Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Kúpili ste auto so stočeným tachometrom? Nenechajte to len tak

Kúpite ojazdené auto, ale niečo sa vám na ňom nezdá? Zvažujete, či s ním ísť do servisu, aby sa naň pozreli? Najskôr sa pozrite do aplikácie, ktorú zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, koľko má najazdených kilometrov, a až potom sa púšťajte do nákladnejšej kontroly. A nebojte sa. Ak ste kúpili ojazdené auto so stočeným tachometrom, môžete sa brániť. Poradíme vám, ako to urobiť.

Tachometer na aute

Nenechajte si vnútiť ojazdené auto, ktoré má stočený tachometer o tisíce kilometrov. Aj po podpise kúpnej zmluvy sa môžete brániť.

Kontrola tachometra online

Ministerstvo dopravy a výstavby SR zriadilo Register prevádzkových záznamov vozidiel, ktorý obsahuje databázu s údajmi o stave tachometrov áut z poslednej technickej kontroly a ďalšie informácie. Je praktický hlavne pre tých, ktorí kupujú ojazdený automobil. Môžete si jednoducho overiť, či nemá znížený počet najazdených kilometrov. Stačí, keď do kolónky zadáte VIN (výrobné identifikačné číslo) a zobrazia sa informácie o stavoch počítadla prejdenej vzdialenosti vozidla – tachometra. 

Aplikácia zobrazuje hodnoty zistené na tachometri pri technických prehliadkach vozidla na staniciach technickej kontroly a staniciach merania emisií a nemusí odrážať bezprostredne aktuálny celkový stav najazdených kilometrov, ktorý môže byť často dokonca zavádzajúci. Ak totiž kupujete vozidlo zo zahraničia, či už benzínové, alebo dieselové, a niekto na ňom stočil tachometer pred prvou slovenskou STK, veľa sa toho nedozviete.

Kde nájdem VIN?

Rovnako ako veľa ďalších dôležitých údajov nájdete aj „rodné číslo” vášho vozidla v technickom preukaze. Na novších autách nájdete VIN číslo pod čelným sklom v ľavom dolnom rohu. Ďalej aj na výrobnom štítku auta (v motorovom priestore, alebo na bočnom stĺpiku pri dverách vodiča či spolujazdca) a v motorovom priestore na niektorej z nosných častí karosérie. Veľa áut má VIN číslo aj na podlahe, keď sa pozriete pod koberec na mieste spolujazdca.

Oplatí sa zaplatiť za kontrolu tachometra?

Ak kupujete ojazdené auto zo zahraničia, máte pochybnosti, alebo ste len radi dôslední, existuje spôsob, ako naozaj dôkladne preveriť jeho najazdené kilometre. Ide ale o platenú službu. Existuje niekoľko spoločností, ktoré sa u nás zaoberajú kontrolou VIN. Preverujú záznamy z kontrol STK a autoservisov, hlásenia poistných udalostí týkajúcich sa vozidla a poskytujú veľa ďalších dôležitých informácií. Cena takej kontroly sa pohybuje okolo 500 Kč.

Čo robiť, keď ste kúpili ojazdené auto so stočeným tachometrom?

Ak sa rozhodnete nad stočeným tachometrom len mávnuť rukou, budete mať veľký problém. Ak totiž neviete, koľko má auto najazdených kilometrov, môžu byť jeho komponenty opotrebované oveľa viac, než reálne očakávate. Nehoda alebo porucha potom na seba  nemusia nechať dlho čakať.

Ak vám teda spadne do lona auto so stočeným tachometrom, obráťte sa na predajcu. Predaj vozidla s nepravdivou informáciou týkajúcou sa počtu najazdených kilometrov je nelegálny a existuje niekoľko spôsobov, ako sa môžete brániť.

Pri výbere nového vozidla odporúčame aj kontrolu pneumatík. Nie je síce problém kúpiť si nové kvalitné pneumatiky, ale príliš ojazdený dezén vám môže naznačiť, ako sa predchádzajúci majiteľ o vozidlo staral.

Kedy môžete odstúpiť od zmluvy

Keď je rozdiel malý, môžete požadovať zľavu z kúpnej ceny. Keď je rozdiel veľký, máte právo odstúpiť od kúpnej zmluvy, pretože ide o jej závažné porušenie. Predávajúcemu totiž muselo byť jasné, že keby ste mali pravdivú informáciu o počte najazdených kilometrov, daný automobil by ste si vôbec nekúpili.

Máte v kúpnej zmluve uvedené, že bazár alebo predajca nezodpovedá za chybne uvedený počet najazdených kilometrov? Nenechajte sa odradiť, takáto zmluvná podmienka je neplatná, pretože ju zákon zakazuje. Vytrvajte a uvidíte, že všetko dobre dopadne.

Nezabúdajte si tiež skontrolovať, či má vaše nové auto v poriadku pneumatiky a či majú dosť hlboký dezén. Ak nie, obráťte sa na nás a vyberte si z tisícov pneumatík, ktoré máme na sklade.

 

Potrebujem spoľahlivé pneumatiky

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

Nahoru