Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Ladený výfuk, ktorý lichotí silnému stroju

Výfuk nie je len obyčajná rúrka, cez ktorú odchádzajú splodiny z motora. Plní rad úloh od zníženia množstva emisií po obmedzenie hluku, a to pri zaistení optimalizovaného výkonu stroja a uspokojivej spotreby. Nie každému sú však po chuti sériovo montované výfuky, ktoré sú často ťažké a svojím zvukom neuspokoja majiteľa silnej mašiny. Na rad potom prichádzajú ladené výfuky, ktorých výsadou je silný burácavý zvuk, ktorý o vás dá vedieť široko-ďaleko. Ak si ho správne vyberiete, potom sa budete tešiť aj z mierneho navýšenia výkonu alebo odľahčenia motocykla.

Výfuk motorky

Pri výbere ladeného výfuku sa zamerajte predovšetkým na jeho kvalitu. Dobré ladené výfuky sú navrhnuté pre konkrétne typy motoriek, sú optimalizované a pripravené na nenáročnú montáž. 

Chcete ladený výfuk? Potom nešetrite

Ak chcete z hocijakého dôvodu vymeniť pôvodný výfuk za ladený, počítajte s investíciou rádovo v desiatkach tisícov korún. Najlacnejšie typy výfukov nemajú so skutočne ladenými výfukmi veľa spoločného. Predávajú sa ako univerzálne a nikto ich v podstate neladil, a tak v praxi výkon skôr znížia a očakávaný zvuk spravidla neprinesú.

Kvalitný ladený výfuk je navrhnutý pre konkrétny typ motorky a často aj model, je optimalizovaný a pripravený na nenáročnú montáž. Aby sa efekt výmeny výfuku ukázal v plnej miere, je okrem toho treba zveriť mašinu do rúk odborníkov, ktorí vykonajú na motorovej brzde meranie výkonu a prípadne spriechodnia sanie motora tak, aby bol optimalizovaný celý spalinový systém.

Ladené výfuky sa vyrábajú z rôznych materiálov

Ešte na prelome storočia si výrobcovia motocyklov nerobili veľké starosti s tým, ako má výfuk vyzerať. Dnes je to už trochu inakšie. Moderné mašiny už v sériovom vyhotovení obsahujú dizajnové výfuky vyrobené z ušľachtilých materiálov, ktoré bežných majiteľov určite neurazia. Ak sa vám aj napriek tomu nepáči tvar alebo celkový vzhľad výfuku, estetický problém ľahko vyriešite výmenou koncovky.

Ladené výfuky sa vyrábajú z rôznych materiálov od oceľových cez nerezové, hliníkové, titánové po karbónové. Práve karbónové sú obľúbené, a to vďaka absorpčným vlastnostiam a zaujímavému vzhľadu. Vyžadujú však pravidelnú údržbu a špeciálnu starostlivosť. V opačnom prípade hrozí zvýšenie hlučnosti, zníženie výkonu a nevratné prepálenie koncovky.

Montážou kvalitného ladeného výfuku svoju mašinu odľahčíte

Jednou z výhod ladených výfukov býva ich nízka hmotnosť, vďaka ktorej môžete svoju mašinu odľahčiť až o niekoľko kilogramov. Pretože sa výfuk spravidla nenachádza na najvhodnejšom mieste vzhľadom k ťažisku stroja, je zníženie hmotnosti výfuku určite potrebné.

Ovládateľnosť stroja sa zlepší, je však jasné, že na jazdné vlastnosti bude mať v porovnaní s pneumatikami na motorku len minimálny vplyv. Preto platí, že ladený výfuk a všetko s ním spojené má cenu riešiť až vtedy, keď sú ostatné konštrukčné prvky motorky na špičkovej úrovni. Výber vhodných pneumatík vám uľahčia nezávislé testy pneumatík, v ktorých sú porovnávané rôzne parametre a jazdné vlastnosti na suchej a mokrej vozovke.

Burácavý zvuk motora môže na dlhšej ceste prekážať

Najčastejším dôvodom, prečo sa majitelia motocyklov rozhodujú obstarať si ladený výfuk, je zlepšenie zvuku motora. Sériovo dodávané výfuky motor niekedy až príliš odhlučnia a zvuk sploštia. S kvalitne navrhnutým ladeným výfukom bude vašu motorku počuť široko-ďaleko, zvuk motora bude plný a vyvážený. Ak však na mašine vyrážate na dlhšie cesty alebo sa chystáte na dovolenku na motorke, mohla by vás nadmerná hlučnosť po nejakom čase začať obťažovať. Dobre si preto rozmyslite, či je burácavý motor, ktorý bude počuť nielen vaše okolie, ale aj vy, pre vás naozaj žiaduci.

Keď už ladený výfuk, tak homologovaný

Ak sa rozhodnete obstarať si ladený výfuk na motorku, vyberte si homologovaný typ. Bez problémov s ním prejdete na STK a nebudete sa musieť báť prípadných cestných kontrol. Ak vám bude výfuk montovať odborná firma, trvajte na odovzdaní kartičky s homologizáciou a vozte ju neustále so sebou s ďalšími dokladmi. Práve ladený výfuk môže strážcov zákona pekne dráždiť a budú sa mu chcieť pozrieť na zúbok. Keď sa pri kontrole preukážete potvrdením o homologizácii výfuku, budete mimo obliga.

Výmena pôvodného výfuku za ladený je jednou z možností, ako zlepšiť svoju motorku. Oplatí sa však len v prípade, že výfuk bude kvalitný, navrhnutý pre konkrétny typ motocykla a správne nastavený spoločne so saním. Či vám investícia stojí za zmenu vzhľadu, dosiahnutie burácavého zvuku a možno mierne zvýšenie výkonu, necháme už na vás.

 

Vybrať kvalitné pneumatiky na motorku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru