Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Nepodceňujte pravidelnú údržbu motorky počas sezóny

Starostlivosť o motorku by nemala končiť jarným servisom a dôkladným zazimovaním na konci sezóny. Čím častejšie na mašine jazdíte a čím dlhšie cesty absolvujete, tým väčšiu pozornosť by ste mali venovať pravidelnej údržbe. Oplatí sa to! Včasným odhalením problému minimalizujete riziko poruchy počas jazdy a ušetríte na nákladných servisných zásahoch.

Mechanik opravuje motorku

Nezabúdajte na pravidelnú údržbu motorky počas celej sezóny. 

Hladinu oleja skontrolujte pred každou jazdou

Bez motorového oleja na motorke ďaleko nedôjdete. Zbytočne neriskujte zadretie motora – hladinu oleja v rýchlosti skontrolujte pred každou jazdou. Ak sa poškodia tesniace krúžky piesta alebo hriadeľa (gufero), olej sa rýchlo spotrebováva, a tak sa môže stať, že už po pár stovkách najazdených kilometrov budete „na suchu“. Pravidelnou kontrolou eliminujete riziko poškodenia motora a včas odhalíte prípadnú technickú poruchu.

Vzduchový filter udržujte v čistote

Pre bezproblémový proces spaľovania je nevyhnutný prísun čistého vzduchu. Preto je súčasťou motocyklov vzduchový filter, ktorý zabraňuje nasávaniu prachu a nečistôt. Keď jazdíte v prašnejšom prostredí, vyčistenie vzduchového filtra na začiatku sezóny nemusí stačiť. Preto odporúčame, aby ste filter čistili aj počas sezóny.

Vyberte filter a na obe jeho strany naneste špeciálny čistiaci prostriedok. Po niekoľkých minútach začne prípravok pôsobiť a zabezpečí uvoľnenie usadených nečistôt. Keď čistiaci prostriedok zaschne, prepláchnite filter voľne tečúcou vodou a postupne vymývajte špinu. Po opláchnutí vytrepte vodu z filtra a nechajte ho voľne vyschnúť. Nakoniec naneste olej pre vzduchové filtre (vyrába sa v spreji).

Hrubé nečistoty na reťazi sa musia odstrániť

Pravidelnú údržbu si zaslúži aj reťaz, na ktorej sa počas jazdy postupne hromadia nečistoty a prach. Hrubé nečistoty odstráňte pomocou špeciálnej kefy, ktorá dokáže šetrne drhnúť súčasne z troch strán. Po odstránení hrubej špiny nastriekajte čistič reťazí a utrite reťaz do sucha.

Kontrolujte stav motocyklových pneumatík

Vaše motocyklové pneumatiky mohli byť na začiatku sezóny v perfektnom stave, ale po stovkách či tisícoch najazdených kilometrov už môže byť situácia iná. Preto po dlhšej ceste na motorke skontrolujte hĺbku dezénu, a ak guma rýchlo mizne, pripravte sa na kúpu novej súpravy pneumatík. Pri výbere vám pomôžu napríklad nezávislé testy pneumatík.

Stav pneumatík kontrolujte aj pred jazdou. Ak zistíte viditeľné poškodenie v podobe prasklín alebo vrypov, výmenu zbytočne neodkladajte. Pri zastávke na čerpacej stanici tiež z času na čas skontrolujte nahustenie pneumatík a v závislosti od štýlu jazdy a zaťaženia ich dohustite na adekvátne hodnoty. Jazda na nedostatočne nahustených pneumatikách zbytočne oberá stroj o jeho jazdný potenciál a znižujete životnosť pneumatík.

Akumulátor počas sezóny opätovne merajte a dobíjajte 

Moderné silné stroje sa nenaštartujú bez dostatočne nabitého akumulátora. Aby sa predĺžila životnosť akumulátora, je nutné ho pravidelne dobíjať. Je to dôležité najmä vtedy, ak bol stroj dlhší čas nečinný alebo bol vystavený nízkym teplotám. Preto odporúčame akumulátor  aspoň raz počas sezóny vybrať a dobiť. Vyhnete sa tak riziku úplného vybitia, po ktorom by ste ho už nemuseli nikdy oživiť.

Aj motocykle si zaslúžia pravidelné umývanie

Zatiaľ čo pravidelná návšteva autoumyvárne je pre väčšinu majiteľov osobných áut rutinou, na umývanie a čistenie motocyklov bohužiaľ stále mnoho ľudí zabúda. Na trhu pritom existuje nespočetné množstvo špeciálnych čistiacich prostriedkov, s ktorými dáte svoju mašinu do poriadku v priebehu niekoľkých minút.

Skvelým pomocníkom je vysokotlakový čistič, ktorý odstráni z kapoty, kufrov a plexiskla aj hlboko usadené nečistoty a prach. Pravidelne čistite od zvyškov hmyzu najmä predok mašiny so štítom. Ak by ste sa rozhodli vziať motorku do parády až na začiatku ďalšej sezóny, mali by ste s čistením zbytočne veľa práce. Majitelia offroadových strojov by potom mali mašinu umývať po každom výlete do terénu. Nepodceňujte ani čistenie prilby – jazda so zašpineným štítom plným šmúh nie je ani príjemná, ani bezpečná.

Údržba motocykla na začiatku a na konci sezóny jednoducho nestačí. Ak sa budete o svoj stroj pravidelne starať, odmení sa vám spoľahlivosťou a maximálnym zážitkom z jazdy.

Pred začiatkom sezóny nezabudnite na svojom stroji skontrolovať pneumatiky. Ak sú opotrebované, na nič nečakajte a kúpte si na svoju mašinu kvalitné pneumatiky. 

 

Vybrať kvalitné motocyklové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru