na suchej alebo mokrej vozovke a za výkon pri slabom snežení.

Aké sú výhody celoročných pneumatík

Čo môžete získať, ak si kúpite celoročné pneumatiky?

  • Ušetríte čas a peniaze za prezúvanie z letných na zimné a naopak.
  • Nemusíte kupovať druhú súpravu pneumatík.
  • Neprekvapí vás náhle sneženie alebo mrazíky.
  • Vďaka tvrdšej zmesi sa v zime menej opotrebovávajú.
  • Odpadne vám starosť s uskladnením pneumatík.

Aké sú nevýhody celoročných pneumatík

Prečo sa vám naopak nemusia oplatiť celoročné pneumatiky?

  • Majú dlhšiu brzdnú dráhu ako letné a zimné pneumatiky.
  • V porovnaní s letnými pneumatikami majú v priemere asi o polovicu nižší kilometrový výkon.
  • Nie sú vhodné pre agresívny štýl jazdy.
  • Aj s celoročnými pneumatikami musíte pravidelne do servisu na vyváženie a nastavenie geometrie kolies.
  • V danom ročnom období vám neposkytnú také vlastnosti, ako prémiové letné alebo zimné pneumatiky.

Čo treba zvážiť pred kúpou celoročných pneumatík 

Ak vás oslovili výhody jazdy na celoročných pneumatikách, ale stále si nie ste istí ich kúpou, spýtajte sa sami seba:

  • aký štýl jazdy preferujete,
  • koľko kilometrov ročne najazdíte
  • a v ktorých oblastiach jazdíte s vozidlom najčastejšie.

Odpovede na tieto otázky sú oveľa dôležitejšie ako to, že sa každého pol roka nechcete starať o prezúvanie. Či sú pre vás celoročné pneumatiky vhodné alebo nie, si vyhodnotíte z nasledujúcich riadkov.

Športový štýl jazdy

Ak uprednostňujete športovejší a agresívnejší štýl jazdy, radšej si zaobstarajte letnú a zimnú súpravu pneumatík.

Komu sa oplatia celoročné pneumatiky

Celoročné pneumatiky oceníte, ak so svojím vozidlom počas roka veľa nejazdíte. Absolvujete obligátne víkendové návštevy, niekoľkokrát do roka si urobíte výlet, raz týždenne idete na nákup. Takou pomyselnou hranicou je 15 000 km za rok. Budú pre vás vhodné aj v prípade, ak sa pohybujete skôr po meste a v oblasti, kde sú zimy väčšinou miernejšie.

Aké sú 3 najčastejšie chyby pri výbere pneumatík? >>

Komu sa neoplatia celoročné pneumatiky

Ak jazdíte často autom na hory alebo v horskej oblasti žijete a pracujete, celoročné pneumatiky nie sú pre vás rozumným variantom. V týchto podmienkach potrebujete naozaj kvalitnú zimnú vzorku. Neoplatia sa vám ani vtedy, ak ročne najazdíte viac ako 15 000 km, pravidelne jazdíte na dlhé vzdialenosti alebo každoročne cestujete autom na dovolenku k moru. Celoročné pneumatiky sú tiež nevhodné pre agresívnejší štýl jazdy.

Ako si vybrať celoročné pneumatiky

Predsa len ste sa rozhodli pre celoročné pneumatiky? Potom si ešte musíte vybrať tie správne. Musíte počítať s tým, že ich cena bude o niečo vyššia, pretože ich výroba je náročnejšia ako výroba letných a zimných pneumatík. Na druhej strane ale ušetríte peniaze za druhú súpravu pneumatík, takže cena nakoniec nie je až taká dôležitá. Pri výbere nezabudnite na to, aby ste sa:

  • pozreli na testy celoročných pneumatík, ktoré vám priblížia vlastnosti jednotlivých modelov,
  • presvedčili, že sú v ideálnom prípade označené symbolom 3PMSF, ktorý je povinný napríklad v Nemecku a od roku 2024 bude povinný aj u nás.

Podrobne vám poradíme, ako si vybrať pneumatiky na auto, VAN a traktor >>

V našom e-shope nájdete širokú ponuku osvedčených celoročných pneumatík, s ktorými nemôžete šliapnuť vedľa. Vyfiltrujte si ich podľa rozmerov a značky alebo priamo podľa modelu vášho vozidla.

 

Vybrať si celoročné pneumatiky na moje auto

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru