Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Kamery na motorku: Ktoré zaistia monitoring a ktoré zvečnia zážitky z jazdy?

Malé monitorovacie kamery sa na palubných doskách osobných automobilov bežne využívajú, na motorkách ich ale príliš často nevídame. Ak si uvedomujete možné riziká a chcete mať v prípade kolízie alebo dopravnej nehody dôkazový materiál v podobe záznamu, potešíme vás. Aj pre motocykle sa vyrábajú špeciálne duálne kamery, ktoré v reálnom čase zachytávajú jazdu, a to z prednej aj zo zadnej strany. Samostatnú kategóriu potom predstavujú akčné outdoorové kamery, ktoré sú vhodné skôr na zaznamenanie ultimátneho dobrodružstva a motorkárskych zážitkov. Na monitoring v premávke ale príliš vhodné nie sú. O jednotlivých typoch sa dočítate v našom článku.

Kamera pripevnená na motorke

Existuje množstvo kamier na motorku. Niektoré sú určené skôr na natáčanie krátkych videí, iné slúžia na monitorovanie jazdy.

Outdoorové kamery sú určené na zábavu

Jedným z typov kamier a fotoaparátov vhodných na motocykle sú tie outdoorové. Ich jasnou výhodou je možnosť univerzálneho využitia, a tak si s nimi užijete veľa zábavy nielen pri jazde na motorke, ale napríklad aj na bicykli, na pešej túre alebo pri skoku padákom. Pretože však nie sú primárne určené na motorku, naraziť môžete už pri ich inštalácii.

Ponúkajú sa tri základné možnosti upevnenia, a to na prilbu, na riadidlá, alebo na nádrž. Záznamy z kamier inštalovaných na prilbe vyzerajú pútavo, jazdec však nemôže zariadenie počas jazdy nijakým spôsobom ovládať alebo korigovať. Kamera upevnená na palivovej nádrži je síce stabilná, ale zachytí len malú časť vozovky pred sebou (veľkú časť zorného poľa zaberú budíky a riadidlá). Pri namontovaní na riadidlá potom môže robustná konštrukcia kamery prekážať a brániť vo výhľade.

Vyššie modely akčných kamier sa vyznačujú nádherným zachytením farieb, vysokým rozlíšením aj veľkým počtom snímok za sekundu. Sú však primárne určené na zábavu a natáčanie efektných krátkych videí a videoklipov. Ak si chcete zvečniť svoje motorkárske zážitky, alebo si zanalyzovať svoju jazdu a poučiť sa z chýb, urobia vám dobrú službu.

Prečo nie sú akčné kamery vhodné na monitoring jazdy

Pokiaľ hľadáte kameru či fotoaparát na motorku, ktorý vám pre prípad kolízie motocykla s iným vozidlom alebo pri nehode vytvorí dôkazový materiál, outdoorovým kamerám sa radšej vyhnite. Dôvodov, prečo akčné kamery nie sú vhodné na monitoring jazdy, je veľa:

  • Ich inštalácia sa neobíde bez kompromisov
  • Vzhľadom na napájanie cez batériu vydržia v prevádzke len pár hodín
  • Kamera je jedna, a tak sa vytvára záznam buď len pred motorkou, alebo za ňou
  • Po zaplnení SD karty sa nahrávanie spravidla preruší
  • Kameru vidno na prvý pohľad, a tak je veľké riziko, že ju ukradnú 

Duálna monitorovacia kamera vytvára záznam z dvoch pohľadov

Na sústavný monitoring jazdy na motorke sú vhodnejším variantom duálne kamery, ktoré vytvárajú záznam súčasne z prednej aj zo zadnej strany. Kamerky sa spravidla inštalujú pod svetlá a pretože sú malé a nenápadné, nemusíte sa báť, že ich ukradnú. Na rozdiel od akčných kamier sa tie monitorovacie napájajú priamo z batérie motocykla a spúšťajú sa automaticky pri naštartovaní motora.

Riešiť nemusíte ani častý problém s mazaním zaplnenej SD karty. Monitorovacie kamery na motocykel totiž nahrávajú v slučke, a tak priebežne mažú najstaršie záznamy. Niektoré typy kamier navyše umožňujú aj pripojenie GPS modulu, vďaka ktorému sa lokácie jazdy ukladajú do mapového podkladu.

Na čo sa zamerať pri výbere monitorovacej kamery

Aj keď nie je ponuka kamerových systémov pre motocykle tak rozsiahla ako v prípade kamier na palubné dosky automobilov, stále je z čoho vyberať. Pri porovnávaní rôznych modelov sa zamerajte na niekoľko dôležitých parametrov:

Rozlíšenie kamery

Aby bol videovýstup z kamery kvalitný, zariadenie musí mať dostatočne veľké rozlíšenie. Dnes sa už bežne predávajú monitorovacie kamery s Full HD rozlíšením 1920×1080 pixelov, výnimkou nie sú ani kamery s WQHD alebo s 4K rozlíšením. Kvalita záznamu je potom porovnateľná s bežnými modelmi outdoorových kamier.

Počet snímok za sekundu

Aby bol záznam plynulý aj vo vysokej rýchlosti motorky, kamera musí vynikať vysokým počtom snímok za sekundu (fps). Na najlacnejších typoch monitorovacích kamier je fps len okolo 15, a tak sa videozáznam môže „trhať“. Štandardom sú kamery s 24 fps, špičkové modely potom vynikajú hodnotou až 60 fps. Videozáznam je plynulý a veľmi kvalitný.

Uhol záberu

Jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere kamery na motorku je uhol záberu. Pri snímaní totiž potrebujete mať záznam s čo najširším záberom, aby ste okrem cesty pred a za vami zachytili aj chodníky alebo krajnice ciest. Lacné typy monitorovacích kamier majú uhol záberu okolo 110°, tie lepšie až 150°.

Kapacita pamäti 

Ak chcete nahrávať dlhé záznamy z ciest, kúpte si kameru s veľkou integrovanou pamäťou, alebo s možnosťou rozšírenia pamäti pomocou SD karty. Počítajte s tým, že čím väčšie rozlíšenie bude kamera mať, tým viac dát nahrávka zaberie. S pamäťou 64 alebo 128 GB budete mať k dispozícii aj staršie záznamy, ku ktorým budete mať prístup aj s odstupom času. Len čo sa kapacita vyčerpá, nové záznamy začnú mazať tie najstaršie.

Ovládanie a ďalšie funkcie

Monitorovacie kamery bývajú často vybavené aj displejom s ovládacími prvkami, ktorý sa inštaluje na riadidlá, alebo do priestoru okolo budíkov. Vďaka displeju získate počas jazdy prehľad o tom, čo sa robí za vami, navyše budete môcť pohodlne spúšťať a nastavovať nahrávanie a ďalšie funkcie kamery. Kvalitný kamerový systém by vás mal upozorniť na zaplnenú pamäť, umožniť zapnutie nočného videnia alebo spustenie GPS modulu.

S kamerou na motorke ľahko usvedčíte prípadného vinníka nehody, ktorý sa bude chcieť z celej situácie vykrútiť. Monitorovacie kamery patria medzi nadštandardnú motorkársku výbavu, rozhodne však nezabúdajte na tú povinnú. Skontrolujte si stav svojej motolekárničky, vozte so sebou výstražnú vestu a kontrolujte pravidelne stav pneumatík. Pokiaľ má ich dezén už najlepšiu hĺbku za sebou, neriskujte a kúpte si nové, ktoré vás spoľahlivo podržia v každej zákrute. 

 

Vyberte si z motocyklových pneumatík overených značiek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com 

Nahoru