Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Na čo sa zamerať pri kúpe zimných pneumatík?

Zimné pneumatiky sú dôležitou súčasťou výbavy auta pre bezpečnú a pohodlnú jazdu v chladnom počasí. Pri ich kúpe je dôležité venovať pozornosť niekoľkým základným parametrom, ktoré ovplyvňujú výkon a bezpečnosť. Prečítajte si, ktoré to sú, a kedy sa oplatí siahnuť po celoročnej alternatíve.

Zimné pneumatiky s hrotmi

Hĺbka dezénu zimných pneumatík by mala byť aspoň 4 mm. V záujme vašej bezpečnosti však neodporúčame, aby boli pneumatiky ojazdené na minimum.

Zimné pneumatiky sa zásadne líšia od letných pneumatík

Tým najpodstatnejším, čo odlišuje zimné pneumatiky od letných, je dezén a zloženie. Zimné pneumatiky majú jednosmerný dezén s výraznou vzorkou a tisíckami drobných drážok, ktoré odvádzajú vodu a kašovitý sneh. Zároveň sú mäkšie a obsahujú väčšie množstvo prírodného kaučuku. A práve všetky tieto aspekty zabezpečujú lepšie jazdné a brzdné vlastnosti na snehu, zľadovatenom aj mokrom povrchu. Zimné pneumatiky by mali mať v ideálnom prípade hĺbku dezénu minimálne 4 mm na všetkých štyroch kolesách.

Vyberte si správny rozmer pneumatík

V technickom preukaze vášho vozidla nájdete okrem iného aj informácie o základnom rozmere pneumatík, s ktorým auto zišlo z výrobnej linky. Zároveň sú tam však uvedené aj informácie o alternatívnych rozmeroch pneumatík, do ktorých môžete vaše auto pokojne obuť. Ak si dokážete vybrať z týchto rozmerov, nemusíte nič riešiť.

Ak sa však rozhodnete pre rozmer pneumatík, resp. diskov, ktoré nie sú zapísané v technickom preukaze, musíte si ho tam nechať dodatočne zapísať na dopravnom inšpektoráte. Ak by totiž policajt pri náhodnej kontrole zistil nezrovnalosti medzi rozmermi pneumatík na aute a tými, ktoré sú zapísané v technickom preukaze, mohli by ste dostať prinajmenšom pokutu.

Rozhodujúce sú aj indexy nosnosti a rýchlosti

Hmotnostný index (alebo aj index nosnosti) a index rýchlosti udávajú, akej záťaži, resp. rýchlosti je každá jednotlivá pneumatika uspôsobená. Mali by ste používať pneumatiky s rovnakým alebo vyšším indexom nosnosti, inak porušujete predpisy a ohrozujete (nielen) svoju bezpečnosť.

Rýchlostný index závisí od dezénu. Zimné pneumatiky môžu mať rovnaký alebo nižší index, zatiaľ čo v prípade letných pneumatík je to naopak – môžete mať pneumatiky s rovnakým alebo vyšším indexom, ako je uvedené v technickom preukaze. Preto sa pri výbere nových pneumatík vždy riaďte týmito indexmi, aby ste vedeli, ktoré sú vhodné pre vaše auto.

Profesionálne vyvažovanie kolies v pneuservise

Či už si kolesá na zimu vymeníte sami, alebo jazdíte prezuť do pneuservisu, nikdy nezabudnite na vyváženie.

Celoročné pneumatiky? Úsporný kompromis, ale len pre niekoho

Jazdíte v oblastiach s miernymi zimami a minimálnymi výkyvmi počasia? Potom sú pre vás vhodnou alternatívou celoročné pneumatiky. To ale Slovensko rozhodne nie je. U nás teploty neraz klesajú zo dňa na deň aj o desiatky stupňov a väčšina mesiacov je dlhodobo pod desiatimi stupňami. Veľké teplotné rozdiely či už medzi dňom a nocou, alebo medzi rôznymi časťami Slovenska, robia tieto pneumatiky u nás prakticky nevhodnými na celoročné používanie.

Majú totiž kratšiu brzdnú dráhu a v mrazivom počasí vás na cestách neochránia tak, ako klasické zimné pneumatiky. Ak však patríte len k takzvaným víkendovým vodičom a jazdíte najmä cez deň v meste, potom sú celoročné pneumatiky pre vás ako stvorené.

Prečítajte si tiež: Aké sú (ne)výhody celoročných pneumatík a ako si vybrať tie správne? >>

Nešetrite na vyvážení kolies

Šetriť na nesprávnych miestach sa nevypláca. Preto si pri prezúvaní pneumatík na zimu (a na leto) nezabudnite nechať vyvážiť kolesá. Pri výmene pneumatík v profesionálnom pneuservise je táto služba samozrejmosťou.

Pri používaní pneumatík sa totiž mení ich ťažisko a aj nepatrné dlhodobé vibrácie nevyvážených kolies výrazne zvyšujú opotrebovanie nápravy auta, resp. celého podvozka. Nevyváženosť môže byť aj dôsledkom jazdy na nerovnomerne opotrebovaných pneumatikách, čo úzko súvisí so zlým nastavením geometrie. Preto si pre istotu aspoň raz ročne nechajte nastaviť geometriu kolies.

Prezúvanie spríjemnia dve súpravy diskov

Aj keď sa vám dve sady ráfikov môžu zdať ako úplná zbytočnosť, mnoho motoristov by si bez nich už zmenu ročných období ani nedokázalo predstaviť. Vďaka používaniu dvoch súprav diskov totiž šetríte nielen svoje pneumatiky, ale aj svoje nervy a peňaženku. Nemusíte totiž platiť za obúvanie a vyzúvanie pneumatík. Jednu súpravu diskov nechajte výlučne pre letné pneumatiky a druhú pre zimné. Vďaka tomu sa vyhnete aj mechanickému poškodeniu pneumatík, ktoré spôsobuje časté prezúvanie.

Prečítajte si tiež: Ako si správne vybrať disky na auto? >>

Vašim zimným pneumatikám už pomaly odzvonilo a hľadáte nové? Vyberte si v e-shope AZ pneu. V našej ponuke nájdete osvedčené pneumatiky všetkých značiek – od prémiových tried až po ekonomické.

 

Vybrať si nové zimné pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru