Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Máte odpruženie motorky prispôsobené na mieru?

Každý majiteľ motocykla, či už ide o pretekára, víkendového jazdca, cestovateľa alebo toho, kto používa motorku na cestu do práce, musí dbať na perfektný stav odpruženia motorky. Motocyklové tlmiče dostávajú zabrať a ich zlý stav sa prejavuje zhoršenými jazdnými vlastnosťami motorky. Pravidelná údržba a servis tomu však účinne predchádza.

Servis motocyklových tlmičov

Tlmiče majú zásadný vplyv na jazdné vlastnosti motorky. Ak ich stav podceníme, vystavujeme sa riziku, ktoré sa nám zvlášť na horšej vozovke môže vypomstiť.

Odpruženie motorky má zásadný vplyv na jazdné vlastnosti

Funkčné odpruženie motorky pozitívne ovplyvňuje nielen komfort pri jazde, ale predovšetkým má kľúčovú úlohu pri brzdení a ovládaní motocykla. Ak stratia motocyklové tlmiče a celý systém odpruženia optimálny výkon, dochádza tiež k nedostatočnému kontaktu pneumatiky s asfaltom. Keď k tomu pripočítate zhoršené podmienky na mnohých slovenských cestách, ide o nezanedbateľné ohrozenie bezpečnosti pri jazde

Ako často kontrolovať odpruženie motorky a motocyklové tlmiče?

Motocykle na motokros alebo na pretekanie samozrejme vyžadujú častejšiu kontrolu a servis podľa intenzity tréningov, ale aj jazda po asfalte má vplyv na motocyklové tlmiče. Údržba odpruženia motorky by mala byť vykonaná po najazdení každých približne 20 000 kilometrov, v prípade sviatočných jazdcov potom raz za dva až tri roky. Výmena oleja do tlmičov by mala byť pri bežnej kontrole samozrejmosťou, ale nejde zďaleka o jediný úkon, ktorý je treba urobiť pre správnu funkciu odpruženia motorky.

Servis odpruženia motorky

Ak si vyberiete na kontrolu a údržbu odpruženia motorky kvalitný servis, môžete sa spoľahnúť, že úprava a nastavenie bude prispôsobené priamo vám na mieru. Zohľadňuje sa váha a výška jazdca, prípadne aj štandardného nákladu, a tiež štýl jazdy a povrch, na ktorom sa s motorkou najčastejšie pohybujete. 

Prečítajte si tiež: Ako prepraviť motorku do servisu?

Samozrejmosťou by malo byť kompletné rozobratie a vyčistenie všetkých súčiastok, výmena opotrebovaných komponentov, oleja do tlmičov a kontrola tesnosti. Kvalita použitého oleja je veľmi dôležitá, rovnako ako jeho pravidelná výmena. Časom totiž stráca svoje prirodzené vlastnosti a zanáša sa nečistotami, ktoré spôsobujú stratu výkonu odpruženia motorky.

K dokonalému stavu vozidla patria aj pneumatiky. Zvlášť v prípade motocykla, kde aj malé pošmyknutie môže mať fatálne následky, sa potrebujete na pneumatiky maximálne spoľahnúť, preto pri ich výbere dbajte určite na kvalitu.

 

 

Zdroj obrázka: Depositphotos.com

Nahoru