Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Nové autá si už samy zavolajú záchranku

Od apríla začalo platiť nariadenie, ktoré urýchli príjazd záchranných zložiek k dopravným nehodám. Výrobcovia áut totiž do všetkých nových osobných áut a nákladných áut do 3,5 tony, homologovaných pre európsky trh, musia povinne inštalovať systém automatického tiesňového volania, tzv. eCall. To je zariadenie, ktoré v prípade dopravnej nehody samo zavolá na linku 112 a privolá tak pomoc aj v prípade, že toho posádka nie je sama schopná, napríklad keď sú účastníci nehody v bezvedomí.

Ako to funguje?

Systém je napojený na čidla nárazu, na predpínače pásov alebo na airbagy. Ak jednotka dostane signál aspoň od dvoch čidiel, automaticky sa spojí s tiesňovou linkou. Jednak je možné s operátorom hovoriť a jednak sa k nemu z jednotky dostanú dáta, ktoré pomôžu určiť presnú polohu havarovaného vozidla.

Záchranné zložky dostanú okrem GPS súradníc aj ďalšie dôležité informácie. Po vystrelení airbagov systém odošle špeciálny kód, z ktorého sa dá zistiť typ vozidla, na aké palivo jazdí, podľa zapnutých bezpečnostných pásov rozozná aj počet cestujúcich vo vozidle. Poloha vozidla sa zaznamenáva v niekoľkosekundovej slučke, ktorá sa neustále prepisuje, takže záchranári sú schopní z vyslaného tiesňového volania poznať aj smer jazdy, čo je dôležité najmä na diaľnici. Určenie typu vozidla podľa zaslaného VIN kódu zase pomáha hasičom, ktorí si tak môžu zistiť, ako sa dostať do vozidla.

Vozidla ambulance

Systém eCall by mal významne zrýchliť dojazdový čas záchranárov na miesto nehody.

Ak je posádka schopná komunikácie, môže operátorovi na linke upresniť informácie o nehode, zatiaľ čo záchranné zložky sú už na ceste. Vďaka rýchlosti, s ktorou sa o nehode dozvedia záchranári, je možné vyhnúť sa napríklad situáciám, keď sa nehoda stane v nočných hodinách na málo frekventovanej ceste a jej následky sú horšie len preto, že nebola včas privolaná pomoc.

Toto malé tlačidlo znižuje riziko neskorého príchodu k nehode a je predovšetkým pre záchranárov vítanou súčasťou povinnej výbavy vozidla. Systém je jednotný vo všetkých krajinách Európskej únie, mal by fungovať tiež vo Švajčiarsku, Nórsku alebo na Islande. Podľa odhadu odborníkov by mohol v budúcnosti systém eCall zachrániť životy ročne tisícom ľudí. Pozrite sa na 6 tipov na bezpečnú jazdu a jazdite opatrne!

 

Zdroj foto: Foter.com

Nahoru