Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Predĺžte životnosť pneumatík na nákladné autá – použite prerezávačku dezénov pneumatík

Pneumatiky na nákladné automobily dostávajú naozaj zabrať. Musia byť spoľahlivé, náklady na ich obstaranie ideálne nízke a životnosť čo najdlhšia. S posledným uvedeným parametrom vám pomôžu prerezávačky dezénov pneumatík na nákladné autá. Kedy ich môžete použiť?

Pneumatiky na nákladné autá

Predĺžte životnosť vašich pneumatík na nákladné auto. S pomocou prerezávačky dezénov pneumatík ich môžete obnoviť v súlade so zákonom.

Ktoré pneumatiky môžem prerezávať?

Väčšinu pneumatík na nákladné autá môžete prerezávať. Musíte len skontrolovať, že sú na bočnici označené nápisom „regroovable“. Nemusíte sa báť, že si hráte na domáceho majstra Tima – prerezávanie dezénov pneumatík na nákladné autá je nielen v súlade so zákonom, ale odporúčajú ho aj renomovaní výrobcovia pneumatík. Napriek tomu je dôležité mať správne nástroje a úplne najlepšie aj preškoleného mechanika. Ak sa obrátite na výrobcu vašich pneumatík na nákladné auto, mal by vám dodať schému na prerezávanie, ktorá vám celý úkon uľahčí. Alebo sa môžete obrátiť na váš obľúbený pneuservis.

Ak si nie ste istí, ako sú na tom vaše pneumatiky, možno vás bude zaujímať článok o signáloch opotrebovania pneumatík. A nezabudnite, že jazda na prerezaných pneumatikách nie je povolená na hnacích nápravách s povolenou rýchlosťou vyššou ako 100 km/h.

Ovplyvní prerezanie dezénu pneumatiky citeľne jej životnosť?

Ak urobíte správne prerezanie dezénu pneumatiky, môžete predĺžiť jej životnosť o 15 – 30 %, čo už predstavuje poriadnu úľavu pre peňaženku. Odhaduje sa, že vďaka prerezaniu dezénu pneumatík ušetríte až 2 l paliva na 100 km a získate navyše 25 % na kilometrovom výkone. Dajte si ale pozor, pri zlom postupe môžete poškodiť kostru a tým pádom úplne zlikvidovať celú pneumatiku, čo by ju rovno neskôr odpísalo ako možný protektor. 

Prerezávaná pneumatika predstavuje aj isté riziko: ak kameň alebo iný predmet pri jazde prenikne prerezanou časťou, poškodí nárazník a môže spôsobiť vznik korózie. Nie je to ale veľmi pravdepodobné. Napríklad pneumatiky na nákladné autá Barum majú zosilnenú bezpečnostnú vrstvu, aby sa tomu zabránilo.

Ako prerezať dezén pneumatík na nákladné autá?

Nezabudnite, že medzi nárazníkom a dnom novej drážky musia vždy zostať aspoň 2 mm gumy. Odporúčame ale nechať si väčšiu rezervu. Najlepšie je pustiť sa do prerezávania v momente, keď je hĺbka vzorky približne 3 mm. Skontrolujte, či je dezén opotrebovaný rovnomerne a či nemá pneumatika žiadny defekt. Ak je to v poriadku, môžete sa pustiť do práce – často možno prerezať až 4 mm novej vzorky.

Rozhodne sa do prerezávania dezénu pneumatík nepúšťajte pomocou dláta alebo nedajbože uhlovej brúsky. Používajte iba profesionálne prerezávačky dezénov pneumatík, určené priamo na túto činnosť. Prácu vám môžu uľahčiť aj špeciálne stojany na prerezávanie.

A ak vás napadlo, že by sa vám podobná úspora hodila aj v prípade pneumatík na osobnom aute, musíme vás sklamať. Prerezávanie dezénu pneumatík na osobných autách ich životnosť nijako zvlášť nepredĺži a výrazne sa tým zvýši riziko nehody.

Prerezávanie dezénu pneumatík je okrem iného šetrnejšie k životnému prostrediu ako nákup nových pneumatík a so zvýšenou priľnavosťou pneumatík k vozovke sa znovu zvyšuje aj bezpečnosť vašej jazdy. Na opotrebovaných pneumatikách sa rozhodne nevyplatí jazdiť!

Ak majú vaše pneumatiky už to najlepšie za sebou a nespasí ich ani prerezávačka dezénov pneumatík, kúpte si nové spoľahlivé pneumatiky na nákladné autá od renomovaných výrobcov.

 

Kúpte si kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru