Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Lacnejšie protektory miesto nových pneumatík: vyplatia sa?

Potrebuje váš štvorkolesový miláčik nové obutie? Nie každému sa chce investovať do nových a často aj drahých pneumatík. Vyplatí sa ale pozerať iba na cenu a kúpiť miesto nových pneu protektor? Tejto otázke sme venovali nasledujúci článok.

Čo je to ten protektor?

Protektory sú najlacnejšie „nové“ pneumatiky, ktoré sa na trhu dajú zohnať. Nové v uvozovkách preto, že v skutočnosti sa jedná o pneumatiky repasované. Vyrábajú sa z použitých pneumatík za pomoci overených technologických postupov.

Aj takto môže vyzerať opotrebovaná pneumatika. U neoverených značiek protektorov nemáte istotu, v akom stave boli pôvodné pneu.

Ojazdená pneu s už nevyhovujúcou vzorkou najprv prejde dôkladnou vstupnou kontrolou, podmienkou výroby kvalitného protektoru je precízny výber použitých pneumatík. Pokiaľ pneumatika vyhovuje, za pomoci špeciálneho stroja sa odstraní pôvodný behúň, ku kostre pneu sa prilepí nová zmes a vylisuje sa nový dezén. Nasleduje výstupná kontrola a predaj.

Vyberajte z kvalitných a overených protektorov

Okom laika kvalitný protektor od novej pneu rozoznáte ťažko. Hneď ako však sadnete za volant, rozdiely môžu byť už znateľnejšie. Najväčšie problémy spôsobujú lacné protektory od menej známych výrobcov. Tí pri výrobe často tlačia cenu dolu na úkor kvality. Vďaka povrchovým nepresnostiam a presahom materiálu poznáte nekvalitné protektory na prvý pohľad.

Asi si dokážete predstaviť, čo také nepresnosti urobia s jazdnými vlastnosťami auta. Keď pominieme tie najhoršie scénáre, za nedokonalo guľatú pneumatiku vám nepoďakuje ani váš plechový miláčik. Nejde iba o znížený komfort pri jazde, príliš drncania se naisto podpíše na životnosti tlmičov a ďalších častí nápravy.

Radíme vyhnúť sa tým najlacnejším protektorom oblúkom. Čím nižšie okamžité výdaje na obstaranie nového obutia vynaložíte, tým vyššiu investíciu očakávajte v budúcnosti. Z dlhodobého hľadiska sa tak ako lepšia investícia javia určite kvalitné pneumatiky, aj keď za vyššiu nákupnú cenu.

Protektorovanie je najekologičtejší spôsob recyklácie pneumatík.

Ušetrím nákupom protektora?

Cenový rozdiel medzi novými pneumatikami a kvalitnými protektormi vaša peňaženka väčšinou celkom pocíti. Je však dôležité mať na pamäti, že sa to týka iba vstupnej investície pri obstarávaní obutia pre váš voz. Nové pneumatiky od renomovaného výrobcu, ako je napríklad Barum, vám okrem väčšieho pohodlia a bezpečia pri jazde zaistia rovnako aj dlhodobo bezproblémovú prevádzku – nemusíte tak často investovať do nákupu nových pneu ako v prípade protektorov.

A v prípade, že narazíte na nejakú zaujímavú cenovú akciu, môže sa vám podariť obuť svoje auto novými pneu za čiastku, ktorá sa od ceny protektorov líši v horizonte stokorún.

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru