Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Majú pneumatiky vplyv na spotrebu paliva?

Pneumatiky sú dôležitou súčasťou vozidla, ktorá ovplyvňuje jeho jazdné vlastnosti aj spotrebu paliva. Ich valivý odpor má totiž zásadný vplyv na to, koľko litrov benzínu alebo nafty spotrebujete na 100 kilometrov. V tomto článku vám preto poradíme, ako si vybrať správne pneumatiky, ktoré budú šetrné k životnému prostrediu aj k vašej peňaženke, a ako s nimi správne zaobchádzať.

Výber pneumatík s ohľadom na spotrebu palivaSpotrebu pohonných hmôt ovplyvňuje valivý odpor pneumatík, ale aj ich nahustenie alebo veľkosť.

Pneumatiky sú jediným kontaktným bodom medzi vozidlom a vozovkou. Preto je dôležité, aby mali čo najlepšiu priľnavosť a stabilitu. To však znamená aj vyšší valivý odpor, ktorý zvyšuje spotrebu paliva. Vplyv na spotrebu však majú aj ďalšie faktory, napríklad štýl jazdy, množstvo nákladu alebo to, akú ťažkú máte nohu na plyne. Poďme sa pozrieť na tie najdôležitejšie premenné.

Valivý odpor pneumatík

Jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich spotrebu benzínu alebo nafty je valivý odpor pneumatík. Je to sila, ktorá pôsobí na pneumatiku vo chvíli, keď sa pohybuje (valí sa) po ceste. Čím menšou časťou sa pneumatika dotýka vozovky, tým menší je aj valivý odpor. Aké aspekty ho ovplyvňujú?

 

  • Profil pneumatíkčím širšie sú pneumatiky, tým väčšia je ich styčná plocha s vozovkou a tým väčší je aj valivý odpor. Preto to radšej s tuningom nepreháňajte a vyberte si pneumatiky, ktoré zodpovedajú rozmerom uvedeným v technickom preukaze vozidla.
  • Tlak v pneumatikách – čím nižší je tlak v pneumatikách, tým viac sa deformujú a zväčšuje sa ich styčná plocha s vozovkou. Ak sú pneumatiky podhustené len o 0,1 baru, podľa odborníkov sa zvýši spotreba paliva o 1 %. Preto dodržujte hodnoty tlaku v pneumatikách, ktoré predpisuje každý výrobca pre konkrétny model vozidla. Nájdete ich na bočnom stĺpiku dverí alebo na vnútornej strane uzáveru nádrže.
  • Zloženie pneumatíkmateriál, z ktorého sú pneumatiky vyrobené, má tiež vplyv na valivý odpor. Niektoré materiály majú nižšie trenie ako iné a valivý odpor tak znižujú. Je to napríklad silika (oxid kremičitý), ktorá navyše zlepšuje brzdné vlastnosti.

Pri výbere pneumatík pomôže energetický štítok

Od roku 2012 sú výrobcovia povinní dodávať na európsky trh pneumatiky s energetickým štítkom. Ten informuje spotrebiteľov o palivovej efektivite (valivom odpore), brzdnom účinku na mokrej vozovke alebo o hlučnosti pneumatík. Valivý odpor sa na štítku označuje písmenami od A do E, pričom A znamená najnižší valivý odpor a najnižšiu spotrebu paliva.

Rozdiel medzi jednotlivými triedami na stupnici je približne 0,1 l/100 km. Ak teda jazdíte na pneumatikách s valivým odporom triedy A, v porovnaní s triedou E môžete ušetriť asi 0,5 – 1 l pohonných hmôt na 100 km. Čo už je za rok slušná suma.

Od mája 2021 platí nový systém štítkovania pneumatík. Ako štítky vyzerajú? >>

Nahustenie pneumatík na správny tlak

Pravidelne kontrolujte tlak v pneumatikách, najlepšie raz za mesiac alebo pred každou dlhšou cestou a za studena.

Ako sa starať o pneumatiky, aby sa nezvyšovala spotreba

Správna údržba pneumatík je dôležitá na predĺženie ich životnosti a zníženie spotreby paliva. Okrem pravidelnej kontroly tlaku dbajte hlavne na ich sezónnu výmenu. Zimné pneumatiky sa vyrábajú z mäkšej zmesi a ich používanie pri vyšších teplotách vedie k podstatnému zvýšeniu spotreby. Zároveň sa zhoršujú aj jazdné vlastnosti, napríklad sa predlžuje brzdná dráha. Jazdiť na zimných pneumatikách v lete sa preto neoplatí.

Pri každej výmene pneumatík tiež nechajte kolesá vyvážiť. Pri výmene v pneuservise by to malo byť samozrejmé, ale ak si sami meníte kolesá zo zimných na letné (a naopak), na vyváženie sa objednajte do servisu. Nepodceňujte ani pravidelné nastavenie geometrie, ktoré vám zabezpečí rovnomerné opotrebovanie pneumatík, lepšiu ovládateľnosť vozidla a nižšiu spotrebu.

Chyby geometrie kolies odhalíme za minútu vďaka špičkovej technológii Hunter. >>

Ako jazdiť ekonomicky

Nechceme nikomu zasahovať do šoférovania, ale ak vám nie je ľahostajný stav životného prostredia a vášho bankového konta, prečítajte si ešte tieto 2 užitočné tipy. Na spotrebu benzínu a nafty má totiž vplyv nielen výber a údržba pneumatík, ale aj váš štýl jazdy.

  • Jazdite pokojne a plynule. Štýl jazdy brzda – plyn je zbytočný, pretože zvyšuje spotrebu paliva a opotrebovanie pneumatík, nehovoriac o stresovaní spolujazdca. Snažte sa predvídať a prispôsobte rýchlosť danej situácii vrátane dodržiavania bezpečnej vzdialenosti od ostatných vozidiel.
  • Nižšia rýchlosť = väčší dojazd. Čím rýchlejšie jazdíte, tým viac sa to prejaví na obsahu vašej nádrže. Každých 10 km/h navyše znamená asi o 10 % vyššiu spotrebu paliva. Dodržujte preto rýchlostné limity, dvojnásobne sa vám to vráti.

Správne zvolené pneumatiky môžu ušetriť až 20 % paliva. Výrobcovia pneumatík sa snažia znižovať hodnotu valivého odporu, ale niekedy to môže byť na úkor iných jazdných vlastností. Ak nechcete šliapnuť vedľa, riaďte sa pri výbere testami pneumatík alebo sa obráťte na našich AZ pneu špecialistov, ktorí vám radi poradia.

 

Vybrať si kvalitné a osvedčené pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru