Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Autom na hory bezpečne: vieme, čo je potrebné skontrolovať a čo dokúpiť

Skôr ako sa vydáte na zimnú dovolenku, skontrolujte auto, či zvládne cestu v snehu a blate. Pripravte si správnu zmes do ostrekovačov, skontrolujte olej a stav batérie a nezabudnite na zimné pneumatiky. Aby ste na nič nezabudli, pozrite si nášho sprievodcu zimnou prípravou.

cesta autem na hory

Užite si zimnú dovolenku bez komplikácií, a to aj tých na cestách. Ak chcete bezpečne doraziť do cieľa, uveďte svoje auto do perfektného stavu. Nie vždy totiž dôjdete na miesto po suchej ceste. Pri ceste do zahraničia to platí dvojnásobne. Tým, že si všetko vopred skontrolujete, predídete zdĺhavému hľadaniu servisu na dovolenke a vyhadzovaniu peňazí za opravy. Poradíme vám, ako to urobiť.

Zimné pneumatiky sú nevyhnutné

Pravdepodobne to počujete stále, ale aj tak sa nájdu medzi vodičmi takí, ktorí vyrážajú na zasnežené či zľadovatené cesty s letnými pneumatikami. Hrozí im pokuta a v horšom prípade aj dopravná nehoda. Predtým, ako sa vydáte do vyšších nadmorských výšok, si zopakujte pravidlo štyroch:

  • Zimné pneumatiky musia byť na všetkých 4 kolesách.
  • Minimálna hĺbka dezénu je 4 mm.
  • Nejazdite na pneumatikách dlhšie ako 4 roky.

Vozidlo pre väčšiu skupinu, napríklad tranzit (vozidlá nad 3,5 tony), musí mať hĺbku dezénu minimálne 6 mm. Vek pneumatiky hľadajte na jej boku. Je uvedený v rámčeku so štyrmi číslami, ktoré označujú týždeň v roku a rok výroby.

Do batožinového priestoru si pribaľte snehové reťaze

Aj s novými zimnými pneumatikami sa môžete dostať do úzkych. Stačí silnejšia vrstva snehu alebo ľadu a kolesá začnú preklzávať. Potme cestou na ubytovanie táto situácia nepoteší. Preto si k batožine pribaľte aj snehové reťaze. Napríklad v Rakúsku alebo v talianskom údolí Valle d’Aosta sú v zimnej sezóne povinné. Ak si ich nepribalíte, riskujete pokutu aj zapadnutie. 

Radšej si tiež zopakujte, ako nasadiť snehové reťaze. Odporúčame vám, aby ste si tento proces vyskúšali ešte pred cestou, aby ste neskôr neboli zaskočení.

jízda autem v horách

Jazda v horách môže byť náročná, preto majte vždy poruke reťaze, lopatku a teplé rukavice.

Štyri kvapaliny, bez ktorých to nepôjde

Bez kvapalín to nepôjde. Pred cestou preto otvorte kapotu a skontrolujte, čo máte v nádrži.

Motorový olej

Na ryske mierky oleja sa uistite, že ho máte dostatok. Pre prípad núdze majte so sebou jeden alebo dva litre navyše

Chladiaca kvapalina

Chladiaca kvapalina zabraňuje prehriatiu motora a ošetruje jeho chladiaci systém. Kvapalina vám po lete určite ubudla, čo nie je dobré ani pre chladič, ani pre motor. Skontrolujte preto jej hladinu v nádržke a v prípade potreby ju dolejte. Nikdy však neprekračujte maximálne odporúčané množstvo. V najlepšom prípade si ju radšej nechajte vymeniť v najbližšom autoservise.

Zimná zmes do ostrekovačov

Nezabudnite ani na čisté okná, aby ste mali dobrý výhľad na cestu. Preto majte so sebou zásobu zimnej zmesi do ostrekovačov. A to ako v samotnej nádržke, tak aj na doliatie.

Palivo

Vodiči dieselových vozidiel, spozornejte. Presvedčte sa, že na cestu natankujete zimnú naftu, ktorá je filtrovateľná (pretečie cez palivový filter) aj pri -20 °C. Táto nafta sa bežne predáva od polovice novembra do konca februára. 

Od októbra do polovice novembra a od marca do polovice apríla môžete dostať naftu s filtrovateľnosťou do -10 °C. Ak sa chystáte na ľadovec a chcete mať istotu, že naštartujete kdekoľvek, radšej si priplaťte za lepšiu naftu s filtrovateľnosťou do -40 °C.

Vodiči benzínových vozidiel sa nemusia obávať horšieho štartovania. Benzín totiž väčšinou zamŕza až pri -40 °C.

Skontrolujte batériu a vodivý roztok

Zlé štartovanie nie je len záležitosťou paliva. Životnosť autobatérie je totiž približne 4–6 rokov. Preto si oživte v svojej pamäti, ako stará je tá vaša, a prípadne ju dobite. Ak sa vyznáte, pokojne skontrolujte aj hladinu vodivého roztoku a dolejte ho destilovanou vodou. Pokiaľ je batéria stará a bojíte sa ju rozskrutkovať, zájdite s ňou do autoservisu, alebo si rovno kúpte novú. 

S čiastočne funkčnou batériou síce dôjdete na hory, ale po týždni, keď auto stojí v mraze a bez pohybu, nemusíte odísť domov. V každom prípade majte v zálohe aj štartovacie káble.

Na horách sa bude ešte hodiť…

V aute vám v žiadnom prípade nesmie chýbať povinná výbava, a tiež:

  • škrabka na sklo, 
  • metlička a lopatka na odpratávanie snehu, 
  • rozmrazovací sprej na okná, stierače a zámok,
  • teplé rukavice. 

Na dlhú cestu sa hodí aj deka a termoska s teplým čajom pre prípad, že by ste museli čakať na odtiahnutie. Nezabudnite aj na zásady bezpečnej jazdy a bezpečné uloženie batožiny.

Chcete mať istotu, že vaše auto je v dobrom technickom stave a môžete s ním bez obáv vyraziť v zime na hory a ste z Bratislavy a okolia? Neváhajte a navštívte náš autoservis, kde sa o všetko postaráme.

Objednať sa do servisu

 

Nahoru