Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Testy zimných pneu, ktoré vás dostanú do obrazu

Obzeráte sa po nových zimných pneumatikách pre vaše vozidlo? Tak máte šťastie, pretože práve tu pre vás budeme prehľadne a stručne spracovávať výsledky nezávislých testov zimného obutia pre rôzne druhy automobilov vrátane informácií, ktoré pneumatiky bodujú v akých parametroch. Ste pripravení? Bezpečnostný pás máte zapnutý? Tak teda nohu na plyn a môžeme vyraziť.

Jazda autom po zasneženej vozovke

Nezávislé testy zimných pneumatík pre rôzne typy vozidiel vám prehľadne prezradia, v ktorých parametroch sú ktoré plášte silné a kde naopak zaostávajú.

Nemecký časopis AutoBild otestoval viac ako 50 druhov zimných pneumatík

Zimné pneu na snehu

Ako vybrať najlepšiu pneu? Najlepším riešením je spoľahnúť sa na nezávislé testy renomovaných autoklubov a časopisov.

Časopis AutoBild otestoval viac ako 50 druhov obutia v rozmere 245/45 R18. Zaujíma vás, ktoré v testoch dopadli najlepšie? Poďme na to. Na prvej priečke sa umiestnila pneumatika Michelin Pilot Alpin 5, vyvinutá pre osobné vozidlá a SUV. Zaručí výraznú úsporu paliva a s tým súvisiace nižšie opotrebenie pneumatiky. Skvelé výsledky dosiahla tiež pneumatika Bridgestone Blizzak LM005, ktorá vďaka špičkovej práci japonských inžinierov hravo zvládne akékoľvek zimné nástrahy. A na prednej priečke sa umiestnila tiež prémiová pneu Goodyear Ultra Grip Performance+ pre výkonné vozy, ktorá ponúka výbornú priľnavosť na snehu a ľade i pri nízkych teplotách. 

Ale dobré výsledky v teste dosiahli aj ďalšie pneumatiky. Chcete vedieť ktoré? A zaujímajú vás podrobnosti? Potom pre vás máme kompletný prehľad celého testu.

 

Test zimných pneu Auto Bild

Tohtoročný test ADAC zimných pneu v rozmere 235/55 R17 V má jasného víťaza

Pneu Michelin Pilot Alpin 5

Z testu ako jasný víťaz vyšla pneu Michelin Pilot Alpin 5. Na snehu mala dokonca najlepšie výsledky zo všetkých testovaných.

Z testu 13 zimných pneumatík v rozmere 235/55 R17 V (do 240 km h) víťazne vyšla pneu s veľmi vyváženým výkonomMichelin Pilot Alpin 5. Ako jediná získala dobré hodnotenie vo všetkých dôležitých kategóriách. Ostatným sa síce tiež darilo dobre, ale vždy sa našlo niečo, v čom máličko pokuľhávali. Michelin Pilot Alpin 5 umožňovala presnú jazdu na suchu, bezpečnosť a istotu na mokrej vozovke a na snehu mala najlepšie výsledky zo všetkých testovaných. Jednoducho šampión vhodný do akéhokoľvek počasia.

Za premiantom ide v rade niekoľko pneu s porovnateľným výsledným hodnotením. Prvá skupina zahŕňa tri modely, ktorým sa darilo dobre, ale pri jazde na suchej vozovke príliš neoslnili. Jedná sa o Goodyear UltraGrip Performance+ a Kleber Krisalp HP3, ktoré sú spoľahlivé na mokre a na snehu. Tretia v skupine je Bridgestone Blizzak LM005, ktorej sa na mokre darilo najlepšie zo všetkých testovaných.

Obstojný výkon predviedli i Dunlop Winter Sport 5 SUV a Vredestein Wintrac Pro. Na suchej i mokrej vozovke sa im darilo. Na snehu to bolo už výrazne horšie. Sú preto ideálne napríklad do mesta, kde sa so snehom stretnete minimálne.

Test ADAC 235/55 R17 V

Ako dopadol test zimných pneu v rozmere 205/55 R16 H? Bolo to naozaj tesné!

Pneu Bridgestone Blizzak LM005

Výborný výkon na mokre zaistil zimným pneu Bridgestone Blizzak LM005 víťazstvo v tomto teste.

Štyri pneu sa vo výslednom hodnotení umiestnili tesne za sebou – to bol tohtoročný test zimních pneu v rozmere 205/55 R16 H! Najväčší dojem urobila pneu Bridgestone Blizzak LM005, ktorá všetky ostatné prevalcovala svojim výkonom na mokrej vozovke. Na suchom a zasneženom podklade si ale tiež viedla skvelo. Jedinou jej nevýhodou je najrýchlejšie opotrebenie.

Tesne za ňou sa umiestnila trojica Michelin Alpin 6, Dunlop Winter Sport 5 a Hankook W452 Winter i*cept RS2. Tie na snehu a suchej vozovke predviedli úplne porovnateľný výkon. Na mokre sa z nich najhoršie darilo pneu Dunlop, ktorá na druhej strane preukázala vysokú odolnosť proti opotrebeniu.

 

Test ADAC 205/55 R16 H

 

A skryli sme sem aj test celoročných pneu v rozmere 235/55 R17 – obstojí vedľa tých zimných?

Pneu Continental All Season Contact

Najlepšie z testu vyšla pneu All Season Contact od výrobcu Continental.

Celoročné pneumatiky šetria váš čas, pokiaľ ste skôr sviatočný šofér a nechcete dvakrát ročne prezúvať. Môžu pre vás tiež byť tou ekonomickejšou alternatívou. Nepodávajú často ale tak dobré výsledky ako pneu špecializované na dané obdobie. Ako obstáli v testoch ADAC? 

Najlepšie dopadli Continental AllSeason Contactna snehu i mokre sa im darilo celkom obstojne, oproti tomu na suchej vozovke to nebola žiadna sláva. V hodnotení tesne za ňou sú Goodyear Vector 4Seasons G2, ktorým to šlo na mokre, ale sneh a suchá cesta neboli príliš ideálne. Michelin Crossclimate+ si oproti tomu poradili ako so suchom, tak s mokrom, ale na snehu im to príliš nešlo. S podobným súhrnným výsledkom sa umiestnili tiež gumy Nokian Weatherproof, ktorým sa lepšie darilo v ťažších podmienkach ako na suchej vozovke a boli pomerne hlučné.

 

Test celoročných pneu

 

Vybrali ste si a máte jasno? Výborne! Ak sa nechcete doma trápiť s prezúvaním na zimné gumy, zastavte sa do nášho bratislavského pneuservisu – sme tu pre vás.

 

Kúpte si spoľahlivé zimné pneu

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru