Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

MOTOSALON 2020: zoznámte sa s víťazmi ankety Motocykel roka!

Dlho očakávaný brniansky MOTOSALON je za nami. Okrem bohatého sprievodného programu a mnohých noviniek v oblasti motocyklov aj príslušenstva predstavil víťazov obľúbenej ankety Motocykel roka. Práve vyhlásenie výsledkov bolo hlavným bodom programu sobotného večera. Aké motocykle uspeli v jednotlivých kategóriách a ktorý sa stal absolútnym víťazom? Poďme sa na výsledky pozrieť podrobnejšie.

Víťaz MOTOSALONU 2020

V tomto roku bola bezpochyby najviac ovenčená vavrínmi Honda a jej skvelé stroje.

V ankete Motocykel roka hlasuje široká verejnosť

Anketa Motocykel roka je neoddeliteľnou súčasťou každoročného MOTOSALONU, ktorý sa koná na brnianskom výstavisku. Na rozdiel od iných súťaží v nej nehlasuje odborná porota, ale široká verejnosť. Ide o rozsiahly prieskum medzi priaznivcami jednostopových vozidiel, ktorého výsledky sú dôležité aj pre samotných výrobcov motocyklov. Do hlasovania v ankete Motocykel roka 2020 sa zapojilo takmer 15 tisíc hlasujúcich, ktorí dali hlas niektorému z 33 modelov motocyklov rozdelených do piatich kategórií.

Absolútnym víťazom sa stáva…

Bez zbytočného napínania vás zoznámime s víťazom v kategórii „Endurá vrátane cestných“ a súčasne s absolútnym víťazom. Tým sa stal model Africa Twin Adventure Sports od Hondy, ktorý už dlhšiu dobu dosahuje úspechy medzi motocyklistami. Japonský výrobca s týmto modelom zabodoval aj v roku 2018, kedy tiež získal titul absolútneho víťaza súťaže Motocykel roka.

Hondu Africa Twin Adventure Sports netreba dlho predstavovať. Ide o silný stroj, ktorý ponúka dokonalú výbavu na dlhé cesty. Vyznačuje sa prepracovanou aerodynamickou kapotážou, výškovo nastaviteľným čelným štítom a mnohými technologickými vychytávkami. Uveďme napríklad možnosť elektronického nastavenia odpruženia počas jazdy, vybavenie dotykovým TFT displejom alebo duálne LED svetlomety s denným svietením a svetlá pohyblivé v závislosti od vedenia motorky.

Je potrebné zdôrazniť, že nový model pre rok 2020 je silnejší a ľahší ako predchádzajúca verzia. Už v štandardnej výbave je k dispozícii rad asistenčných systémov. Japonský výrobca si dal na inováciách veľmi záležať a ocenili to nielen odborníci, ale aj verejnosť.

Cestný motocykel roka 2020 zaujal množstvom inovácií

Musíme uznať, že sa Honde v tomto ročníku ankety Motocykel roka naozaj darilo. Nielenže sa stala absolútnym víťazom celej ankety, ale obsadila prvé miesta aj v dvoch ďalších samostatných kategóriách. V kategórii cestných motocyklov zvíťazil jej klenot HONDA CBR1000RR-R FIREBLADE SP, ktorý je zrodený pre pretekanie. O novej verzii sme vás informovali už v súvislosti s motocyklovými novinkami pre rok 2020 a žasli sme nad výkonom motora 160 kW pri 14,5 tisícoch otáčkach za minútu.

Aj v tomto prípade má výrobca na svojom konte veľa technologických vychytávok a inovácií. Uveďme napríklad riadenie kontroly rozjazdu a preklzávania kolies na rýchle rozjazdy alebo najnovšie monoblokové radiálne strmene Brembo Stylema, ktoré zaisťujú neuveriteľnú brzdnú silu. Fireblade od Hondy patrí aj dnes medzi najlepšie cestné motocykle a názor verejnosti to rozhodne potvrdzuje.

Honda uspela aj v kategórii skútrov

V ankete Motocykel roka 2020 však mali svoje miesto aj podstatne slabšie stroje. Aj v kategórii „Skútre a mopedy“ zvíťazil stroj od Hondy, a to model HONDA SH125i. Nie je to žiadnym prekvapením. Tento skúter so štvorvalcovým motorom s maximálnym výkonom 9,2 kW patrí medzi najobľúbenejšie modely v celej Európe. Len v roku 2018 sa ich predalo skoro 19 tisíc a ďalší rok záujem rástol. Modelový rad z roku 2020 má upravený dizajn, zdokonalený motor s lepšou akceleráciou a nižšou spotrebou paliva. Je to skrátka ideálny skúter vhodný do rušnej mestskej premávky.

V ankete zabodovali Ducati aj Harley-Davidson

V kategórii „Naked bikes“ zažiarila motorka talianskej značky Ducati, konkrétne model STREETFIGHTER V4S. Ide o nový modelový rad s výkonným štvorvalcovým motorom, ktorý nadväzuje na Panigale V4. Motorku môžeme vnímať ako supersport bez kapoty a so širšími riadidlami. Je to skrátka moderný naháč, ktorému sa dá ťažko konkurovať.

Víťazom poslednej kategórie „Klasik vrátane chopperov a cruiserov“ sa stal Harley-Davidson s modelom Low Rider® S. Tento nový zatmavený cruiser je agresívny ako na pohľad, tak pri jazde. Vaše srdce si získa už iba kvôli jedinečnému zvuku motora Milwaukee-Eight 114.

Zvažujete nákup niektorého z modelov, ktoré sa umiestnili v ankete Motocykel roka 2020? V tom prípade nepodceňte nákup kvalitných motocyklových pneumatík, ktoré majú veľký vplyv na jazdné vlastnosti stroja. Vyberte si z širokej ponuky motocyklových pneumatík a pozrite sa aj na najnovšie výsledky testov pneumatík, ktoré vám uľahčia výber.

 

Kúpiť si poriadne motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru