Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Údržba automobilu krok za krokom

Pravidelná údržba vozidla je dôležitá nielen pre zdravé prostredie, v ktorom trávite veľa času, ale aj preto, aby vozidlo zbytočne nestrácalo svoju hodnotu. Priebežne čistiť auto by sme mali približne každých 14 dní, jeho dôkladnejšiu údržbu by sme mali robiť asi raz za 2 mesiace. Ako ho teda efektívne čistiť?

Ako udržiavať auto

Údržba vozidla je dôležitá nielen kvôli jeho vzhľadu, ale aj kvôli vášmu zdraviu.

1. Vonkajšia očista

Ešte pred samotným čistením interiéru je dobré s vozidlom navštíviť autoumyváreň, aby ste sa počas čistenia nezašpinili o karosériu a nenanosili túto špinu naspäť do vyčisteného auta. Pri tejto príležitosti môžete venovať pozornosť aj priestorom medzi dverami, na ktoré sa pri čistení často zabúda.

Tipy, ako umývať auto v zime

2. Vynesenie odpadkov

Všetky odpadky a predmety, ktoré do auta nepatria, musia byť odstránené ešte pred jeho samotnou údržbou. Teraz nastal tiež čas na upratanie priehradiek a batožinového priestoru. Ak chcete spraviť dôkladnú očistu, vyneste z automobilu všetky predmety a tie užitočné napokon uložte na svoje miesto.

3. Vysávanie interiéru vozidla

Na dôkladné vyluxovanie nestačí bežný domáci vysávač, ale je nutný prístroj s vyšším výkonom, ktorý si poradí aj s pieskom a zaschnutým blatom. Pred vysávaním odstráňte koberčeky a predné sedačky posuňte úplne dozadu. Postupujte od vodiča po batožinový priestor, odhora dolu, aby vírením prachu nedošlo k opätovnému zaneseniu nečistôt na už vyčistený povrch. Okrem podlahy a batožinového priestoru sa zamerajte aj na palubnú dosku, priehradky, vetracie prieduchy, priestor medzi sedačkami, strop a koberčeky.

4. Čistenie sedačiek

Čalúnené časti interiéru sa najlepšie vyčistia mokrou cestou s pomocou tzv. extraktora, ktorý si môžete aj požičať. Na údržbu čalúnenia auta je nutné používať špeciálne čistiace prostriedky, ktoré si poradia s usadenou špinou a mastnými fľakmi.

Ak máte v aute kožené sedačky, čakajú vás dve fázy ich údržby: čistenie a impregnácia. Pre obidva kroky platí zásada nepoužívať bežne dostupné prostriedky, ako je mydlo alebo jar. Chemické rozpúšťadlá, ktoré obsahujú, môžu kožu nenávratne poškodiť! Preto vždy používajte špeciálne prípravky šetrné k materiálu a kefky s jemnými štetinami určené na odstraňovanie špiny z kožených sedačiek. Nakoniec povrch naimpregnujte podľa návodu. Aby kožené sedačky vyzerali dobre a vydržali čo najdlhšie, impregnujte ich aspoň 2x do roka.

Ako zvýšiť hodnotu auta pri predaji?

5. Údržba plastových častí

Na čistenie plastových častí používajte handričku z mikrovlákna a tiež špeciálne čistiace prostriedky k tomu určené. Po dôkladnom vyčistení môžete tiež naniesť impregnačný prostriedok s voskom, ktorým docielite dlhotrvajúci efekt a lesk. Nezabudnite ani na volant, ktorý by ste s ohľadom na svoje zdravie mali čistiť aspoň raz do týždňa prípravkom s antibakteriálnou zložkou.

6. Čistenie vnútorných skiel

Posledným krokom pri údržbe auta je vyčistenie okien z vnútornej strany, zase špeciálnym prípravkom, ktorý nezanecháva šmuhy. Mimoriadnu starostlivosť venujte prednému sklu, ktorého čistota je najdôležitejšia preto, aby bolo z auta dobre vidieť.

K pravidelnej údržbe vozidla by malo patriť aj čistenie klimatizácie, ktorá je v prípade nedostatočnej starostlivosti zdrojom zápachu.

A skôr než sa so svojím nablýskaným autom vydáte brázdiť cesty, skontrolujte si, či sú vaše pneumatiky pripravené na nadchádzajúcu daždivú sezónu.

 

Zdroj fotografie: Depositphotos.com

 

Nahoru