Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Keď sa kuna rozhodne prebývať vo vašom aute

Kuna vyzerá ako roztomilé zvieratko. Platí to však len dovtedy, kým sa nerozhodne prebývať vo vašom aute. Na čo si dať pozor a ako ju donútiť, aby vystrájala inde ako pod kapotou vášho auta?

Muž a kapota auta

Zabráňte kune a ďalším zvieratám, aby prebývali pod kapotou vášho auta. Ušetríte tak za opravy.

Kuna pod kapotou auta

Zviera vám nemusí len vbehnúť do cesty, aby vám spôsobilo škodu. Nemalé poškodenie vozidla môže spôsobiť aj nevítaná zvieracia návšteva. Práve chladné zimné večery pobádajú kuny a rôzne hlodavce, aby hľadali teplý prístrešok. Medzi jedny z obľúbených útočísk patria práve automobily. Bohužiaľ pre ich majiteľov, návšteva kuny často končí pomerne závažnými škodami, ktoré dokážu vyradiť z prevádzky aj nové auto. Usadením kuny v teplom motorovom priestore to väčšinou nekončí. Kuna s chuťou rozhryzie na čo príde, takže vás jej návšteva môže vyjsť pekne draho. V lepšom prípade to odnesú iba gumové časti vozidla, v horšom prípade sa po takej nič netušenej návšteve môže jedného dňa stať, že už svoje auto nenaštartujete. Nejde však len o kuny, do motora rady lezú aj veveričky alebo potkany.

Ako kunu odradiť od vyčíňania pod kapotou vášho auta?

V prvom rade je potrebné upozorniť, že kuna je zákonom chránený živočích, preto neodporúčame používať akékoľvek pasce, ktoré by jej mohli ublížiť. Jedinou možnosťou, ako sa jej teda zbaviť, je odohnať ju od auta. Na internete nájdete niekoľko zaručených rád, ako odradiť kunu od návštevy vášho automobilu. S ich účinnosťou je to už o niečo horšie. Kuny sú totiž pomerne chytré stvorenia, a tak skôr alebo neskôr zistia, že pripravené nástrahy ich zase až tak neohrozujú, ako sa na prvý pohľad môže zdať, a skôr či neskôr sa vrátia.

Garáž ako najspoľahlivejšie riešenie?

Ako prvá možnosť ochrany pred nezvaným nájomníkom sa prirodzene ponúka garáž. Lenže nie každý má tú možnosť a okrem toho ani v nej nemáte úplne vyhrané. Kune stačí medzera s priemerom 6 centimetrov, a tak sa môže stať, že ju ani garáž nezastaví.

Pachový ohradník

Ako účinná ochrana proti kunám sa osvedčil pachový ohradník. Je to ekologický spôsob ochrany obydlia alebo automobilov pred kunami. Auto vám síce nebude voňať práve po konvalinkách, ale koncentrát, ktorý obsahuje pachové stopy, kunu spoľahlivo odoženie a zabráni jej v páchaní ďalšej škody. Pachový ohradník sa aplikuje len v motorovej časti vozidla, kde sa kuna schováva najčastejšie.

Elektronický plašič

Ďalšou možnosťou ochrany sú elektronické plašiče. A to buď akustické, ktorých tón počuje aj človek, alebo ultrazvukové, ktoré ľudské ucho nepočuje. Ich výhodou je, že neustále menia frekvencie, aby si na ne kuny nezvykli. Príjemným bonusom navyše je, že odpudzujú aj ďalšie hlodavce, ako sú potkany a myši.

Vyskúšajte babské rady

Okrem elektronických vychytávok môžete v boji proti kunám vyskúšať aj babské rady. Medzi najčastejšie odporúčané odpudzovače patria napríklad ľudské vlasy alebo mačacie či psie chlpy. Hovorí sa totiž, že kunu odrádza prítomnosť mačky alebo psa v blízkosti vozidla, hlavne teda ich pach. Ideálne je preto zabaliť väčší chumáč vlasov alebo chlpov do silónovej pančuchy či ponožky a tú dať do motorového priestoru. Pozor na dodržanie dostatočnej vzdialenosti od horúcich častí motora, aby nehrozilo ich zapálenie. Ďalšou možnosťou je pokvapkanie izolačnej výstelky citrusovým olejom, voňavým tekutým mydlom alebo parfumom. Zaujímavým, a údajne naozaj spoľahlivým odpudzovačom, je trus mačkovitých šeliem (levov a tigrov). Potvrdzuje to zvýšený dopyt, s ktorým sa ľudia často obracajú na zoologické záhrady.

Poistenie poškodenia vozidla zvieraťom

Dobrou správou je, že sa proti takémuto poškodeniu dá aj poistiť. V základnom balíčku povinného poistenia ho väčšinou nenájdete. Poistenie poškodenia vozidla zvieraťom býva niekedy súčasťou havarijného poistenia, ak ho však nemáte, stojí za zváženie, či si zaň nepriplatiť. Rozhodne vás to vyjde lacnejšie než oprava a následný servis rozhryzených káblov. Špeciálne pripoistenie, ktoré ponúka väčšina poisťovní k povinnému zmluvnému poisteniu, kryje škody auta spôsobené akýmkoľvek zvieraťom.

 

Nechajte si skontrolovať stav auta

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru