Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Nízkoprofilové pneumatiky – prečo sú také populárne?

Hľadáte štýlové pneumatiky, ktoré dodajú vášmu vozidlu jedinečný vzhľad? Vyskúšajte nízkoprofilové pneumatiky, ktoré vám okrem elegantného a športového dizajnu poskytnú aj množstvo ďalších výhod, vďaka ktorým si maximálne vychutnáte svoju každodennú jazdu. Aké výhody to sú?

Vozidlo s nízkoprofilovými pneumatikami

Nízkoprofilové pneumatiky sú bežné na športových automobiloch, ale obľúbili si ich aj majitelia vozidiel, ktorí preferujú športový vzhľad.

Čo sú to nízkoprofilové pneumatiky

V posledných rokoch sú stále populárnejšie pneumatiky s nízkym profilom. Hoci neexistuje žiadna záväzná definícia nízkoprofilovej pneumatiky, všeobecne možno povedať, že o nízkoprofilovú pneumatiku ide v prípade, keď výška jej profilu nepresahuje 40 % šírky behúňa, takže disky kolies vyzerajú väčšie. Napr. v rozmere pneumatiky 205/40 R17 nám číslo 40 za lomkou prezrádza, že bočný profil pneumatiky tvorí štyridsať percent šírky behúňa, ktorá je 205 mm.

História nízkoprofilových pneumatík

Ak si myslíte, že ide o relatívnu novinku, budete možno prekvapení. Prvá nízkoprofilová pneumatika bola špeciálne vytvorená už v roku 1937 francúzskou spoločnosťou Michelin pre pretekárske automobily. Zlom nastal v roku 1977, keď výrobca Pirelli vyrobil prvý prototyp nízkoprofilových pneumatík vhodných na každodenné použitie. 

Pre koho sú určené nízkoprofilové pneumatiky 

Nízkoprofilové pneumatiky sú bežné na športových automobiloch, ale obľúbili si ich aj majitelia vozidiel, ktorí preferujú športový vzhľad. Nehodia sa však pre každého a na každé vozidlo. Vždy je potrebné riadiť sa rozmermi, ktoré sú odporúčané výrobcom. Nájdete ich vo veľkom technickom preukaze alebo v dokumentácii k vozidlu. Nízkoprofilové pneumatiky bývajú obvykle používané ako originálne vybavenie automobilov strednej a vyššej triedy, a to najmä športovejších áut, ktoré majú vyšší výkon.

Výhody nízkoprofilových pneumatík

Jedným z hlavných dôvodov, prečo si vodiči vyberajú nízkoprofilové pneumatiky, je ich estetická hodnota. Nízkoprofilové pneumatiky totiž vyzerajú elegantne a vďaka ním vyniknú hliníkové ráfiky. Okrem jedinečného vzhľadu však poskytujú aj ďalšie výhody: 

  • Zlepšený brzdný výkon pre kratšiu brzdnú dráhu ako na mokrom, tak aj na suchom povrchu
  • Lepšia ovládateľnosť vozidla a presnejšia reakcia pri riadení
  • Lepšia smerová stabilita aj vo vyšších rýchlostiach
  • Tuhšie bočnice s výhodami radiálnej konštrukcie

Nevýhody nízkoprofilových pneumatík

Každá minca má pochopiteľne dve strany, takže aj nízkoprofilové pneumatiky majú svoje nevýhody.

  • S nižšou výškou profilu súvisí aj vyššie riziko poškodenia pneumatiky, napríklad pri narazení vo vyššej rýchlosti na obrubník či na prekážku, s ktorou by si štandardná pneumatika hravo poradila.
  • Nízkoprofilové pneumatiky sú na úkor pohodlia. Sú výrazne hlučnejšie a pri jazde s nimi ucítite nerovnosti na ceste. Nie je to však nič, s čím by si neporadili kvalitnejšie tlmiče. 
  • Výroba nízkoprofilových pneumatík je konštrukčne náročnejšia, čo sa logicky premieta aj do vyššej obstarávacej ceny
  • Oproti klasickým pneumatikám sa tie nízkoprofilové rýchlejšie opotrebujú.

Obľúbené značky nízkoprofilových pneumatík

Nízkoprofilové pneumatiky dnes vyrábajú takmer všetky moderné značky. K tým najvyhľadávanejším, ktoré majú vysokú kvalitu a sú obľúbené u automobilových nadšencov, patria napríklad modely BFGoodrich g-Grip s rozmerom 255/35 R19 či Pirelli PZero Rosso Asimmetrico 245/40 R18 97Y. 

Avšak nízkoprofilové pneumatiky nepredstavujú pre majiteľov športovo ladených vozidiel jedinú možnosť. Vysoký výkon vám ponúknu napríklad aj pneumatiky Ultra-High-Performance (UHP). Či sa už rozhodnete pre jedny alebo druhé, v obidvoch prípadoch ide o pneumatiky prémiovej kvality. 

V našej ponuke nájdete rozsiahly výber kvalitných nízkoprofilových aj UHP pneumatík od mnohých prémiových výrobcov. Máte vysoké požiadavky? Potom u nás rozhodne budete mať z čoho vyberať! 

 

Vybrať nové pneumatiky prémiovej kvality

 


Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru