Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Najvzácnejšie motorky na svete: 5 mašín, ktoré vlastní len pár vyvolených

Vzácne motocykle sa stali vyhľadávaným artiklom mnohých zberateľov. Väčšina z nás sa na mašinách, ktoré existujú len v niekoľkých exemplároch, asi nikdy neprevezie. Môžeme aspoň žasnúť nad ich jedinečnosťou a unikátnosťou, či už ide o zachovalé historické modely, alebo limitované edície zo súčasnosti. Vybrali sme pre vás 5 raritných motocyklov, ktoré patria medzi najvzácnejšie na svete.

Motocykel Harley-Davidson Blue Edition

Na karosérii motocykla Harley-Davidson Blue Edition nájdete 360 diamantov, detaily zdobí namiesto zlatého laku pravé zlato. Fotografia je prevzatá z TheAuto.

Legendárny „Small Tank“ Crocker

Motocykle kalifornskej značky Crocker, ktoré predstavovali klasiku amerických cruiserov, sa v aukčných sieňach neobjavujú až tak často. Slávny výrobca, ktorý ukončil produkciu motocyklov už v roku 1942, zanechal po sebe niekoľko modelov cruiserov, ktoré udávali smer v ďalších desaťročiach.

Patrí medzi ne aj legendárny „Small Tank“ Crocker, ktorý bol charakteristický malou palivovou nádržou z hliníkovej zliatiny. „Small Tank“ z dielne Alberta Crockera z roku 1936 sa nedávno vydražil za viac ako 800-tisíc amerických dolárov. Vzhľadom na unikátnosť motocyklov Crocker je medzi zberateľmi záujem aj o novší variant „Big Tank“ z roku 1939, ktorý sa v aukcii vydražil za 704-tisíc dolárov.

Motocykel Small Tank Crocker 1936

Motocykel Small Tank Crocker z dielne Alberta Crockera z roku 1936 sa nedávno vydražil za viac ako 800-tisíc amerických dolárov. Fotografia je prevzatá zo stránok Mezum Auctions.

Biely tieň z dielne Vincent Black Shadow

Anglické motocykle Vincent Black Shadow vyrábané v rokoch 1948 až 1955 boli vo svojej dobe povestné pre svoj inovatívny dizajn, vysoký výkon a konštrukčnú precíznosť. Úplným unikátom boli tzv. „biele tiene“, teda modely označené ako Vincent White Shadow. Konštrukčne boli rovnaké ako čierne, líšili sa však viditeľnými časťami motora, ktoré neboli klasicky smaltované, ale leštené.

Bielych tieňov sa medzi rokmi 1949 a 1952 vyrobilo iba 15 kusov, už v čase uvedenia na trh tak boli veľmi vzácne. Keď sa niektorý z posledných kusov objaví v aukcii, nie je núdza o veľký rozruch a záujem. Naposledy sa motocykel s lešteným krytom motora vydražil za 434-tisíc dolárov.

Motocykel Vincent White Shadow

Motocyklov Vincent White Shadow sa medzi rokmi 1949 a 1952 vyrobilo iba 15 kusov, už v čase uvedenia na trh tak boli veľmi vzácne. Fotografia je prevzatá z Asprey Collection.

Ducati 750 TT1 – posledný motocykel s motorom od Taglioniho

Pretekársky motocykel TT1 s objemom motora 750 ccm predstavuje silnejšiu verziu slávneho modelu Ducati 600 TT2, ktorý v 80. rokoch zvíťazil na celej čiare na svetovom šampionáte Isle of Man. Motorka Ducati 750 TT1 patrí medzi posledné, na ktorej nájdete motor navrhnutý slávnym talianskym konštruktérom Fabiom Taglionim.

Model je vzácny aj vzhľadom na počet vyrobených kusov, ktorých bolo iba sedem. Značka Ducati doteraz nezverejnila, komu a za koľko TT1 motocykle predala. Možno sa v budúcnosti z ničoho nič objavia v niektorej aukčnej sieni. Medzi zberateľmi bude o ne nepochybne veľký záujem a ceny môžu byť astronomické.

Motocykel Ducati 750 TT1

Motorka Ducati 750 TT1 patrí medzi posledné, na ktorých nájdete motor navrhnutý slávnym talianskym konštruktérom Fabiom Taglionim. Fotografia je prevzatá z Motorcyclespecs.

MV Agusta Brutale 800 RR LH44 od Lewisa Hamiltona

Vzácne exempláre sa v motorkárskom svete objavujú aj medzi novými motocyklami. Zaujímavým počinom je motocykel talianskej firmy MV Agusta, ktorá sa niekoľkokrát spojila so slávnym jazdcom F1 Lewisom Hamiltonom. V roku 2018 predstavila mašinu MV Agusta Brutale 800 RR LH44, ktorá sa pyšní výkonom 140 koní a  quickshifterom umožňujúcim rýchle radenie bez použitia spojky, ktorý je jeden z najlepších na trhu. 

Limitovaná edícia Brutale 800 RR je umeleckým dielom s prepracovanými detailmi, perfektným farebným zladením a návrhom z pera samotného jazdca F1. Motorka je exkluzívna samozrejme aj vďaka obmedzenému počtu 144 vyrobených kusov. Najvzácnejšou motorkou je bezpochyby jedna z prvých vyrobených, ktorá bola upravená na mieru priamo pre Lewisa Hamiltona s ohľadom na jeho telesné proporcie.

Motocykel MV Agusta Brutale 800 RR LH44

Limitovaná edícia Brutale 800 RR je umeleckým dielom s prepracovanými detailmi, perfektným farebným zladením a návrhom z pera Lewisa Hamiltona. Fotografia je prevzatá z Rockwell Cycles.

Najdrahšou motorkou na svete je Harley-Davidson Blue Edition 

Aktuálne najdrahším, najvzácnejším a najluxusnejším motocyklom je Harley-Davidson Blue Edition, ktorý si nechala na zákazku vyrobiť švajčiarska spoločnosť Bucherer vyrábajúca hodinky a šperky. Ide o naozajstné umelecké dielo na dvoch kolesách. O prestavbu s využitím najluxusnejších materiálov sa postarala firma Bündnerbike, ktorá štandardný model Softail Slim S premenila na nepoznanie. Na karosérii motocykla nájdete 360 diamantov, detaily zdobí namiesto zlatého laku pravé zlato. S cenou presahujúcou v prepočte 40 miliónov korún sa tak Harley-Davidson Blue Edition stal najdrahšou motorkou na svete.

Najvzácnejšiu mašinu doma v garáži asi nemáte, ale ak túžite po unikátnom stroji, upravte si motorku. Ak sa budete o svoj motocykel starať, jeho hodnota môže časom rásť. Začnite výberom nových motocyklových pneumatík, ktoré mašinu podržia pevne na ceste a zlepšia vám zážitok z každej jazdy.

 

Vybrať kvalitné motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Mezum Auctions, Asprey Collection, Motorcyclespecs, Rockwell Cycles, TheAuto

Nahoru