Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Nápravy vozidla: Ktorá je tá najlepšia?

Vedeli ste, že správne zvolená a hlavne riadne nastavená náprava má zásadný vplyv na reakciu auta na ceste? Od začiatku svojho vzniku prešli nápravy vozidiel neuveriteľným vývojom. Od tuhých náprav kočiarov a povozov cez prvé vozidlá až po viacprvkové nápravy moderných automobilov Poďte sa s nami pozrieť na jednotlivé druhy náprav. Aké sú ich špecifiká a ktorá náprava je tá najlepšia?

Muž so ženou obzerajú zospodu nápravu auta

Od začiatku svojho vzniku prešli nápravy neuveriteľným vývojom. Dodnes sa na automobiloch používa niekoľko druhov náprav.

Dnešné nápravy moderných osobných automobilov

Náprava je časť podvozku spájajúca kolesá vozidla s rámom alebo s nosnou časťou karosérie, na ktorú sú kladené vysoké nároky, ako je komfort pri jazde, presné vedenie kolies, tzv. geometria, nízke prevádzkové a výrobné náklady či minimálne rozmery. Súčasne musí byť dostatočne pevná, ale pritom čo najľahšia, pretože neodpružená hmota je nežiaduca. Na stav náprav sa zameriavajú aj pravidelné technické kontroly na STK, preto je dobré mať ich v úplnom poriadku.

Tuhá náprava? Najodolnejšia zo všetkých, komfort však pokrivkáva

Tuhá čiže pevná náprava patrí k závislému zaveseniu kolies. To znamená, že obidve kolesá sú na nej pevne spojené, vďaka čomu nedochádza k zmene rozchodu kolies pri prepružení. Jej výhody vyniknú pri jazde v priamom smere, keď si vozidlo zachováva skvelú smerovú stabilitu, problém však môže nastať na rozbitých cestách, najmä pri jazde v zákrutách. Ide o relatívne jednoduchú nápravu, medzi jej výhody patria nižšie náklady na údržbu, pretože neobsahuje čapy ani kĺby. 

Systém tuhej nápravy bol veľmi obľúbený v začiatkoch automobilovej výroby, a to hlavne preto, že bol jednoduchý a lacný. Dnes sa tuhá náprava používa len ako zadná náprava na ľahkých úžitkových a terénnych automobiloch typu pick-up či offroad.

Výkyvná náprava je nenáročná na údržbu

Výkyvné nápravy, alebo tiež polonápravy, majú každé koleso zavesené nezávisle. Umožňujú tak nezávislé prepruženie kolies. Nepriaznivé nárazy obmedzujú len na jedno koleso, ktoré práve prekonáva nerovnosť terénu, a preto je automobil vystavený menším otrasom. Výhodou výkyvnej nápravy je menšia hmotnosť a s tým súvisiaca zmenšená neodpružená hmotnosť, hlavne hnacej nápravy, ktorej najťažšia časť, rozvodovka, je pevne spojená s odpruženými hmotami. 

Jedným z najväčších zabijakov náprav je zlá geometria vozidla, preto sa rozhodne oplatí nechať si ju pravidelne skontrolovať, prípadne nastaviť.

Viacprvková náprava – najlepšia, ale aj najdrahšia

Viacprvková náprava patrí do kategórie tzv. aktívnych náprav, kde je každé koleso zavesené až na piatich rôznych ramenách. Môže byť použitá ako predná aj ako zadná, pričom v obidvoch prípadoch môže byť hnaná aj hnacia. Viacprvková náprava je považovaná za najlepší konštrukčný systém vedenia kolesa a zaisťuje perfektnú stabilitu vozidla v zákrutách. 

Jej konštrukcia a výroba sú bohužiaľ náročnejšie, čo majiteľ vozidla pozná v prípade nutnosti jej opravy, ktorá zaťaží jeho peňaženku oveľa viac ako pri ostatných druhoch náprav. Preto niektorí výrobcovia automobilov nižšej triedy v snahe ušetriť výrobné náklady radšej siahnu po zadnej kľukovej náprave, hoci sa z hľadiska jazdných vlastností nemôže rovnať viacprvkovej náprave.

Odkladanie opravy nápravy sa vám neoplatí

Náprava trpí hlavne jazdou po nerovnom povrchu a výrazne ju opotrebujete aj častým preťažovaním vozidla. Nech si už kúpite akýkoľvek automobil, môže sa vám stať, že zvonku vozidla počujete vŕzganie, lupnutie či klepanie. Alebo sa vám po manévri bude vaše auto ešte päť minút kývať z boka na bok. Ak niečo také pocítite, nastal ten pravý čas odviezť vaše auto do servisu. Včasné zistenie príčiny, napríklad zlej geometrie alebo opotrebovaného tlmiča pruženia, vám ušetrí nemalé peniaze aj oddiali výmenu pneumatík

Okrem toho je potrebné brať do úvahy, že náprava s riadením a brzdami má zásadný vplyv na vašu bezpečnosť za volantom, preto je vo vašom záujme, aby ste ju mali v poriadku. Ak vám prestane fungovať motor a váš automobil bude nepojazdný, „iba“ si znepríjemníte deň volaním odťahovacej služby. Ak sa vám však utrhne čap, môže to spôsobiť vážnu dopravnú nehodu.

Ak sa vám na vašom aute niečo nezdá, neváhajte a dajte si svoje auto skontrolovať profesionálom, ktorí najprv posúdia jeho stav, a potom navrhnú možné riešenie. Navštíviť môžete napríklad náš autoservis AZ pneu v Bratislave.

A pamätajte, že ani s najlepším typom nápravy nie je jazda bezpečná a komfortná, ak máte na pneumatikách ojazdený dezén. V takom prípade neriskujte a kúpte si nové a kvalitné.

 

Vyberte si kvalitné nové pneu

 


Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru